Monday, May 26, 2008

Spasite grudi

(Izvor: PRESS)

Žene obolele od raka grudi često nisu dovoljno obaveštene i ne znaju da li bi bilo bolje da im se hirurški otkloni cela dojka ili samo njen deo

Suočene sa saznanjem da su obolele od raka grudi žene ne samo da su u strahu za sopstveni život već prolaze i kroz teške psihičke krize, izazvane činjenicom da će operacijom izgubiti celu dojku ili njen deo.

Da li je bolje ukloniti celu dojku s okolnim mišićnim tkivom ili ukloniti tek tumorom zahvaćeno tkivo i tako sačuvati dojku? Koji zahvat nudi bolje šanse za oporavak i izlečenje?

Tek polovina žena kojima je dijagnostikovan rani stadijum raka dojke jasno razume rizik i koristi od mastektomije (potpunog uklanjanja) i lumpektomije (poštedne operacije delimičnog uklanjanja dojke), čak i kad se nad njima obavi jedan od ova dva zahvata. Ovo je zaključak istraživanja na 1.132 žene iz Detroita i Los Anđelesa.

Kod lumpektomije uklanja se samo tumor, odnosno kvržica na dojci i deo zdravog tkiva koji ga okružuje. Treba naglasiti da se pri tom obavezno obavlja i limfadenektomija, odnosno uklanjanje limfnih čvorova iz odgovarajuće pazušne jame.

Samo je 51 odsto žena da je posle mastektomije ili lumpektomije u kombinaciji sa zračenjem isti prosek preživljavanja. Neobrazovanije i starije žene bile su manje informisane.

Žene koje se suočavaju s raka dojke treba da postave pitanja pre nego što se odluče za neku od opcija. Trebalo bi da zaista razumeju razloge zbog kojih lekar preporučuje jadan od zahteva ili je protiv njega.

Zahvat zavisi od veličine i proširenosti tumora, infiltracije kože, pokretljivosti tumora prema prsnim mišićima, kao i odnosu između veličine tumora i dojke. Lokalni rast karcinoma u dubinu tkiva dojke i zahvaćenost velikog prsnog mišića, kao i bradavice, u poređenju sa širenjem na limfne čvorove dešava se daleko sporije. Otud trend ograničenja radikalnosti operativnog zahvata i uvođenje tehnika poštednih operacija. Na ovaj način, smanjenjem radikalnosti zahvata i individualnom terapijom, postižu se izuzetno dobri kozmetički rezultati, koji smanjuju psihički šok povezan s dijagnozom raka dojke.

No comments:

Za mame i buduce mame