Wednesday, May 28, 2008

Preporuke za velike vrućine -ako niste znali

(Izvor StudioB)

U danima kad temperatura vazduha prelazi 30 stepeni Celzijusovih najvažnije je izbegavati izlaganje najjačem suncu, pogodno se obući, češće tuširati i rashlađivati prirodnim napitcima.
Vrućine
"Od 11 do 16 sati ne treba boraviti u spoljnoj sredini sem u slučaju da u pretoplim stanovima nemate rashladne uređaje. Tada se preporučuje boravak u parkovima sa puno drveća i pojačanim strujanjem vazduha", kaže lekarka Nada Macura iz Gradskog zavoda za medicinsku pomoć.

Ona dodaje da u prostorijama sa klima uređajima razlika u temperaturi u odnosu na spoljnu treba da bude između osam i deset stepeni.

Macura je naglasila da poseban oprez mora postojati pri oblačenju beba i nikako ih ne utopljavati, kao i u saobraćaju jer toplo vreme, prema njenim rečima, može izazvati smanjenu pažnju.

"Neophodno je izbegavati teže fizičke poslove, kao i kuvanje i peglanje, i sve što doprinosi zagrevanju prostorija", ukazala je lekarka.

Ona je podvukla da je najbolje rashlađivati se prirodnim sokovima i vodom koji nisu preterano hladni i da osobe koje se mnogo znoje konzumiraju mineralnu vodu.

Macura je takođe rekla da je neophodno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi naočare za sunce i šešir, što posebno važi za osobe sa visokim krvnim pritiskom i one koji su preživeli šlog ili su u rizičnoj grupi za to.

"Lagana i lakosvarljiva ishrana, mediteranska sa dosta salata od povrća, posnih sireva, maslinovog ulja i prohlađene čorbe sa povrćem. Preporučuju se riba na roštilju i lagana mesa. Odeća bi trebalo da bude svetla, porozna, lepršava od pamuka", navela je Macura.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon je kazao Beti da za sada nema registrovanih pojava epidemija zaraza i crevnih infekcija koje su uobičajene tokom letnjih meseci. On je kazao da je još rano govoriti o tome, i da je broj obolelih od toga za sada uobičajen za ovo doba godine.

Kon je podsetio da vreme kad se spoljna temperatura približava temperaturi tela pomaže mikroorganizmima da se brže razmnožavaju i da se tako lakše kvari hrana.
"Rizično je pojesti sendvič koji je stajao par sati na sobnoj temperaturi, kao i podgrevenja hrane ispod ključanja jer to odgovara bakterijama. Namirnice obavezno držati u frižideru", naveo je lekar.

Apel. Suzdržati se kupanja na Savskom jezeru dok ne počne sezona

Uprava Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" ponovo je apelovala na Beograđane da se suzdrže od kupanja u Savskom jezeru, jer sezona nije počela i na kupalištu nema ekipa Hitne pomoći i spasilaca.

"Iako su proteklih dana temperature vazduha bile oko 30 stepeni Celzijusovih, voda u jezeru je svega 16 stepeni i još nije bezbedna za kupanje, a sezona će početi kad temperatura vode bude 22 stepena", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Dodaje se da svi koji se budu kupali i pored upozorenja, to rade na spostveni rizik, kao i da se to posebno odnosi na posetioce koji će u velikom broju tokom vikenda posetiti Adu Ciganliju.

No comments:

Za mame i buduce mame