Monday, May 26, 2008

Tamponi mogu biti opasni

Leto nam se primaklo a nekako u to vreme se cesce koriste i tamponi. Da li ste nekada cule za toksicni sok? Ja jesam i to odavno, jednostavno sam procitala uputstvo u pakovanju tampona. Ako neznate o cemu pricam procitajte:

Kad su tamponi opasni
Da tamponi zaista mogu da ugroze zdravlje žena pokazuje alarmantni broj žena koje su u Velikoj Britaniji hospitalizovane zbog toksičnog šoka usled trovanja tamponima.

Dr Piter Kilvert, iz Udruženja za zaštitu žena, objasnio je da do toksičnog šoka dolazi kada bakterija Staphylococcus auerus proizvede toksin koji se širi krvlju, nadvladava imunološki sistem i napada telesne organe. Pola svih slučajeva toksičnog šoka događa se kod žena koje upotrebljavaju tampone, budući da tampon ima deo koji reaguje s bakterijom i podstiče oslobađanje toksina.
Prvi simptomi su glavobolja i grlobolja, bol u mišićima, visoka temperatura, povraćanje i proliv, malaksalost, osip poput opekotine od sunca.
Pre nego što počnu da koriste tampone, žene treba edukovati o primeni tampona i tamponima uopšte, kako bi mogle da odluče hoće li ih upotrebljavati, tvrdi jedno britansko udruženje. U Velikoj Britaniji uskoro će se održati zanimljiva manifestacija - nedelja svesti o tamponima, pa je tom prilikom predstavnik udruženja koje promoviše svest o tamponima Peter Kilvert rekao da bi žene trebalo da imaju slobodu izbora u vezi s higijenskim navikama, ali i da bi trebalo da budu svesne mogućeg toksičnog šoka.
- Žene nas zovu nakon što prebole toksični šok i tvrde da nikada pre nisu čule za tako nešto - otkrio je Kilvert. - Izuzetno je važno da žene znaju kakvi su simptomi i ako primete bilo koji od simptoma, trebalo bi da odmah izvade tampon i prate svoje stanje ili da se jave lekaru koji će pripaziti da se simptomi ne pogoršavaju.

No comments:

Za mame i buduce mame