Saturday, August 2, 2008

Stidljiva sam, pa šta!

Svi se secate one recenice: Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujem!

(Glas javnosti)

Nije nemoguće da pobedite svoju sramežljivost

Kad naučite da se nosite s manjim strahovima, bićete spremniji za velike stvari. Ne postoji ništa što ne možete da uradite

Nisu svi bogomdani da budu glavne zvezde gde god da se pojave i da sa svima odmah uspostave komunikaciju. Ukoliko ste sramežljivi i imate problema kako da se nosite s novim situacijama i ljudima, verovatno mislite da tome nema leka. Grešite! Da biste pobedili stid, trebaće vam puno vremena, rada, truda i iskustva, ali će vredeti. Evo par praktičnih saveta kako da počnete sa suzbijanjem mrske vam osobine.

Svako jutro prvo stanite pred ogledalo i ponovite nekoliko puta: „ Osećam se i izgledam odlično“. Ponavljajte ovu „mantru“ sve dok sami sebe ne uverite u njenu istinitost. Zatim se skockajte najbolje što možete. LJudi uvek s drugima lakše i lepše komuniciraju kad su svesni da dobro izgledaju.

Bar jednom dnevno učinite nešto riskantno. To ne znači da treba da opljačkate prvu menjačnicu na koju naiđete. Suočavanje sa strahovima će ojačati vaše samopouzdanje. Kad naučite da se nosite s manjim strahovima, bićete spremniji za velike stvari. Ne postoji ništa što ne možete da uradite. Znajte da će vam promene ovog tipa pomoći u ličnom razvoju, a svako preuzimanje rizika povećati samopouzdanje.

Ako učestvujete u grupnim raspravama, bilo bi poželjno da kažete drugima da ste stidljivi. Tako ćete im pružiti priliku da vas ohrabre kada dođe red na vas da iznesete mišljenje i da aktivno učestvujete u konverzaciji. U suprotnom, ako prećutite to, mogli bi da pomisle da vam je dosadno i da ne želite da doprinesete raspravi.

Što pre shvatite da su odbijanje i neuspeh sastavni delovi života, lakše ćete ići napred. Nipošto ne mislite da samo vas odbijaju ili da morate po svaku cenu da uspete u svemu što pokušavate. Ukoliko, na primer, pozovete na sastanak, a on vas odbije, to nije kraj sveta. Svaka osoba ima različit ukus i viziju svog savršenog partnera/partnerke. Ako vas ta osoba odbije, to ne umanjuje vašu vrednost. Nikad nikakvo odbijanje ne shvatajte lično. Jednostavno, prihvatite ga i gurajte dalje.

I na kraju, uključite se u aktivnosti koje vas čine srećnim. To može biti bilo šta, od đuskanja po sobi, preko ručnog rada ili kuvanja. Još bolje, izađite iz kuće i istražite nove stvari jer je to odličan lek za stidljivost.

No comments:

Za mame i buduce mame