Friday, August 1, 2008

Razmazite se do daske

Popodnevni ritual za ljepotu i zdravlje

Često sa posla dolazimo izmoždeni. U takvim trenucima ponekad želimo dobru vilu koja bi nam skinula šminku, priredila toplu kupku i izmasirala nas. Teško da će se baš to ostvariti, ali i sami sebi možete priuštiti revitalizirajući kućni ritual. Režima se dobro pridržavajte kad god ste premoreni, fizički ili psihički - poslije posla, ako ste pretjerali u teretani ili nakon bilo koje aktivnosti koja vas je iscrpjela.
Skinite cipele i čarape: možda ne znate, no višesatni boravak u istoj obući i čarapama, (posebno ako vam se noge znoje i često znaju da imaju neprijatan miris) doprinosi opštoj nelagodi. Stručnjaci kažu da oznojene noge mogu da izazovu podjednako neugodan osjećaj kao sjedjenje na zubarskoj stolici. Imate li problema sa neprijatnim mirisom stopala, uvijek ih prije dugotrajnog izlaska iz kuće namažite dječjim puderom ili posebnim sredstvom za noge. Po povratku kući odmah oslobodite i operite noge, te ih još jednom namažite dječjim puderom neposredno prije nego navučete čiste čarape.
Skinite šminku: slojevi kreme, pudera i šminke za uljepšavanje ni u kom slučaju ne doprinose ni ljepoti kože, ni osjećaju opuštenosti. U dane kad se osjećate izmoždeno, šminku treba skinuti odmah po dolasku kući. Temeljito očistite lice i isperite ga čistom vodom. Dopustite koži da diše, a ako ste u prilici, na lice nanesite revitalizirajuću masku.
Dok držite masku na licu, priuštite toplu kupku ili se istuširajte, ako to više volite. Opuštajuća kupka ne bi smjela da bude prevruća, a umjesto gotovih pjena za kupanje sa sintetičkim mirisima, u kadu nakapajte nekoliko kapi eteričnih ulja sa releksirajućim djelovanjem (npr. lavanda). Odlično će poslužiti i cvjetovi kamilice i svi čajevi koji se preporučuju za opuštanje, kao i oni koji pomažu smirivanju upaljene i nadražene kože. Tokom dragocjenih minuta u kadi zaboravite novine i brige – pustite muziku koju volite, meditirajte ili barem zažmurite, prizovite lijepe slike i maštajte o svemu što vas usrećuje. Čak i ako vas ne čekaju obaveze, u kadi nije preporučljivo ostati duže od sat vremena.
Operite zube – ovaj postupak traje samo 2-3 minuta, a nevjerovatno doprinosi osjećaju svježine.
Obujte čiste čarape i papuče, obucite kućni ogrtač, kimono, trenerku ili nešto drugo u čemu se osjećate ugodno i nesputano.
Na tijelo nanesite malo lagane mirisne vodice, eteričnih ulja i sl. Namirišite okolinu: upalite ''lampicu'' sa eteričnim uljima, po sobi postavite potpourri aranžmane, vaze sa mirisnim cvijećem i sl.
Pojedite komad omiljenog kolača, kuglicu sladoleda, malo čokolade ili čašu finog vina – ako inače ne pretjerujete sa kalorijama, ništa strašno neće se dogoditi. Naime, sada je trenutak u kojem sebi ugađate – umorni ste, marljivo ste radili i zaslužili ste da se u potpunosti razmazite. To znači da u ovome trenutku priuštite sve što vam je dostupno, a za šta sami mislite da će pomoći u vašoj obnovi. To može da bude poziv najboljoj prijateljici, razgledanje omiljenih foto-albuma, seks prije spavanja – ukratko, sve što vas usrećuje. Zaboravite posao, efikasnost i stresne teme – ostatak ovoga dana iskoristite isključivo za opuštanje i užitak!

No comments:

Za mame i buduce mame