Monday, August 4, 2008

Knjiga je najbolji prijatelj

(Kurir)
Godišnji odmori ne dozvoljavaju izgovore tipa „nemam vremena“, a zanimljiva literatura nudi savršen beg od zamorne svakodnevice

Čitanje je najbolja vežba za mozak. Ono razvija prepoznavanje, razumevanje, pamćenje, govor, sluh i vid. Ali, ubrzani životni ritam sve češće nam „otima“ knjigu iz ruku. Prema poslednjim rezultatima, 45 odsto stanovništva Srbije za godinu dana ne pročita nijednu knjigu.

Vreme godišnjih odmora ne poznaje opravdanja tipa „nemam vremena“, a napeti romani o slavnim detektivima ili komplikovanim ljubavnim zavrzlamama većini ljudi nude savršen beg od često zamorne svakodnevice. Ako ne možete da se odlučiti koju knjigu da ponesete na odmor, možda je najbolje da ponovo uzmete neku davno pročitanu. Jer, osećaj je isti kao i poseta starom prijatelju.

Odvojte vreme za čitanje
Vreme koje imamo samo za sebe veoma je važno kako biste očuvali mentalnu mladost. Nemojte se osećati krivima ako odvojite sat ili dva od svakodnevnih obaveza za druženje uz knjigu. Jer čitanje je za mozak isto što i rekreacija i sport za telo.

Knjiga kao lek za smirenje
Koncentracija na štivo koje je pred nama opušta celo telo. A lepota i ritam reči jednostavno smiruju. Čitanje smanjuje stres, depresiju i anksioznost jer odvraća misli od svakodnevnih briga i problema.
Intelektualni izazov koji razvija maštu
Čitanje nam otvara niz novih mogućnosti. Razvija maštu u novim smerovima i odvodi nas na putovanja kroz tuđe živote. Ovaj intelektualni izazov u životu svakog čoveka igra jednu od najvažnijih uloga.

Podsticaj emocija
Knjige o izmišljenim ili stvarnim ljudima i događajima podstiču razne vrste emocija. Uz njih se smejemo, plačemo, strahujemo, pa čak se i stidimo. Katkad ono što pročitamo može bitno uticati na životne stavove i razmišljanja. Zato, knjigu u šake i odmorite mozak!

No comments:

Za mame i buduce mame