Tuesday, October 28, 2008

Slušajte svoje tijelo SAVJETI

Ispucali nokti, akne, osjećaj stalnog umora ili napetosti, nadutost, mogu da budu znaci da vaše tijelo trpi usljed raznih spoljašnjih ili unutrašnjih nadražaja.
Vaše tijelo ima vlastiti jezik znakova kojim vam govori što ga muči!
Tada poslušajte govor vašeg tijela i reagujte tako što ćete promijeniti način ishrane ili se, u ozbiljnijim slučajevima, obratite doktoru za savjet ili pomoć.
• Napetost
Nervozni tikovi oko očiju ili usta uzrokovani su nedostatkom vitamina B, kažu nutricionisti. Stres i nedostatak sna troše zalihe vitamina B u organizmu, a stimulativna pića, poput kafe ili pića koja sadrže kofein, dodatno smanjuju količinu ovog vitamina. Dobar suplement može da pomogne, naročito u onim periodima kada ne jedete ono što bi trebalo. Izvori vitamina B su meso, mlijeko, sir, jaja, grah i neke žitarice.
• Osjećanje stalnog umora
Većina nas živi napornim tempom života, ali umor koji ne prolazi ni nakon što smo se dobro odmorili ili naspavali, može da bude znak upozorenja. Jedan od najčešćih uzroka takvog osjećanja, naročito kod žena, je nizak nivo gvožđa. Prosječna količina gvožđa potrebna ženama je 14,8 mg dnevno. Koristite više gvožđa u ishrani kojeg inače najviše ima u crvenom mesu, ribi, sjemenkama, orahu i lisnatom povrću. Ukoliko se umor nastavi, posavjetujte se sa doktorom, a naročito onda kada je umor praćen i drugim simptomima, poput bolova u mišićima ili loše koncentracije.
• Nadutost u stomaku
Najčešći uzrok nadutosti jeste iritacija, koja je veoma česta i pogađa oko 20 procenata ukupnog stanovništva. Dva puta je češća kod žena, naročito u periodu između 20 i 40 godina. Terminom iritacija objašnjavaju se na drugi način neobjašnjivi simptomi koji uključuju nadutost, zatvor ili bolne grčeve. Uzrok nije poznat, ali studije govore da je češće prisutna kod osoba koje jedu dosta mesa. Još jedan od mogućih uzroka jesu upala i stres. Probiotici mogu biti od velike pomoći za rješavanje problema nadutosti.
• Stalno imate groznice na ustima?
Vrlo česta pojava koju najčešće uzrokuje stres. Promjene u hormonalnoj ravnoteži mogu da budu još jedan od uzročnika. Groznice su češće kod žena i pojavljuju se obično pred menstruaciju. Mogu se javiti i kao hemijska reakcija, osjetljivost na određenu pastu za zube ili vodicu za ispiranje usta. Dvije nedavno sprovedene studije u skandinavskim zemljama pokazale su da zubne paste koje sadrže natrijum sulfat uzrokuju upale u ustima kod oko 20 procenata ljudi, tako da možda nije loše da provjerite sastav sredtava za oralnu higijenu.
• Pucanje noktiju
Nokti najčešće pucaju zbog velike upotrebe hemikalija prilikom čišćenja, kao i zbog čestog kontakta sa vodom. Svaki nokat ima tri sloja a kada postane suv, te ploče postaju krhke i pucaju. Najčešći unutrašnji uzrok pucanja noktiju je loša ishrana. Nedostatak masnoće u ishrani znači i nedostatak nutrijenata koji hrane nokat i drže ploče spojenima. Da li to znači da treba da se bacimo na čokoladu i čips? Ne. Treba jesti umjereno i balansirano i unositi dovoljno esencijalnih masnih kiselina. Osim toga, nokte treba redovno hraniti vlažnim kremama.
Opadanje kose
Normalno je da izgubite oko 80 do 120 dlaka dnevno, ali pretjerano opadanje kose najčešće je uzrokovano hormonskim promjenama. Oko 30 odsto žena pati od gubitka kose uzrokovanog nedovoljnim unosom gvožđa. Nagle dijete kojima se brzo gube kilogrami posebno su opasne. Efekti takvih dijeta na kosi su vidljivi tek nakon tri mjeseca, što znači da ako držite dijetu, recimo, poslije Nove godine, kosa će početi stalno da opada tek na proljeće. Nešto rjeđi uzrok opadanja kose je ženska ćelavost, koja se javlja usljed policističnog sindroma jajnika. Da biste smanjili opadanje kose, uzimajte dosta gvožđa i ne “bombardujte” kosu svakodnevnim feniranjem i raznoraznim hemikalijama. Ako primijetite da gubite ogromne količine kose ili vam opadaju čitavi pramenovi, obavezno se javite ljekaru jer to može biti znak da imate problema sa štitnom žlijezdom ili bubrezima.
Akne
Akne mogu da se javljaju čak i ako imate četrdeset ili pedeset godina, a posebno su česte kod žena koje imaju između 29 i 49 godina. Javljaju se kao posljedica velike količine masnoće u organizmu koja blokira pore i sakuplja se ispod kože. Bakterije se nakupljaju uzrokujući tako upale i akne. Upamtite da nema brzih načina da ih se riješite - samo upornih i postepenih. Mnoge žene će imati pojačane akne prije menstruacije. U ovim slučajevima potrebno je uspostaviti hormonalnu ravnotežu i nikako ne posezati za čokoladom.

No comments:

Za mame i buduce mame