Saturday, October 18, 2008

Lupite šamar umoru

OBRAČUNAJTE SE SA ISCRPLJENOŠĆU PRAVILNOM ISHRANOM I VEŽBANJEM

Koliko puta ste pomislili da ste isceđeni kao sunđer i da ne možete više da stojite na nogama od umora? Nedostatak energije može biti prouzrokovan naglom promenom vremena, ali i sve bržim tempom života koje nameće moderno društvo. Da bismo savladali sve obaveze i probleme, potrebno je da se uloži mnogo energije posle čega se prosečna osoba oseća potpuno smoždeno i na ivici depresije. Evo nekoliko korisnih saveta kako da obnovite svoju energiju i da se osećate bolje.

Kvalitetan doručak za više energije - Ovaj obrok ne sme da se preskače jer važi za najvažniji u toku dana, ali većina zanemaruje tu činjenicu. Kvalitetnim doručkom osiguraćete svom organizmu energiju potrebnu da izdrži do ručka. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju lakše gube kilograme i imaju više energije za razliku od onih koji se izgladnjuju do ručka. Kasne večere takođe iscrpljuju organizam, omogućavaju lakše nakupljaju kilograma, ali i povećavaju krvni pritisak i uzrokuju bolesti srca.

Redovno vežbanje - To je ključna stavka za održavanje optimalne energije. Fizička aktivnost pomaže da se lakše nosimo sa svakodnevnim stresom. Trčanjem ili aerobikom treba se baviti izjutra, a za veče ostaviti lagano hodanje ili jogu za istezanje mišića i smirenje tela i duše. Ukoliko nemate vremena za klasične vežbe, idite stepenicama umesto da koristite lift, parkirajte svoj auto nekoliko ulica dalje pa pešačite, još bolje - vraćajte se pešice kući s posla ili vozite bicikl. Takođe se preporučuje da svakih sat vremena izdvojite pet minuta za preskakanje konopca i posle toga popijte čašu vode. Ova vežba poboljšaće cirkulaciju, telo će dobiti više kiseonika i otkloniće se višak toksina iz tela.

Ženšen - “Eliksir života” dalekoistočne medicine za koju je dokazano da pomaže u borbi protiv umora, jača imunitet i poboljšava fizičku izdržljivost i mentalne sposobnosti. Zasigurno otklanja osećaj posustalosti, napetosti i apatije, poboljšava protok krvi i obnavlja zalihe energije.

Uklonite toksine iz organizma - Pijenje vode u većim količinama, a preporučuje se barem litar i po dnevno, jedan je od načina za spiranje otrova koji su se nagomilali u vašem organizmu. U tu svrhu najbolja je voda koja ima sobnu temperaturu.

Pravilno držanje - Ne samo da ružno izgleda kada hodate pogrbljeno već vam taj “stil” oduzima i deo energije jer ne udišete dovoljno kiseonika. Kada stojite uspravno, telo može da dobije više kiseonika i tada krv brže cirkuliše do ekstremiteta i mozga. Kako biste imali pravilno držanje, obratite pažnju na to da vam brada bude isturena, a leđa ispravljena.

Izbacite nezdrave grickalice - Možda su visokokalorične grickalice i čokoladice bogate šećerom i prostim ugljenim hidratima najbrže rešenje za brzinsko podizanje šećera u krvi, ali svakako nije najbolje. Umesto njih trebalo bi da posegnete za hranom koja takođe podiže nivo energije, ali stvaraju duži osećaj sitosti. Dobar izvor su orašasti plodovi, semenke i voće.

Unosite dovoljno magnezijuma - Ovaj mineral je izuzetno važan u stanju umora i stresa. Takođe je važan za pravilan rad srca, mišića i nervnog sistema. Poznato je da manjak magnezijuma prouzrokuje opštu slabost, grčeve u mišićima, poremećaje rada srca, razdražljivost i glavobolju. Magnezijumom su bogate namirnice poput soje, lisnatog zelenog povrća, banana, oraha, badema, integralnog pirinča i žitarica.

Mineral koji je iznimno važan u stanjima umora i stresa je magnezijum. On je takođe važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sistema. Poznato je da se kod manjka magnezija javljaju slabost, grčevi u mišićima, poremećaji rada srca, razdražljivost, glavobolje. Magnezijum sadrže brojne namirnice poput soje, lisnatog zelenog povrća, oraha, badema, semenki, banana, smeđe riže i žitarica.

No comments:

Za mame i buduce mame