Naučnici su analizirali prehrambene navike preko 15.000 zdravih žena. Zdravstveno stanje ispitanica praćeno je tokom šest godina nakon čega je kod 137 žena dijagnosticiran karcinom dojke. Nizak unos hleba i voćnih sokova i visok unos procesiranog mesa, maslaca i drugih životinjskih masti utiču na pojavu raka. Naučnici zaključuju da je ukupan unos masti, a ne vrsta masti, zaslužan za povećan rizik od karcinoma dojke.
Kalijum u krumpiru
Način pripreme krompira ima veliki uticaj na količinu minerala. Kuvanje krumpira sečenog na kockice smanjuje vreme kuvanja, ali i količinu kalijuma i to čak za 75 odsto. Zbog toga se ovako pripremljen krompir preporučuje pacijentima na dijalizi i onima koji treba da smanje unos kalijuma. Neki pokušavaju da smanje količinu kalijuma u krompiru tako da ga ostave u vodi preko noći, ali pokazalo da to nema očekivani rezultat. Ako želite da sačuvate minerale u krompiru, skuvajte ga u kori.
No comments:
Post a Comment