Tuesday, October 21, 2008

Jelovnik za lepšu i zdraviju kožu

Mlečni proizvodi, losos, bobičasto voće i zeleni čaj samo su neke od na­­mirnica koje bi redovno trebalo da se nalaze na vašem jelovniku ako želite da vaša koža izgleda lepo i negovano.



Nemasni jogurt
Nemasni mlečni proizvodi bogati su vitaminom A koji čini čuda za našu kožu. Jogurt je najbolje rešenje jer je dobar za varenje, a posebno se preporučuje onima koji imaju problema sa štitnom žlezdom.

Bobičasto voće

Borovnice, brusnice, ribi­zle, jagode i ostale vrste bo­bičastog voća prepune su antioksidanata koji su zaslužni za lepu i zdravu kožu. U jelovnik svakako uvrstite i šipak koji obiluje vitaminom C.

Losos
Koži su potrebne esencijalne masne kiseline kojih najviše ima u ribi. Ako vam ova ideja nije bliska na meni uvrstite orašaste plodove poput badema, brazilskog oraha ili semenki lana, odnosno suncokreta.

Mango
Narandžasta tropska poslastica bogata je vitaminom A koji obnavlja ćelije kože. Dobra vest je i ti što ima samo 70 kalorija po plodu, pa je idealan odabir za sve koji žele da izgube koji kilogram.

Bademi

Vitamin E kojim osim esencijalnim masnim kiselinama obiluju bademi, pomaže u vlaženju kože iznutra. Takođe je štiti od oštećenja i pojave znakova prevremenog starenja, zbog čega se i nalazi u kremama protiv bora.

Zeleni čaj

Prednosti zelenog čaja su brojne, a posebno pogoduje zdravlju kože jer sadrži polifenole koji imaju protivupalna svojstva. Osim toga, pomaže i u borbi protiv nekih vrsta tumora. Sadrži i vitamine C, D i K, ali i riboflavin, cink, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Avokado

Iako ovo tropsko voće nije popularno, a ni lako dostupno u našim krajevi­ma, brojne su njegove zdra­vstvene blagodati. Avokado je bogat vitaminima B kompleksa, esencijalnim uljima i ima protivupalna svojstva. Pomaže i kod iritacija kože pa smanjuje crvenilo i svrabež.

No comments:

Za mame i buduce mame