Monday, September 22, 2008

Promenite boju brzo i lako

(BLIC)
Vodič za efikasno i jednostavno farbanje kose kod kuće

Promenite boju brzo i lako

Život vam je odjednom postao siv i monoton? Za svega 30 minuta možete opet da ga učinite svetlijim i blistavijim, a da pri tom ne morate da se upišete na kurs za pilote ili kajaking. Ne morate čak ni da izađete iz kuće, promenite boju kose.

Dakle, nije nimalo teško promeniti boju kose zahvaljujući tome što na tržištu postoji bezbroj veoma jednostavnih farbi, najnovije gereracije, sa svom potrbnom opremom. Pri tom, kosu možete da ofarbate u kućnoj radinosti, bez odlaska kod frizera.

Priprema
Pre nego što bilo šta počnete, nađite u ormaru neku staru majicu s kratkim rukavima koju ste nameravali da bacite i obucite je. Stavite budilnik da vam stalno bude pred očima (na pakovanju boje za kosu navedeno je koliko treba da držite farbu na kosi). Ako ne vodite računa o vremenu, dobićete ili drugačiju nijansu ili neofarbane pramenove. Kosu pre farbanja ne treba prati.

Mešanje
Komplet boje za kosu se sastoji od plastične bočice sa emulzijom i tube s farbom. Potrebno je da ih jednostavno pomešate kako je to prikazano na uputstvu i dobro promućkate. Za svaki slučaj, stavite plastične rukavice da ne biste morali da skidate farbu ispod noktiju.

Kako se farbaju teška mesta
Farbu nije tako lako naneti na potiljak, pa taj deo često ostane neofarban. Nije naodmet da u kupatilu, nasuprot ogledalu, iznad lavaboa postavite privremeno još jedno manje ogledalo da biste mogli da vidite šta radite. Dešava se da neofarbani ostanu i krajevi kose i zato se potrudite da prstima rasporedite boju celom dužinom pramenova. Obratite pažnju i na predeo oko slepoočnica.

Kako učvrstiti boju
Po završetku postupka dobro isperite kosu vodom, sve dok ne bude potpuno bistra. Zatim operite kosu šamponom, kao i obično. Na kraju nanesite na kosu specijalni balzam, to jest regenarator koji je priložen u kutiji sa farbom. On ne samo da neguje vlasi, čini ih mekšim i omogućava vam da lakše raščešljate kosu, a da vam pri tom ne opadne pola glave, nego i služi za učvršivanje boje i njenu postojanost. Nanesite ga na kosu, sačekajte 1,5-dva minuta, a zatim isperite.

Stajling
Pre nego što konačno oblikujete frizuru, utrljajte gel za kosu i prstima oblikujte frizuru. Gel će brzo da se osuši i ako je zatim lagano prosušite fenom, dobićete željenu frizuru.

Kako sprečiti opadanje kose
Stigao je septembar, a sa njim i problem koji muči mnoge žene - pojačano opadanje kose. Kosa, naime, najviše opada krajem leta i početkom jeseni, što je najverovatnije posledica stresa kome je izložena tokom letnjih meseci zbog izlaganja suncu i morskoj vodi, češćeg pranja, velikih vrućina i sl. Svaka žena bi volela da ima svilenkastu, sjajnu, bujnu kosu. Lepa kosa važi za prirodni ukras, održava zdravlje i unutrašnje zadovoljstvo. Na muškarce deluje kao erotski signal. Kada kosa iznenada počne da opada, i to znatno, onda to više nije kozmetički problem žene: opadanje kose može da bude i odraz nedovoljnog samopouzdanja. Srećom, leka za to ima. Najbitnije je da pre nego što počnete da koristite sredstva protiv opadanja kose, isključite neku bolest kao uzročnik opadanja - poremećaj u radu štitaste žlezde, dijabetes ili anemija zahtevaju lečenje.

Još neki mogući uzroci
Ovo su još neki mogući uzroci opadanja kose u ovom periodu:
-Često nedostaje gvožđe i cink: Postoje i bezopasni faktori, koji srećom, mogu da budu otklonjeni.
-Nedostatak minerala: Deficit gvožđa, cinka ili selena u krvi. Žene koje imaju jače krvarenje za vreme menstruacije češće su podložne ovom problemu.
-Lekovi: Žene koje uzimaju sredstva za zaštitu od kancera ili lekove za srce i krvotok mogu da imaju problema sa opadanjem kose. Kad prestanu sa uzimanjem lekova, sporedna dejstva prestaju sama od sebe.
-Uzroci duševne prirode: Kontinuirani stres ili iznenadni šok mogu biti uzrok opadanja kose.
-Najzad, postoji specijalni oblik opadanja kose - alopecia areata. Kod autoimunih bolesti uzroci su još nepoznati. Ako dnevno izgubite 80 do 100 dlaka, ne brinite: nove dlake će porasti - sasvim normalan fiziološki proces.
-Najrašireniji uzrok opadanja kose je nasledni faktor. Često je kod žena u klimakterijumu, nakon porođaja ili čak već u pubertetu. Pošto dolazi do poremećaja hormonskog reda, određene ćelije na koži glave reaguju na muške hormone - i na taj način opada kosa.

No comments:

Za mame i buduce mame