Tuesday, September 9, 2008

Osluškujte svoje telo

(Blic)

Suva kosa, lomljivi nokti i perutava koža ne samo da ne izgledaju lepo, već mogu i da ukažu na ozbiljne bolesti. Koža, kosa i nokti su sistem za rano upozoravanje našeg tela!

Na osnovu spoljašnih simptoma iskusniji lekari lako mogu da izvedu zaključak o eventualnim bolestima. Kad nam nije dobro, uglavnom smo bledi. Žućkast ten ukazuje na bolesti jetre, a perutanje na alergiju ili neurodermitis.
Ako ste tamni u licu, onda možda patite od nedostatka vitamina B3 i B12. Pothranjenost uzrokovana poremećajem ishrane može da utiče na promenu boje kože.
I jezik je dobar pokazatelj našeg zdravstvenog stanja. Kad nam oslabi imunitet, na njemu se često pojavljuju štetne klice, stvarajući beličaste naslage, dok izrazito crven jezik ukazuje na poremećaj u radu srca.
A evo i još nekih signala koje nam šalje telo:

Oči
Požutele beonjače možda ukazuju na hepatitis, a popucali kapilari mogu biti posledica fizičkog napora ili nekvalitetnih sočiva. Međutim, ako vam kapilari često pucaju, možda imate izrazito visok pritisak. Otečeni kapci i kese ispod očiju ponekad upozoravaju na početak oboljenja bubrega.

Uši
Mali osetljivi čvorići na ušnim resicama su jasan simptom gihta, dok dijagonalna bora preko resice često ukazuje na opasnost od kardio-vaskularnih oboljenja.

Lice
Ako ste veoma bledi i ako su vam desni izrazito svetle, možda patite od nedostatka gvožđa ili folne kiseline.

Usta
Popucali ili upaljeni krajevi usana mogu da se jave kao posledica nedostatka gvožđa ili vitamina B12. Konzumirajte više ribe, mesa i mlečnih proizvoda! Uzrok često mogu biti i infekcije gljivicama kvasca, virusom herpesa ili određenim bakterijama. Upale u sluzokoži usta u mnogim slučajevima ukazuju na autoimunološki poremećaj (alergija, reuma, multipla skleroza).

Nokti
Pukotine na noktima mogu biti znak nedostatka gvožđa, pa ne bi bilo zgoreg da analizirate krv. Ako se na njima pojave poprečne brazde, oslabio vam je imunitet. Žuti ili beli nokti mogu da se jave kao posledica gljivičnog oboljenja, dijabetesa ili slabosti srca.

Ruke
Iza crvenih dlanova u mnogim slučajevima se krije neko oboljenje jetre, na primer, upala ili ciroza, ali oni mogu da ukažu i na zavisnost od alkohola.

No comments:

Za mame i buduce mame