Thursday, September 11, 2008

PREGLED GRUDI ČUVA ŽIVOT

(PRESS)

U Srbiji je broj obolelih od raka dojke u porastu, a još je veći problem to što se većina žena lekaru javi tek kada bolest uzme maha

Izlečiv... U 90 odsto slučajeva rak dojke može da se izleči, ukoliko se na vreme otkrije

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje i jedan od glavnih uzroka prevremene smrti žena u Srbiji. U našoj zemlji svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke, a broj obolelih je neprekidno u porastu. Dr Ana Bekić, direktor službe epidemiologije Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, napominje da preventiva ne postoji, ali da je izlečenje moguće ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi.

Faktori rizika

Rizik od nastanka raka dojke postoji kod svake žene, a neki faktori mogu da ga povećaju.

- Rak dojke, ili druga maligna oboljenja kod srodnika (rak jajnika, rak debelog creva i dr)

- Rizik je utoliko veći ukoliko se radi o bliskim srodnicima (majka, sestra) i ako je kod njih bolest nastupila u mlađoj životnoj dobi. Nasledni faktori odgovorni su za pet do deset odsto slučajeva raka dojke

- Prethodni rak dojke. Žena koja je bolovala od raka dojke podložna je većem riziku od ponovnog javljanja ove bolesti u drugoj ili istoj dojci (ako nije odstranjena).

- Hormonski faktori, kao što su upotreba hormonskih preparata, prvi porođaj posle 30. godine, nerađanje ili nedojenje povezuju se sa umerenim povećanjem rizika od raka dojke

- Statistički podaci govore da u Srbiji svake godine od raka dojke oboli oko 4.000 žena. Čak 18 odsto malignih oboljenja kod žena čini upravo ovo, a svaka dvanaesta izgubi bitku sa ovom bolešću, što je oko 1.500 žena godišnje. Prevencija ne postoji, ali je u 90 odsto slučajeva rak dojke izlečiv, ukoliko se rano otkrije - rekla je Ana Bekić na konferenciji za novinare, povodom drugog rođena Dobrotvornog fonda „Katarina Rebrača".

Prema njenim rečima, najveći problem u Srbiji je taj što se većina žena javlja lekaru kad je bolest već u uznapredovalom stadijumu.

- Cilj nam je da se žene informišu i javljaju lekaru čim primete promene na grudima. Do sada se u praksi najčešće dešava da nam se žene jave godinu do dve posle pojave prvih simptoma, a tada je lečenje komplikovanije i neizvesnije. Redovni pregledi su najvažniji. Svaka žena bi jednom mesečno trebalo da sama pregleda svoje grudi ispred ogledala. Ukoliko primeti bilo kakve promene na dojkama, kao što su čvorići, promena veličine ili oblika dojke, promene na koži, uvlačenje bradavice ili pojavu sekrecije iz bradavice, treba da se obrati lekaru. U najvećem broju slučajeva se ne radi o zloćudnom tumoru, već o drugim oboljenjima dojke, kao što su displazija, upala, ciste ili benigni tumori. Međutim, pravu dijagnozu treba da postavi lekar onkolog - napominje Bekićeva.

Prema njenim rečima, žene između 40. i 50. godine starosti bi trebalo da započnu sa mamografskim pregledima dojki, koje će sprovoditi svake dve godine.

Dobrotvorni Bal ruža

Oktobar, međunarodni mesec borbe protiv raka dojke u svetu, i kod nas će biti obeležen nizom manifestacija koje ukazuju na ovaj ozbiljan zdravstveni problem sve većeg broja žena. Tradicionalno krajem oktobra biće održan treći dobrotvorni Bal ruža u organizaciji Fonda „Katarina Rebrača", ove godine u saradnji sa Američkom privrednom komorom.

- Mamografija je jedina metoda koja može da otkrije promene u dojci koje još uvek ne mogu da se napipaju ili otkriju drugim vrstama pregleda. Mamografija je rendgensko snimanje dojki posebnim, samo za to namenjenim aparatima. Savremena oprema koristi izuzetno male doze zračenja, koje ne mogu da naškode. Mamografski pregled traje oko desetak minuta i bezbolan je - objašnjava Bekićeva.

Ona objašnjava da preventiva ne postoji, ali da zdrav način života smanjuje rizik od pojave ove bolesti.

- To podrazumeva pravilnu ishranu, koja nema mnogo masnoća, zatim fizičku aktivnost od mladih dana, koja podrazumeva makar šetnju. Prevencija gojaznosti je veoma važna, jer se prekomerna težina takođe povezuje sa povećanim rizikom od razvoja tumora - kaže Bekićiva.

A. ERAKOVIĆ

No comments:

Za mame i buduce mame