Saturday, September 20, 2008

Probudite gen vitkosti

(Blic)
Kako da se oslobodite suvišnih kilograma brzo i lako

Probudite gen vitkosti

Sigurno među vašim prijateljima postoji barem neko ko može da jede kolače, torte i čokoladu do mile volje, a da se pri tom ni najmanje ne ugoji. S druge strane, vi jedete mnogo voća, stalno prebrojavate kalorije, a ipak imate teškoća zbog viška kilograma.

Uzrok ovakvih razlika krije se u genima. Oni odlučuju o tome koju ćemo hranu najbolje podnositi, prerađivati i iskorišćavati. Relativno nova nauka o usklađenosti gena i ishrane zove se nutrigenomika. Činjenica je da ne postoji jedan pravilan način ishrane za sve. Svaka hranljiva materija, svaka namirnica uneta u organizam deluje potpuno različito u zavisnosti od toga kojem tipu pripadate po svojim genetskim predispozicijama. „Osobe koje su često umorne i iscrpljene, kojima je neprekidno potrebna energija, verovatno se pogrešno hrane. Ako često imate neodoljivu potrebu za slatkišima, ako posle jela nikada niste sasvim siti i zadovoljni, sigurno niste pojeli ono što bi trebalo“, kaže doktor Mark Hajman, koji je detaljnije istraživao ovaj fenomen na Institutu za funkcionalnu medicinu u Vašingtonu. On je razvio test koji će vam omogućiti da utvrdite kojem od tri najčešća genetska tipa pripadate, počnete da unosite hranljive materije koje odgovaraju baš vama, aktivirate gene vitkosti i lakše smršate.

Teško se koncentrišete?
Ukoliko ponekad imate problema sa pamćenjem, smirujete nervozu tako što nešto grickate, kada ste umorni imate ogromnu potrebu za slatkišima, a posle jela nikada niste siti, rad hormona seratonina, insulina i leptina u vašem organizmu nije usklađen. Istraživanja pokazuju da kod više od polovine ljudi stres sprečava genetsku sposobnost proizvodnje ovih hormona. Posledice su napad gladi, umor i gojenje.
Šta možete da učinite:
Omega-3-masne kiseline aktiviraju hormone koji kontrolišu glad: leptin u masnim ćelijama, serotonin u mozgu i insulin u pankreasu. Omega-3-masne kiseline zastupljene su u masnoj ribi kao što su haringa, skuša, losos, sardina i tuna. Idealna količina: dva-tri puta nedeljno po 120 grama.
Vlaknaste materije doprinose održavanju stabilnosti nivoa šećera u krvi, zahvaljujući čemu duže drže sitost. Zamenite proizvode od belog brašna onima od integralnog. Idealan doručak za vas: musli sa voćem.

Iscrpljeni ste i stalno umorni?
Brzo se zamarate čak i kada obavljate redovne svakodnevne poslove, stalno ste gladni, čak i posle jela, često vas boli glava i lupa vam srce, kad duže stojite zavrti vam se u glavi i često imate podočnjake. Razlog je to što vaš organizam proizvodi višak kortizola, hormona stresa koji slabi imunološki sistem. On, naime, pokušava da održi nivo šećera u krvi kako bi uvek imao dovoljno energije, uzrokujući glad.
Šta možete da učinite:
Mnogo šećera i belog brašna u hrani znači mnogo insulina i kortizola u krvi. Količinu možete da smanjite unošenjem vitamina B i vlaknastih materija. Zato svakodnevno jedite hleb ili testenine od integralnih žitarica. Osim toga, potreban vam je magnezijum kako bi vam metabolizam bio dobar i kada ste pod stresom. Deset grama koštunjavog voća je idealna dnevna količina. Sportska aktivnost je takođe važna, na primer svakodnevno 30 minuta brze šetnje ili plivanja.

Nemate snage i bolešljivi ste?
Bole vas mišići i posle namanjeg napora, na primer, šetnje. Smetaju vam jaki mirisi, na primer, sveća, parfema i cigareta. Ne prija vam koefin, noću se često budite, a i danju ste često zabrinuti. Skoro nikad se ne znojite. I nikada nemate osećaj da ste puna energije i elana. Postoji enzim koji štiti ćelije od opasnih slobodnih radikala. Zahvaljujući njemu se razgrađuju štetne materije koje se stvaraju usled unošenja prevelike količine alkohola ili šećera. Nažalost, osobe nemaju gene koji, u slučaju potrebe, povećavaju proizvodnju ovog enzima. Otrovi se gomilaju, najčešće u vezivnom tkivu, uzrokujući mučninu i bolove.
Šta možete da učinite:
Polifenoli su sekundarne biljne materije koje podstiču proizvodnju dotičnog enzima. Najviše ih ima u crnom grožđu, tamnoj čokoladi, zelenom čaju, jabukama, crvenom grejpfrutu i crnom luku. Pojedite svaki dan najmanje dve porcije ovih namirnica, na primer jednu neoljuštenu jabuku ili 10 g gorke čokolade!

No comments:

Za mame i buduce mame