Friday, February 22, 2008

Pitanja - III deo

DA LI ĆU IZGUBITI OSEĆAJ U BRADAVICAMA?

Može doći do promene u osećajima na bradavici posle operacije. Osetljivost se može smanjiti ali i povećati. Promena varira od potpune neosetljivosti do preosetljivosti i može biti privremena ili trajna.

DA LI TREBA DA IMAM IDEALNU TE
ŽINU PRE OPERACIJE?

Trebalo bi da imate približnu težinu idealnoj. Značajan gubitak težine posle operacije može uticati na željeni rezultat na nezadovoljavajući način. Može doći do promene veličine grudi ili do njihovog spuštanja. Dobijanje na težini dovodi do povećanja veličine grudi.

IMAM PREKO 50 GODINA, DA LI SAM PREVIŠE STARA ZA UGRADNJU IMPLANTA?

Godine nisu va
žne, važno je samo opšte zdravlje.

ŠTA SE MO
ŽE DESITI TOKOM TRUDNOĆE?

Svaka
žena je slučaj za sebe i različite se stvari dešavaju u toku trudnoće, pre ili posle. U toku trudnoće dolazi do prirodnog uvećanja dojki koje prolaze kroz sve uobičajene promene za tu fazu. Uvećanje dojki u toku trudnoće varira od žene do žene, a uticaj ima i veličina implanta.

MOGU LI DA DOJIM?

Mnoge
žene sa ugrađenim implantima bez problema doje svoje bebe. Istraživanja su pokazala da žene sa silikonskim implantima, bilo da su punjeni gelom ili salinom, nemaju povećanu koncentraciju silikona u mleku u odnosu na žene koje nemaju implante. Ipak, kod nekih žena implanti mogu uticati na sposobnost dojenja. Rez na kolutu bradavice je najčći uzrok. Neke žene imaju mastitis ili upalu što komplikuje dojenje. Uzimanje antibiotika pri pojavi prvih simptoma može rešiti problem. U svakom slučaju, pri pojavi ovakvih problema konsultujte svog doktora pre uzimanja antibiotika.

No comments:

Za mame i buduce mame