Monday, February 11, 2008

PITANJA KOJA ČESTO POSTAVLJAMO O SILIKONSKIM IMPLANTIMA - prvi deo


ŠTA JE SILIKON?

Silikon se dobija iz silicijuma, materije slične metalu koji u dodiru sa kiseonikom oslobađa silikon dioksid, odnosno siliku. Silika je najčešća supstanca na planeti Zemlji (pesak sa plaže, kristali, kvarc). Njeno zagrevanje uz ugljenik na najvišim temperaturama produkuje materije iz porodice ˝silana˝, koja daljim procesom obrade prelazi u polimer nazvan ˝silikon˝. Silikon može biti tečnost, gel ili gumena supstanca. Nalazi se u mnogim poznatim proizvodima za kozmetiku, sapunima, antiperspirantima, losionima za ruke, pa i u prehrambenim proizvodima i vodootpornim materijalima.

KOLIKO DUGO TREBA DA SE SUZDRŽAVAM OD VEŽBANJA I DRUGIH FIZIČKIH AKTIVNOSTI POSLE OPERACIJE GRUDI?

Vaš doktor je najbolji savetodavac i na njemu je da vam kaže koliko dugo ne bi trebalo da odlazite na posao i kada da se vratite normalnim aktivnostima. Period oporavka je individualan proces, razlikuje se od žene do žene. Uopšteno, prvih nekoliko dana su najneprijatniji. Prosečan period vraćanja normalnim aktivnostima je 4-6 nedelja. Potrebno je vreme da tkivo pravilno sraste oko implanta tako da u navedenom periodu ne treba izlagati telo, naročito gornji deo, vežbama, savijanju ili istezanju. Relaksiranje u đakuziju ili plivanje u bazenu ne preporučuje se prvih mesec dana posle operacije, dok je šetnja dobra za podsticanja cirkulacije. Što je veći implant to su teže grudi, trebalo bi da nosite dobar grudnjak koji će minimalizovati pokrete dojki, naročito kod trčanja. Pacijenti se razlikuju, zato se redovno konsultujte sa vašim doktorom.

MOGU LI IĆI U SOLARIJUM POSLE OPERACIJE?

Sunčevi zraci ne škode implantima, ali mogu pogoršati ožiljak. Trebalo bi da izbegavate solarijum i sunčanje bar godinu dana posle operacije dok ožiljci potpuno ne srastu i formira se nova koža. Izlaganjem sunčevim zracima ožiljci zauvek dobijaju pigmentisanu crnu boju te su kasnije vidljivi. Implant se može zagrejati i duže mu treba da se ohladi u odnosu na vaše telo.


Dr. Dejan Milutinović
Spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije
Poliklinika «Pekić»
Novi Sad

No comments:

Za mame i buduce mame