Thursday, December 27, 2007

Silikonske implantante ugrađuju uz operaciju karcinoma

Autor: B. Raketić | 05.12.2007 - 06:05

KRAGUJEVAC - U Kliničkom centru u Kragujevcu po prvi put se organizovano o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rade operacije rekonstrukcije dojki silikonskim implantantima kod žena kojima je ona amputirana zbog kancera ili ih tek čeka hirurška intervencija. Do sada je u Kragujevcu urađeno 17 takvih operacija, a odeljenju plastične hirurgije dodeljeno je 50 implantanata za ovu godinu.

- Rekonstrukciju dojke radimo ženama kojima je ona ranije odstranjena zbog malignih bolesti ili koje se sada pripremaju za operaciju. Kod prve grupe pacijentkinja radi se tretman pripreme, postavljanja proteze, postepenog širenja tkiva i one posle tri meseca ponovo imaju dojku. Kod druge grupe, u toku istog hirurškog zahvata ženama se odstranjuje tumor i istovremeno se ugrađuje silikonski implantant. One se bude iz anestezije bez traume da su ostale bez dojke, što je izuzetno važno za njihovo psihičko stanje - kaže dr Goran Azanjac, plastični hirurg u Kliničkom centru u Kragujevcu.
Ivanku Jovanović (47) iz Kragujevca za desetak dana očekuje završna operacija rekonstrukcije desne dojke, koja joj je zbog kancera odstranjena pre tri godine. Kaže da joj je tada veći šok od dijagnoze bilo saznanje da će ostati bez dojke.
- Posle izvesnog vremena privikla sam se na svoj izgled, a onda sam nedavno čula da postoji mogućnost rekonstrukcije u Kliničkom centru u Kragujevcu. Nakon nekoliko razgovora sa doktorima, odlučila sam se sa ovu vrstu zahvata, jer želim da izgledam kao pre - kaže Ivanka.
Prema rečima dr Gorana Azanjca, nijedna stručna studija u svetu nije pokazala da je ugradnja silikonskih implantanata kod ovih pacijentkinja izazvala negativne efekte, a amputiranje dojke zbog maligniteta je odavno napušten metod u Evropi.
- Posle rekonstrukcije normalno se primenjuje dalji tretman lečenja i hemoterapija. Nedavno smo imali tridesettrogodišnju pacijentkinju, kojoj je u toku iste operacije odstranjen tumor i urađena rekonstrukcija. Važno je da se nijednog trenutka ne osećaju hendikepirane. One se posle izlečenja vraćaju na posao i treba da vode normalan poslovni i emotivni život. A adekvatan izgled je bitan za zdravstveni i psihosocijalnu sigurnost - kaže dr Azanjac.
U kragujevačkom Kliničkom centru nedeljno se obavi od pet do sedam operacija benignih i malignih tumora dojke. Starosna granica se, nažalost, pomera, pa nisu retki slučajevi da se bolest dijagnostikuje kod žena koje su tek napunile tridesetu godinu života.
Prema utvrđenim kriterijumima, ova vrsta hirurškog zahvata, koja je u KC besplatna, može da se obavi i kod pacijentkinja koje imaju genetsku predispoziciju i visoke faktore rizika.
- Žena ima visok faktor rizika ukoliko su majka i baka imale kancer dojke. Zatim, ako imaju fibrocistične dojke, česte adenome i fibroadenome u premenopauzi. Operacija može da se uradi da bi se bolest predupredila - kaže dr Azanjac.

No comments:

Za mame i buduce mame