Thursday, December 27, 2007

Dame žele veće grudi

Dame žele veće grudi, a muškarci zatežu lice

Novosađanke su se donedavno estetskim hirurzima obraćale da bi smanjile grudi, ali sada se sve češće odlučuju suprotno, da ih uvećaju. Muškarci zatežu lice i traže liposukciju, ali su stidljiviji, te takve operacije rade u privatnim klinikama da bi obezbedili što veću privatnost. Za ulepšavanje pod skalpelom javljaju se podjednako sve generacije, i jedva punoletni, ali i oni u šestoj deceniji života.

Mnogi zahtevi su, navode hirurzi, nerealni i pacijenti žele ono što nije prirodno i što neće izgledati lepo. Ima devojaka koje bi da od jedinice dobiju peticu, čak i kada takav izgled grudi ne ide uz njihovu konstituciju i figuru. Upravnica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju profesorka dr Zlata Janjić kaže da hirurgija može da izvede i takve zahvate, ali je pitanje da li takav izgled ima svrhu, pa lekari u ovoj bolnici ne pristaju na ono što se kosi sa strukom i odbijaju takve prohteve.
U privatnim klinikama ne odbijaju pacijente koliko god njihove želje izgledale nerealne.
- Do sada su naši pacijenti nabavljali implantate za uvećavanje grudi, takozvane silikone, u Beogradu. Od prekjuče Klinički centar Vojvodine ima implantate, pa naše pacijentkinje više neće morati da ih kupuju u Beogradu - kaže dr Janjić.
Estetske operacije se najviše traže uoči leta, nakon skidanja zimske odeće, mada to nije vreme kada se preporučuje hirugija. Kraj oktobra je pravo doba za intervenciju, jer telo ne sme da se izlaže suncu šest meseci nakon operacije, a nije ni vrućina, pa nema znojenja.
Novosađanke još ne traže da im se urade takozvane brazilske guze, ali je to zato što takav profil ipak nije po ukusu našeg podneblja.

No comments:

Za mame i buduce mame