Thursday, December 27, 2007

Silikoni poklon za 18. rođendan

Estetska hirurgija - potreba ili moda
Autor: S. Tanasić | 17.06.2007 - 00:01
Silikoni poklon za 18. rođendan

Beograđanka B. M. nedavno je od svojih roditelja kao poklon za 18. rođendan dobila silikonske usne. Mama i tata su podlegli pritiscima i odlučili da svojoj mezimici ispune san. Ushićena posle intervencije, lekarima je rekla da nikada u životu nije bila srećnija.

Prva korekcija
Doktor Mićo Đurić, hirurg palstičar u Specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju "Galatea", kaže da to što kod nas sve mlađe devojke rade estetske korekcije nije ništa novo i da se to u svetu odavno radi.
- Kod nas je praksa da se takve intervencije ne rade pre 18. godine. Osim žena, skoro pet odsto naših pacijenata danas su muškarci, jer oni sve više vode računa o svom izgledu - zaključuje dr Đurić.

U Srbiji je u poslednjih nekoliko godina prava pomama za estetskom hirurgijom. Starosna granica kod žena stalno se smanjuje. Tako da su najčešći pacijenti hirurga plastičara danas devojke od 18 do 26 godina.
- Statistike pokazuju da je 65 odsto naših pacijenata uzrasta od 19 do 26 godina, i druga velika grupa su pacijenti od 50 do 60 godina. Najčešće se rade uvećanje grudi i korekcija usana. To je trenutno trend i u svetu. Devojke, uglavnom, imaju punu podršku roditelja koji bi sve uradili za sreću svog deteta. Danas su jasni standardi lepote kod nežnijeg pola, a to su veće grudi na mršavijem telu. Međutim, sve devojke koje su se nama obratile za pomoć imale su realne zahteve i opravdano su uradile korekciju - objašnjava dr Igor Georgijev, hirurg plastičar u Specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju "Komnenus".
Dok roditelji podržavaju svoju decu da ugrade inplantate, iskustva stručnjaka ove bolnice potvrđuju da s muževima nije tako. Vrlo često se dešava da partneri ne odobravaju želje svoje lepše polovine. Odlučnost žena da istraju u svojim namerama obično izaziva krizu u braku. Reč je obično o ženama koje su se dokazale, imaju muža, decu i sada žele da ulože u sebe.

Nekad je opravdano

Cenovnik usluga

Grudi 2.000-3.000 €
Nos 1.500-1.800 €
Usne 300 – 500 €
Liposukcija 2.000 - 3.000 €
Fejslifting 3.000-4.000 €

- V. iz Beograda opravdano je želela da koriguje grudi jer su bile asimetrične. Bukvalno je imala deformitet jedne strane grudnog koša. Posle intervencije muž se pobunio, došlo je do ozbiljne krize u braku, čak mislim da su se na kraju razveli - dodaje dr Georgijev. Muški strah stručnjaci ove klinike objašnjavaju činjenicom da većina pacijenata posle intervencije dobije novo samopouzdanje, ubrzo promeni stav i to su često potpuno nove osobe.
Iskustva naših bolnica za plastičnu hirurgiju pokazuju da se žene najčešće odlučuju za korekciju dojki, fejslifting (zatezanje lica), liposukciju, korekciju nosa, zatezanje stomaka. Međutim, plastična hirurgija nije samo trend kod žena. Sve češće u poslednjih nekoliko godina i jači pol se odlučuje da zategne kožu stomaka, zatim za genikomastije (povećanje muških dojki), za korekciju nosa i kapaka.
Statistika pokazuje da su prošle godine muškarci u znatnom broju počeli da rade korekciju usta.

Auto ili silikoni
Pukovnik prof. dr Marjan Novaković, načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine u VMA, kaže da u ovoj ustanovi rade samo intervencije kada su zahtevi pacijenata realni. U takve intervencije spadaju malo duži nos, klempave uši, zatim male grudi. Devojke koje su se do sada obraćale njima za pomoć uglavnom su imale punu podršku roditelja, ali i partnera.
Doktor Novaković seća se dvadesetdvogodišnje majke koja je imala troje dece i koju je muž častio povećanjem grudi.
- Muž joj je ponudio da bira hoće li auto ili da ugradi silikone. Ona se bez razmišljanja odlučila za korekciju grudi. "Doktore, kola može da mi uzme kad god hoće, a ovo ne", iskrena je bila ova mlada žena - kroz smeh priča svoja iskustva s pacijentima dr Novaković. Naš sagovornik sa VMA kaže da su mnogo češće od muževa finansijeri ovakvih intervencija sponzori.
Osim žena, ovoj ustanovi se sve češće za pomoć obraćaju i muškarci. To su uglavnom poslovni ljudi koji polako zalaze u petu deceniju života. Obično nemaju puno vremena za fizičku aktivnost, a stalo im je da dobro izgledaju.

No comments:

Za mame i buduce mame