Thursday, December 27, 2007

Hirurzi vraćaju samopouzdanje ženama

Rekonstrukcija dojke na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici
Autor: S. Stefanović | 15.09.2007 - 09:24

Hirurzi Instituta za onkologiju u Sremskoj Kamenici uradili su od početka godine stotinak operacija rekonstrukcije dojki nakon odstranjivanja tumora. Cilj je, kako kažu, poboljšanje kvaliteta života nakon lečenja koje ostavlja duboke ožiljke na psihu pacijentkinja, a psiholozi dodaju da postupak može u ogromnoj meri da olakša povratak pacijentkinje u okruženje.

- S razvojem novih citostatika i enzimskih lekova, novih oblika radioterapije, hirurgija je na neki način izgubila vodeće mesto u lečenju karcinoma dojke, ali se razvila u drugom pravcu - priča docent dr Andrija Golubović, načelnik Hirurgije na Institutu za onkologiju.
Radi se primarna rekonstrukcija, istovremeno kad i odstranjivanje dojke, i sekundarna, nakon završenog onkološkog lečenja.
- Mi insistiramo na primarnim rekonstrukcijama, jer ako je već indikovano da se dojka mora odstraniti, a hirurg nema dilemu da je odstranio sve što treba da se odstrani, može u istom aktu da rekonstruiše dojku i maksimalno iskoristiti tkivo koje nije zahvaćeno tumorom, silikonsku protezu plasira ispod mišića, tako da ne remeti dalje praćenje pacijentkinje. Kod sekundarne rekonstrukcije proces je vrlo neizvestan i težak jer su već odstranjene koža i bradavica, a puno toga može da krene kako ne treba. Jedino što je dobro u sekundarnoj rekonstrukciji jeste to što je na taj način potpuno završeno onkološko lečenje jer pacijentkinje dobiju sve citostatike koji mogu da utiču na rekonstruktivne procedure i dobiju zračnu terapiju koja možda najviše remeti rekonstruktivne procedure - objašnjava dr Andrija Golubović i dodaje da primarna rekonstrukcije izaziva izuzetno malo komplikacija, a rezultati ne pomeraju statistike u onkološkom smislu: nema povećanog procenta recidiva i ne umanjuje procenat preživljavanja. Kako kaže, dobijaju se dobri kozmetički efekti važni prvenstveno iz psiholoških razloga.
- Običan ožiljak nas sprečava da izađemo na plažu, a na prevelike uši se privikavamo dugi niz godina, dok žena bez dojke ostaje preko noći. Naglo je poremećena telesna šema, narušen je izgled i identitet. Pored toga, prenosi se poruka smrtonosne bolesti i veliki broj ljudi to mora da prikriva da ne bi bili sahranjeni pre smrti. Raspadaju se brakovi, ali ne samo kao posledica telesnog nedostatka žene već i zbog toga što žena nije u stanju da s partnerom ponovo uspostavi odnos poverenje koji je imala pre operacije. Zbog toga hirurška rekonstrukcija dojke nosi veliki potencijal za olakšavanje povratka žene u staru sredinu, ali to i dalje mnogo zavisi od porodice, okruženja i vrednosnog sistema, kao i od njenog odnosa prema bolesti. Nekome će to biti samo rešenje problema simetričnog opterećenja kičme, a kod drugih može da rasplamsa ženstvenost. Neke moje prijateljice nakon te operacije imaju mnogo kvalitetniji život jer ga grabe halapljivo - kaže Ibolja Gera, psiholog.
Ona napominje da je briga o mentalnom zdravlju pacijenata sistemski slabo pokrivena čak i kada su u pitanju bolesti koje prednjače po smrtnom ishodu. Pacijentu, zaključuje ona, treba dati osećanje aktivnog učešća u procesu ozdravljenja, a izuzetno je važna i dalja podrška institucija, javnosti i medija.

No comments:

Za mame i buduce mame