Wednesday, April 9, 2008

Salo sa stomaka umesto silikona

Preuzeto iz "Blica"
Autor: CDC/IB | 11.07.2007 - 08:56

Naučnici tvrde da su savladali tehniku kojom bi salo sa stomaka ili zadnjice mogli da iskoriste za povećanje grudi, u operaciji koja bi trajala oko jedan sat.
To bi se postiglo stvaranjem mešavine masnoća sa koncentrisanim matičnim ćelijam, a koja, ubrizgana u grudi, podstiče tkivo na rast.
Pomenuta terapija, o kojoj piše časopis „Kemistri end indastri“, mogla bi biti od pomoći pacijentkinjama koje boluju od raka dojke, zbog čega su morale da se podvrgnu amputaciji dojke.
Ukoliko ova tehnika bude odobrena, sigurno će postati popularna i kod žena koje žele da uvećaju grudi. Korišćenje masnih naslaga sa vlastitog tela nije nova ideja, ali ovakvi zahvati do sada su često bili neuspešni zato što je organizam jednostavno reapsorbovao masne naslage. Naučnici očekuju da će matične ćelije slati signale koji će omogućiti krvnim sudovima da hrane novo tkivo. Radživ Grover iz Britanskog udruženja plastičnih hirurga kaže da u ovom istraživanju vidi „pozitivni razvoj medicinske nauke“, ali izražava sumnju kad je reč o rezultatima u estetskoj hirurgiji.
„Treba da otkrijemo kako matične deluju kad se nađu u grudima “.

No comments:

Za mame i buduce mame