Tuesday, September 9, 2008

Pregled - najbolji lek protiv raka

(Blic)
Velika akcija prevencije
Autor: Sonja Todorović | 08.09.2008. - 06:00
Rak otkriven na vreme je u potpunosti izlečiv, stoga slogan „Jedan pregled može spasti život“ ne treba dovoditi u sumnju. Potrebna je samo dobra volja i samopouzdanje. Pošto u Srbiji sve više ljudi umire od ove zloćudne bolesti, država je prvi put pokrenula skrining program, akciju ranog otkrivanja raka grlića materice. Pregledi će biti besplatni, a žene od 25 do 69 godina će pozive dobijati na kućnu adresu.


Svake godine registruje se 1.400 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Glavni uzročnici ovog oboljenja su humanopapiloma virusi, koji se prenose polnim putem, a ako se ne leče godinama, dovode do bolesti i tragičnog ishoda. Ginekolozi ističu da kada nastane rak grlića materice, jasno je da ta žena nije pet godina, nekad i duže, posetila ginekologa.
U okviru Nacionalnog skrining programa biće obuhvaćene žene od 25 do 69 godina. One će biti pismeno pozivane na ginekološke preglede, a datum i tačno vreme kada će se pregled obaviti biće tačno precizirani. Za sada se ova akcija, kao pilot projekat, obavlja samo u beogradskim domovima zdravlja „Palilula“, „Stari grad“ i „Savski venac“, a uskoro će biti uključeno i 157 domova zdravlja širom Srbije.
- Ako je žena zdrava , na sledeću kontrolu biće pozvana za tri godine. Ukoliko se otkrije problem, biće upućena na dalje preglede i terapiju - objašnjava dr Ana Jovićević-Bekić, načelnica odeljenja epidemiologije i prevencije u Institutu za onkologiju.
Skrining program podrazumeva redovne preglede žena koje nemaju tegobe. Cilj je da se na vreme otkriju predmaligne promene grlića materice koje bi, ukoliko se ne otklone, prerasle u rak.
- Ukoliko se skrining bude sprovodio kontinuirano više godina, stopa oboljevanja mogla bi da se smanji i za 70 odsto - napominje dr Jovićević-Bekić.
I rak dojke je, takođe, učestali maligni tumor i uzrok smrti kod žena. Svake godine se registruje oko 3.700 novoobolelih žena, od kojih umre 1.300. Još uvek u ne postoji sistem skrininga putem kojeg bi se žene blagovremeno pozivale na preglede, jer trenutno u našoj zemlji nema dovoljno mamografa i radiologa koji bi to radili, ali je u pripremi.
- Rak dojke se može sprečiti, ali to našim ženama nikako ne dopire do svesti. Preporuka je da žene u dobi između 45 i 70 godina svake dve godine rade pregled mamografom. Žene starije od 40 godina treba da se podvrgnu kliničkom pregledu specijaliste jednom godišnje, a žene od 30. godine treba da rade samopreglede dojki periodično - objašnjava dr Jovićević-Bekić.
Kada se rak dojke otkrije na vreme, to jest u fazi kada ne daje nikakve simptome i samo se snimanjem može otkriti, izlečenje je zagarantovano.

Kancer dojke
-3.700 novoobolelih žena registruje se svake godine
-1.300 žena umre u toku jedne godine
-posle 30. godine treba ići na periodične kontrole
-od 40. godine pregledi jednom godišnje
-od 45. do 70. godine treba ići na pregled mamografom svake dve godine

Kancer grlića materice
-1.400 novoobolelih žena registruje se svake godine
-157 domova zdravlja biće uključeno u program prevencije
-pregledi će biti besplatni, treba se samo odazvati na poziv
-redovne kontrole su obavezne
-za 70 odsto može da se smanji stopa oboljevanja zahvaljujući programu prevencije

1 comment:

Anastácio Soberbo said...

Bună ziua, I Love la blog.
Ne pare rău, nu scrieţi mai multe, dar mi român este rau.
Un italiană din Portugalia


Hello, I like this blog.
Sorry not write more, but my English is not good.
A hug from Portugal

Za mame i buduce mame