Friday, September 19, 2008

Poprsje za medalju

(Glas)

Vratite sjaj svom dekolteu i vratu posle Žarkog leta

Koža na vratu ima posebno opušteno vezivno tkivo, nema masnih naslaga i ima manje lojnih žlezda. Zbog toga je ona uvek suva i dehidrirana pa se vrlo brzo može naborati

Leto koje nas je svom silinom žarilo i palilo proteklih nekoliko dana se potpuno predalo jeseni, pa smo svi doživeli na neki način temperaturni šok. Iz majičica i haljinica već smo „utrčali“ u tešku odeću. Sa jedne strane sve one devojke koje se neeksponiraju previše garderobom uživaju konačno u rolkama i zatvorenim majicama do vrata, dok one druge muku muče da i dalje svoj dekolte i prsa izbace u prvi plan. Ukoliko volite sunce i „prženje“ po ceo dan na nekoj egzotičnoj plaži, vaš dekolte i vrat su sigurno ovog odmora pretrpeli znatna oštećenja. Upravo zbog onih dama koje ne mare puno na upozorenja dermatologa o štetnosti sunčevih zraka po kožu, bečki kozmetički stručnjak Helga Fijala-Halsberger savetuje na koji način da povratite bar donekle sjaj svom dekolteu i vratu.

Koža pod velikim opterećenjem
Koža vrata i dekoltea po prirodi je relativno tanka i izložena velikim opterećenjima. Sila teže, zbog težine grudi, ali i velikog izlaganja suncu, opterećuje i rasteže kožu. Koža na vratu ima posebno opušteno vezivno tkivo, nema masnih naslaga i ima manje lojnih žlezda. Zbog toga je ona uvek suva i dehidrirana pa se vrlo brzo može naborati. Priznaćete da je jeziv prizor kada na mladoj devojci vidite vertikalne debele bore na dekolteu. Halsberger ističe da bi se bore sprečile vrat mora da bude uključen u dnevni program nege. Zato pripremite manju pamučnu ili frotirsku krpicu koju ćete potopiti u hladnu vodu i tako mokru staviti na vrat dok ne postane topla. Na taj način koža može da uzme vlažnost koja joj je potrebna. Noću obavezno spavajte na leđima jer će to pomoći da se smanje bore u predelu dekoltea. Izuzetno važno je da prilikom tuširanja predeo dekoltea tuširate u krug kako bi se podstakla cirkulacija. Posebno dobro za kožu je da poslednje ispiranje bude sa hladnom vodom. Dekolte je potrebno posebno negovati po povratku sa odmora i posle izlaganja suncu. Pre spavanja umasirajte noćnu kremu za vrat i dekolte, prekrijte providnom folijom i držite 20 do 30 minuta.

Kockice leda za puš-ap efekat
Puš-ap efekat ćete najbolje ostvariti ako utrljate kockice leda na dekolte. Ako uživate u kupanju u veoma toploj vodi budite oprezni. Obratite pažnju, jer topla voda širi kožu i krvne sudove pa je čini neelastičnom. Tada nastupa vitez među vitaminima - vitamin Ce. Krišku limuna trljajte pet minuta po grudima i dekolteu. Zaprepastićete se koliko će vam taj tretman zategnuti kožu grudi. Halsberger tvrdi da pored svega dnevne nege vrata i dekoltea treba uključiti i redovan trening ruku, leđa i mišića grudnog koša. Sve to skupa učiniće da samo pogled u vaš dekolte mnoge ostavi bez daha.

No comments:

Za mame i buduce mame