Thursday, July 31, 2008

U toplesu i sa novom frizurom - Manekenka Hajdi Klum

U toplesu i sa novom frizurom

Manekenka Hajdi Klum, osim što je poznata po tome jer je prelepa, bila je u vezi s poznatim muškarcima i ostvarila zavidnu manekensku karijeru, poznata je i po tome što neretko menja frizure i boju kose.

Poslednja njena frizura je kratka i smeđa, a povodom novog izgleda osvanule su njene fotografije u toplesu nazvane „Hajdi Klum nosi samo svoju kosu“. Jedna je od retkih žena kojoj je dovoljno da se negde pojavi, pa da se svi u nju zaljube i počnu da trepću očima, a najviše se dive upravo njenoj negovanoj kosi, koja je ipak najčešće plave boje.

Nakon što je snimila kampanju za „Braunov“ depilator, noge poznate manekenke su osigurane na 2,2 miliona dolara, međutim, pošto na levoj nozi ima mali ožiljak, desna noga je osigurana na više novaca od leve. „Vidite, malo ispod levog kolena imam sićušni ožiljak kojeg je stručnjak u Londonu pri pregledu uočio, pa su moje noge procenjene na različite svote novca. Vrednost desne noge je 1,2 miliona dolara, što je više od leve koja je osigurana na milion dolara“, rekla je Hajdi, koja se pre tri godine na plaži u Meksiku udala za pevača Sila.
Imaju dvojicu sinova, Henrija Gintera Ademola Daštu Samuela i Džona Rilija Fjodora Tajvo Samuela. Osim njih, Hajdi ima ćerku Leni sa bivšim dečkom Flaviom Brijatoreom.

Greške koje pravimo kada nanosimo kremu za samopotamnjivanje

(Kurir)

Hoću odmah da pocrnim!

Ako imate problema sa nanošenjem krema koje vašoj koži daju preplanuli izgled, pobrinite se da ih koristite pravilno.

Nanošenje
Prilikom nanošenja kreme za samopotamnjivanje veoma je važno da izbegavate kružne pokrete. Kako bi koža izgledala prirodno, kremu morate nanositi ravnomerno na sve delove tela. Ukoliko budete sami pokušali da namažete leđa, može se dogoditi da će krema biti neravnomerno raspoređena, pa zato zamolite nekoga da vam ih namaže.

Piling
Piling uklanja odumrle ćelije kože, pa se zato krema ravnomernije upija. Uradite piling celog tela, a najveću pažnju posvetite kolenima i laktovima jer na njima ima najviše zadebljale kože. Rezultat je vidljiv dva sata nakon nanošenja kreme ili losiona. Boja ostaje postojana od tri do sedam dana.

Manjak vremena
Veoma je važno izdvojiti dovoljno vremena. Ukoliko budete nestrpljivi ili ako žurite, kremu ćete naneti neravnomerno i na koži će se verovatno pojaviti ružne fleke.

Znojenje
Pre nanošenja kreme koža mora biti potpuno suva. Samo na najisušenije delove tela, kao što su kolena i laktovi, namažite tanak sloj nemasne kreme za telo. Tokom nanošenja i dva sata nakon toga izbegavajte preterano znojenje. Ivicu temena i obrve nakon stavljanja kreme pažljivo obrišite vatom.

Tamni dlanovi
Kako dlanovi ne bi bili previše tamni, pre nanošenja ih namažite hidratantnim mlekom i odmah nakon mazanja ih dobro operite sapunom. Kremu možete naneti i tako što ćete na ruke staviti hirurške rukavice.

Nepredvidljivi kiksevi
Pazite da vam krema ne uđe među prste ili na kožicu uz nokat, jer se odatle vrlo teško uklanja. Ako vam nanošenje sredstva za samopotamnjivanje ne pođe po planu, veštačku boju najlakše ćete ukloniti čestim tuširanjem i pilingom. I zapamtite, ako kremu nanosite prvi put, preporučljivo je početi svetlijim tonom.

U Crnoj Gori se bira najlepša devojka sveta

(Blic)
Svetski izbor za „Fordovo“ lice godine prvi put na Balkanu


Očekuje se dolazak urednika magazina
„Vogue“, „Elle“, „People“ i mnogih
drugih gostiju

Finale svetskog izbora za „Fordovo“ lice godine, kako „Blic“ ekskluzivno saznaje, prvi put će se iduće godine održati van Njujorka - i to u Crnoj Gori 20. januara, u organizaciji modne agencije „Fabrika“. Naši susedi ugostiće finalistkinje iz 56 zemalja sveta, koje će doći na Balkan u nadi da će neka od njih poneti titulu „Fordove“ devojke i time započeti karijeru supermodela.

Dolaskom čuvenog modnog dizajnera Kristijana Diora na smotru mode u Kotoru, beogradska modna agencija „Fabrika“ napravila je uvod u ono što se Crnoj Gori očekuje iduće zime.
- Svake godine modna agencija „Fabrika“ sa početkom jeseni traži nova lica za „Ford“ čiju licencu imamo već devet godina. Gotovo nikada do sada se svetsko finale za „Fordovo lice godine“ nije održalo van Njujorka, ali zahvaljujući vrednom radu naše agencije možemo se pohvaliti uspehom jer će se u januaru 2009. ovo finale održati u Crnoj Gori - rekla je za „Blic“ Ivana Rajković, portparol agencije „Fabrika“, i objasnila da je ovo jedan od najprestižnijih izbora za manekene koji okuplja veliki broj svetskih medija i mnoga poznata imena iz sveta mode.
- Na finalnom izboru u Crnoj Gori očekuje se dolazak urednika magazina „Vogue“, „Elle“, „People“ i mnogih drugih gostiju iz inostranstva - kaže Ivana Rajković.
Da je finale ovog izbora koji se organizuje od 1980. zaista glamurozan događaj, potvrdila nam je i naša prošlogodišnja predstavnica Đurđa Simićević, osamnaestogodišnja učenica iz Beograda.
- Učestvovala sam na „Fordovom“ izboru u Njujorku u januaru prošle godine kao predstavnica Srbije. Pripreme za finalno veče trajale su nedelju dana, a za to vreme modni skauti iz celog sveta birali su devojke koje im se najviše dopadaju, tako da sam ja odmah posle izbora dobila angažman u Parizu, gde sam radila revije za Ninu Riči i snimala brojne editorijale - priča Đurđa Simićević i dodaje da su se za vreme finala u publici našle i brojne poznate ličnosti kao što su Donald Tramp i Igi Pop. Đurđa je karijeru manekena počela u Beogradu tako da joj uspeh na „Fordovom“ izboru nije mnogo promenio život.
- Ništa se veliko nije promenilo u mom životu već sam sada samo dobila priliku da više putujem po svetu i radim za zvučnija imena. Ovo iskustvo je doprinelo da sazrim jer sam morala da se brinem sama o sebi - priča Đurđa i kaže da je nakon letnje pauze očekuju nove radne obaveze u Parizu, kao i da će ponovo sarađivati sa Ninom Riči.
Inače, pobednica izbora „Fordovog“ lica godine za osvojeno prvo mesto dobija ček na 250.000 dolara i ugovor sa agencijom „Ford models“, ali, što je najvažnije, na velika vrata ulazi u svet mode.

Put do zvezda
„Ford supermodel“ svake godine okupi oko 60.000 devojaka iz celog sveta, koje se nadaju da će se pridružiti armiji slavnih imena koje je ovo takmičenje izbacilo u svet modelinga. Verenica našeg košarkaša Marka Jarića Adrijana Lima bila je druga na „Fordovom“ izboru 1996, nakon čega je njena karijera krenula uzlaznom putanjom. Ovom izboru za manekenke svoju popularnost duguju i glumica Kim Bejsinger, modeli Linda Evanđelista i Đi Li...

Pobednica izbora „Fordovog“
lica godine za osvojeno prvo mesto dobija ček na 250.000 dolara i ugovor sa agencijom „Ford models“, ali, što je najvažnije, na velika vrata ulazi u svet mode.

Spremni smo za plažu!

(Blic)

Ne dozvolite da vam se letovanje pretvori u noćnu moru

U toku dana ne smete da budete duže od tri sata na suncu. Nikakva krema vas ne može zaštititi između 10 i 15 sati, jer tada nikako ne možete da dobijete lep, preplanuli ten, već samo da pocrvenite

Sve više se poslednjih godina govori o izuzetnoj štetnosti sunčevih zraka. Ipak, ko još može da odoli da se ne prepusti suncu koje miluje kožu! Međutim, nije dovoljno samo naneti sredstvo za sunčanje. Pre nego krenete na plažu, morate dobro pripremiti svoju kožu, ne samo upotrebom krema i losiona, već treba ojačati i prirodni odbrambeni sistem.
Nikako ne biste smeli da štedite na preparatima za sunčanje. Takođe, ako nameravate da se dugoročnije izlažete suncu, preporučljivo je uzimanje vitamina E. Koža se od štetnih uticaja brani i prirodnim procesom znojenja. Radi toga, trebalo bi da se dnevno u organizam unosi najmanje dva litra tečnosti, najbolje vode, nezaslađenih čajeva i prirodnih sokova. Na taj način ćete sprečiti dehidraciju koja bi mogla da vam ozbiljno ugrozi zdravlje.

Što se tiče krema i losiona, postoje dve vrste zaštitnih sredstava. Prva vrsta zaštite se stvara tako što se kreira fizičku prepreku između kože i sunca, kao što je, na primer, cinkova mast. Ta sredstva se obično upotrebljavaju za manje delove tela kao što su usne ili nos. Druga vrsta proizvoda zaustavlja UVB zrake, ali ne i UVA u potpunosti. Ipak, u novije preparate dodaje se avobezon koji štiti i od UVA zraka. Najbitnije je da se nanose obilno na kožu. Najbolje je pustiti da ih ona sama upije, bez utrljavanja. Prvih par dana letovanja koža mora da se navikne na sunce. U toku dana ne smete da budete duže od tri sata na suncu. Nikakva krema vas ne može zaštititi u periodu između 10 i 15 sati, jer tada nikako ne možete da dobijete lep, preplanuli ten, već samo da pocrvenite. Najbolje vreme za izlazak na sunce jesu jutarnji časovi i kasni popodnevni, posle 17 sati, pa sve do zalaska sunca.

Posle kupanja i sunčanja preporučljivo je tuširanje, pogotovo ako imate osetljivu kožu na koju treba naneti losion namenjen koži posle sunčanja. Ti proizvodi prijaju koži, pomažu da se boja očuva i da se umire eventualne manje opekotine. Umesto tog losiona, u običan možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande koji ima umirujuće dejstvo.

Ukoliko ipak pocrvenite, probajte stari trik sa narendanim krompirom. Nanesite ga na lice i na telo poput maske i ostavite da deluje sve dok ne izvuče vrelinu. Posle toga se istuširajte i na lice nanesite umirujuću kremu. Kada već „nabacite“ solidnu boju, možete koristiti ulje za sunčanje sa nižim zaštitnim faktorom. Kupovno ulje može da zameni maslinovo u koje se doda eterično ulje kokosa, a koje će odagnati njegov neprijatni miris.

Tuesday, July 29, 2008

Ne čačkaj nos, to je naređenje!


Stanovnicima Pekinga, grada u kojem će se od 7 - 24. avgusta održati 26. Olimpijske igre, "naređeno" je da za vreme istih, "ne kopaju nos, ne zevaju, i ne češu se po glavi dok pričaju sa strancima"!

Pekinški odsek za propagandu izdao je brošuru u kojoj jasno stoje pravila ponašanja stanovnika grada u "kojeg će uskoro biti uprte sve oči sveta".

Pored zabrane čačkanja, češkanja i svega ostalog, istaknuto je i sledeće: "Smešite se u toku razgovora sa stranim posetiocima, nemojte buljiti u njih ili raditi nešto što što može stvarati neugodnost vašem sagovorniku".

Navodi se takođe, da nime preporučljivo vikati, igrati se noktima (čačkati i njih), ali i ne vući jedne druge za odeću dok razgovaraju, piše "Kurir".

Sugerisano je da se izbegavaju pitanja poput: "Da li ste oženjeni", "Koliko zarađujete", ali i "Da li ste zdravi"!

Ova kampanja, osim zabrana, posavetovala je i stanovnike Pekinga o samo jednoj stvari koju bi trebalo da konstantno govore turistima koji će uskoro preplaviti njihove ulice, a to je "Odličan si".

(MONDO)

Morska voda za prirodni lifting

(Blic)
Iskoristite odmor na moru ili banji za najbolji kozmetički tretman

Morska voda za prirodni lifting

Koža kojoj nedostaje vode teže se brani od spoljašnjih nadražaja, postaje osetljiva, sklona alergijama i oboljenjima i ubrzano stari. A sunce, suv i vruć vazduh, neredovno čišćenje, štetne navike i neprimerena kozmetička nega dodatno pogoršavaju stanje. Zato iskoristite odmor i svojoj koži poklonite najbolji tretman, vodu iz mora ili termalne vode iz banja. Ako ne idete na odmor, sve ovo može da se kupi i u apotekama.

- Važno je da svakodnevnom negom osigurate koži uravnoteženu hidrataciju i da joj pomognete da sačuva vlažnost, a konzumiranjem vode osigurate i vlažnost iznutra - objašnjava Tatijana Jevđović, spa i velnes terapeut.
Ipak, osim osnovne funkcije - hidratacije, voda sadrži i materije koje podstiču i podržavaju prirodne funkcije kože. Proizvođači kozmetike zato izdašno koriste termalnu i morsku vodu, tako da je, zavisno od tipa kože, njenog trenutnog stanja i eventualnh poremećaja, za svaki tip i stanje kože moguće pronaći preparat koji će joj spolja pomoći da zadrži vodu, a iznutra je ojača.

Morska voda
Morska voda je pravi lekoviti eliksir, zbog čega se pročišćena i prerađena uveliko koristi u preparatima za negu kože, ali i lečenje sluznica disajnih puteva. Slana voda lakše prodire u kožu i sluznice, a s njom i vredni sastojci, poput minerala i elemenata u tragovima koji su potrebni za osnovne biohemijske procese, neophodne za ravnotežu minerala u koži.
Takođe, morska voda deluje kao stimulator i aktivator metabolizma ćelija. Osim toga, morska voda deluje antiseptički, steže i tonizira kožu, dok mineralne materije iz mora pomažu da se normalizuje vitalna energija našeg organizma.
U nedostatku mora, sami možemo da napravimo kupke sa morkom solju (šolja soli na litar vode) - temperatura vode treba da bude naša temperatura tela. U ovakvoj kupki možemo da ostanemo 15 minuta, potom da se istuširamo običnom vodom i nanesemo neki od preparata na bazi termalnih voda (mleko, losion, kremu). Ukoliko nemamo uslove ili vremena za kupku celog tela, veoma će nam pomoći da napravimo kupku za stopala - umor iz celog tela će biti veoma brzo eliminisan, a ovakva kupka će pred spavanje obezbediti miran san.

Termalna voda
Lekovito dejstvo izvorske termalne vode, bogate mineralima, već vekovima se koristi za lečenje različitih tegoba, uključujući i probleme koji se jave na koži. Iako mehanizmi njenog delovanja nisu bili potpuno poznati, praksa je pokazala da kupke i obloge od nekih termalnih voda smiruju upale i iritacije, pomažu u lečenju alergija, podmlađuju kožu, vraćajući joj sjaj i vitalnost.
Poslednjih godina su sprovedena brojna istraživanja dejstva termalnih voda, što je bio razlog da se radi na unapređivanju i usavršavanju spa koncepta čija je baza upotreba termalnih voda u svrhu očuvanja zdravlja (sanus per aquam - zdravlje kroz vodu). Blagodeti termalnih voda se sve više koriste u spa centrima i banjskim lečilištima u okviru različitih terapija (talassoterapija, body wrapping...). U okviru tretmana tela i lica u ovim centrima koriste se dermokozmetički preparati koji sadrže termalne vode, zbog čega su posebno pogodni za negu osetljive kože, sklone iritacijama i crvenilu. Osim kao sastojak krema i preparata za čišćenje, termalna voda se koristi i u svom izvornom obliku, u sprejevima, tako da može da se direktno rasprši po koži ili nanese u obliku obloga. Termalna voda u spreju ima još jednu korisnu i praktičnu namenu - može da se nanese na našminkano lice, kada deluje kao fiksator, odnosno produžava trajanje šminke.

I s vodom oprezno
Iako neophodna za život i vitalnost kože, voda može da ima i neželjena dejstva. To se odnosi na vodu iz gradskog vodovoda koju osetljiva koža slabo podnosi. Ponekad je dovoljno umiti se vodom i lice će buknuti, koža početi da zateže i da neprijatno pecka. Ali, nije reč o štetnosti vode: štetni su sastojci koji se vodi dodaju za dezinfekciju, ali i kamenac kojim voda obiluje. U tom slučaju od pomoći su obloge od termalne vode, ali i s tom je vodom potreban oprez. Svaki put kad je prskate ili u obliku obloga nanosite na kožu, nemojte da je ostavljate da ispari s kože, vodu na licu ostavite tek nekoliko trenutaka, a potom višak odstranite tapkajući papirnatom maramicom. Ostavite li vodu na koži, ona će zapravo isušiti kožu jer će vodu iz dubljih slojeva privući na površinu kože, odakle će da ispari.

Dehidracija
Nedostatak vode u telu može da izazove niz poremećaja. Upravo zbog toga osnovni recept za zdravlje i vitalnost je popiti barem osam čaša vode dnevno, ukoliko je organizam zdrav. Naravno, ako postoji neki problem vezan za oboljenja bubrega i prekomerno zadržavanje tečnosti u organizmu, neophodne su konsultacije sa lekarom, odnosno nutricionistima koji će dozirati konzumiranje voća, povrća i vode na način koji je indikovan za određenog pacijenta. Svim ćelijama, tkivima i organima je potrebna voda, a tako je i s kožom koja prva pokazuje njen nedostatak. Dehidrirana koža gubi sjaj i kompaktnost, na njoj se brže stvaraju bore, a one postojeće postaju vidljivije. Iz ovih razloga, neophodno je održati njenu vlažnost, jer je to jedini način da naš najveći organ zadrži jednu od svojih osnovnih funkcija: zaštitu organizma.

Kira Najtli ne želi da poveća grudi

Podrzavam njenu odluku. Dopada mi se ovakva kakva je.

(Blic)

Popularna britanska glumica Kira Najtli neće dozvoliti da joj filmski studio izmeni izgled grudi na promotivnim fotografijama i posterima za njen predstojeći film "The Duchess", prenosi Dejli mejl.


Poster za film "Kralj Artur" u originalu i posle obrade u fotošopu

Čelnici filmskog studija žele da obrade fotografije tako što će uvećati Kirine grudi, ali izvor blizak glumici kaže da Kira insistira da se njena figura prikaže u svom prirodnom obliku.
"Kira je ponosna na svoje telo i ne želi da ga menja”, dodaje izvor.
Ovo nije prvi put da se mlada glumica suočava sa dilemom ove vrste - 2004. godine privukla je negativni publicitet kada je na promotivnom posteru za film “Kralj Artur” dobila bujno poprsje.

Trudna Jelena Karleuša gola na fotkama

Sta reci...? Pa moze im se... Za slavu i pare sve rade...


Popularna estradna trudnica Jelena Karleuša je, poput svetskih zvezda Demi Mur i Britni Spirs, koje su se slikale nage za časopis "Vanity fair", pristala da stane pred objektiv Dejana Milićevića,i to "kao od majke rođena", u osmom mesecu trudnoće.

Na ovaj korak, pevačica se odlučila jer, kako kaže, "želi da bude u toku sa svetskim trendovima", pišu "Novosti".




Jelena je u svom prepoznatljivom stilu, uradila čitavu seriju provokativnih fotografija, ali je po rečima očevidaca, "najbolja ona gde levom rukom sakriva stomak, a desnom se drži za grudi".

Supruga fudbalera Duška Tošića je ove fotografije prodala za 50.000 evra, a nemački list "Bild" otkupio je pravo za njihovo objavljivanje na teritoriji cele Evrope.

Očekuje se da će poznata pevačica nastaviti stopama holivudskih zvezda i kada je reč o fotografijama ćerke.

(MONDO)

Sunday, July 27, 2008

SOS za preplanuli ten

(B92)
I dok su naši preci na sve načine pokušavali da postignu i očuvaju porcelanski beo ten, čini se da smo se u dvadeset prvom veku okrenuli drugoj krajnosti.

Piše: Jasmina Gavrilović

Šetnja kroz istoriju

Ako se vratimo kroz vekove, videćemo da je boja kože određivala klasnu pripadnost. Ona je bila merilo koje je odvajalo radnu klasu od vladajuće klase. Bela je svedočila o pripadnicima aristokratskog sloja, a preplanula je govorila da je reč o radniku na otvorenom. Bela put značila je i pripadnost višoj klasi, pa su žene i muškarci na različite načine pokušavali da dođu do što svetlijeg tena.

Dakle, naši preci su se trudili da sunce izbegnu po svaku cenu. U staroj Grčkoj i drevnom Rimu žene su lice izbeljivale olovnim bojama i kredom, a od sunca su se štitile velovima i maramama. Sredinom desetog veka, dame i gospoda iz visokog društva morali su da imaju savršenu, svetlu boju kože, pa je arsenik postao omiljeno kozmetičko sredstvo. Iako efikasan u posvetljivanju kože, imao je fatalne posledice po zdravlje onih koji su ga koristili, pa je zabeleženo i više smrtnih slučajeva. U doba kraljice Elizabete, u Velikoj Britaniji su često u upotrebi bile plave olovke kojima su povlačene tanke crte po licu, pa se dobijao utisak da je koža svetlija i transparentija.

Ni u srednjem veku sunčanje nije bilo popularno. U to vreme bili su popularni šeširi sa velovima i dugačke rukavice da bi se svetla koža zaštitila od eventualnog tamnjenja na suncu.

Otkud onda današnja pomama za bronzanim tenom? Krivac za to je Koko Šanel, koja je sasvim slučajno lansirala novi modni trend, vrativši se preplanula sa jedrenja po Azurnoj obali. Postepeno, pripadnice nežnijeg pola počinju da se oslobađaju viška odeće prilikom šetnji u francuskim letovalištima, zatim kreću sa sunčanjem na bazenima širom Evrope, tako da preplanula koža ubrzo postaje simbol bogatstva i lagodnog života.
U dvadeset prvom veku nastupaju nova pravila. U igri je zdrav ten koji može doći i iz čarobne tube, a pravo sunce uvek zahteva pametno i oprezno doziranje.

Nadam ste da ste ovogodišnji preplanuli ten dobili na pravi način, a sad evo nekoliko saveta kako da ga zadržite. Tajna dugotrajne preplanulosti je, verovali ili ne, u hidrataciji kože. Razlog za to je upravo što suva koža počinje da se ljušti i peruta, pa samim tim i boja ranije nestaje. Međutim, ako je do perutanja već došlo, ne izbegavajte piling. On će izjednačiti boju na licu i telu i omogućiti koži da bolje upije sastojke iz preparata za negu.

Dakle, vlažnost je na prvom mestu. Zato je veoma važno da odaberete odgovarajuće sredstvo za kupanje koje ne sadrži agresivne sastojke. Preplanuloj koži najviše odgovaraju blage kupke koje nežno čiste, a istovremeno i hidriraju kožu.

Posle tuširanja obavezno nanesite neki hidrantni losion (mleko) ili preparat posle sunčanja. Preparati posle sunčanja formulisani su tako da povećavaju vlažnost površinskih slojeva kože, čime usporavaju perutanje, ujedno produžavajući vek preplanuloj boji. Naravno, tu je i staro dobro maslinovo ulje iz kućne radinosti. Mali trik, ako vam smeta intenzivan miris, ubacite nekoliko kapi nekog eteričnog ulja, a možete iskombinovati i nekoliko različitih ulja i uživati u aromaterapiji.

Poznato je da koža, pogotovo na licu, brže stari prilikom izlaganja suncu. Veoma je bitno da licu obezbedite dodatnu negu i osveženje nakon sunca i soli. Preporučljivo je upotrebljavati hidrantne maske dva puta nedeljno mesec dana po povratku sa letovanja. Takođe, i kratak tretman ampulama će kožu dodatno nahraniti i vratiti joj izgubljenu masnoću. Masku i sadržaj ampula treba, osim na lice, naneti i na područje vrata i dekoltea. Ovim ćete vratiti sjaj i elastičnost koži lica.

I pored svih napora, posle određenog vremena boja će ipak početi da bledi i, pre nego li se zaputite u obližnji solarijum (što vam toplo ne preporučujem), razmislite o alternativama. Naime, danas je na tržištu prisutan veliki broj preparata sa efektom postepenog tamnjenja. Iako su ti preparati veoma blagi, a promena u boji kože svakog dana jedva primetna, vodite računa da ih ravnomerno nanesete na celo telo.

Ako se odlučite za preparate za brzo samopotamljivanje, ne zaboravite da je njihov aktivni sastojak dihidroksiaceton, koji reaguje sa izumrlim ćelijama kože i menja njihovu boju u braon. Zbog toga je preporučljivo da pre nanošenja tih preparata dobro operete kožu nekim gelom za tuširanje i uradite piling, da biste sa određenih mesta na telu uklonili nagomilani višak tih ćelija. Tako ćete sigurno ravnomerno "pocrneti". Da ne biste dobili tamnije pečate, probajte da razblažite vaš preparat mlekom za telo, jer ćete tako dobiti ravnomerniju nijansu.

Naravno, ako nemate vremena ili uslova za upotrebu tih preparata, možete pribeći jednom malom triku. Pomešajte puder u prahu (ili istružite malo kamenog pudera) sa mlekom za telo i smesu nanesite posle tuširanja.

Mrzim kad se znojim!

(Glasjavnosti)

Oslobodite se neprijatnog mirisa

Znojenje je sasvim prirodan, mada mnogima neprijatan proces. NJime se reguliše telesna temperatura tako što telo luči tečnost koja isparava i na taj način se rashlađuje. Do znojenja ne dolazi samo zbog vrućine ili bavljenja sportom, dovoljno je samo malo stresa ili uzburkanih osećanja. Sveže izlučeni znoj nema mirisa. Međutim, pod uticajem bakterija koje se nakupe na koži, znoj počne da se raspada i odatle onaj neprijatan miris. Dezodoranse ili antiperspirante bi trebalo svi da koriste, međutim, izgleda da ima „primeraka“ koji baš uživaju u svom prirodnom mirisu, ali njihovo okruženje ne deli to oduševljenje. Civilizovani deo populacije treba samo da se odluči za onaj koji mu najviše odgovara. Alkoholni dezodoransi su slabijeg dejstva od antiperspiranata jer alkohol vrlo brzo ispari, a onda je presudno da li je miris dezodoransa jači od vašeg prirodnog. Ukoliko se malo znojite, onda će vam ova vrsta zaštite biti dovoljna. Ako mučite muku sa ružnim vlažnim krugovima na odeći, antiperspiranti su pravo rešenje za vas jer problem rešavaju u samom korenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj i tako zaustavljaju znojenje. Ipak, oni se ne preporučuju osobama sa osetljivom ili iziritiranom kožom, već bi oni trebalo da se opredele za dezodoransne kreme. Teško je definisati šta je normalno znojenje. Jednostavno, neki ljudi se znoje manje, a neki više. Ukoliko smatrate da se prekomerno znojite, a to vam smeta i stvara nelagodan osećaj, možete da probate par prirodnih mešavina:

u čaj od kamilice iscedite sok od pola limuna, dodajte tri kašike šećera i pijte pre spavanja.
dve kašike čaja od žalfije ili lavande prelijte litrom ključale vode, pa procedite posle 10 minuta i pijte dve šoljice čaja pet dana posle glavnog obroka.

Sklad tela i pokreta - Tae-bo

(Glasjavnosti)

Tae-bo je intenzivan trening za poboljšanje kardiovaskularnog sistema

Ukoliko se opredelite za ovaj sistem vežbanja, steći ćete neverovatnu energiju i samopouzdanje

Dosadilo vam je da se „zamajavate“ klasičnim vrstama treninga-probajte tae-bo! Takav trening predstavlja sistem aerobnog vežbanja čiji je tvorac Bili Blenks. On je 1989. godine došao na ideju da elemente tekvonda i boksa kombinuje sa muzikom. Sadrži simulacije ručnih i nožnih karate udaraca i aerobik vežbe. Predstavlja visoko intenzivan program vežbanja koji za cilj ima poboljšanje kardiovaskularnog sistema, potrošnju velike količine kalorija, kao i povećanje snage i izdržljivosti celokupnog organizma. Zanimljiv je jer trener osmišljava koreografiju uz određenu muziku, a uključeni su i elementi samoodbrane koji se lako savladaju.

Trening se sastoji iz više delova. Prvi deo podrazumeva „strečing“ ( istezanje) i vežbe zagrevanja, zatim visoko intenzivni i dinamični koreografski deo, a završni deo je rezervisan za relaksaciju i ponovni strečing. U nekim rekreativnim centrima, tae-bo se izvodi u dve varijante: tae- bo bejzik i drugoj, naprednoj. Tae-bo bejzik obuhvata izvođenje ručnih i nožnih tehnika borilačkih veština, kombinovanih u jednostavnu koreografiju koja je prilagođena svim vežbačima, bez obzira na njihovu fizičku spremnost. Ovim oblikom treninga se postiže muskulaturni tonus tela uz smanjenje viška kilograma, dok mišići dobijaju elastičnost i vretenastu strukturu. Posle toga sledi istezanje, razgibavanje i relaksacija celog tela.

Napredni tae-bo je namenjen vežbačima koji su savladali prvu, takozvanu bejzik varijantu. On takođe obuhvata izvođenje ručnih i nožnih tehnika borilačkih veština, ali kombinovanih u složeniju koreografiju koja svaki trening čini delotvornim, zanimljivim i neponovljivim, uz povećani intenzitet.

Ukoliko se opredelite za ovaj sistem vežbanja, poboljšaće vam se psihofizičke karakteristike organizma. Steći ćete neverovatnu energiju i povećanje samopouzdanja. Bez obzira na to što sadrži elemente borilačkih veština, ovde se primenjuju isključivo elementi zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni sistem, a nikako u funkciji samoodbrane ili bilo kog drugog vida borbe.

Saturday, July 26, 2008

Total make over - Svetski hit u estetskoj hirurgiji


Prof.dr Borko Đorđević je jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u SAD-u i svetu, a njegovi pacijenti su najistaknutije javne ličnosti Amerike. On radi u svojoj uglednoj klinici u Palm Springsu. U znak priznanja za njegov doprinos razvoju Amerike, grad Palm Springs, u kome inače imaju kuće najbogatiji ljudi sveta, podario mu je spomen zvezdu na pločniku grada, koja se nalazi među najvećim ličnostima Amerike, poput zvezda u Holivudu. Ekskluzivno za naš sajt (Stetoskop.info) dr Đorđević govori o sebi, estetskoj hirurgiji i novinama koje ona donosi. ulepšavao lica Nensi Regan, Betsi Ford, Zaze Gabor, Džoan Kolins, Elton Džona, Lari Kinga i preko njih postao prijatelj američkih predsednika Regana, Buša i Kartera.
Plastične operacije
U kojoj meri je ekspanzija estetske hirurgije i povećanja broja osoba koje se podvrgavaju ovim zahvatima, postala nova religija savremenog sveta?

- Podvrgavanje estetskim zahvatima je, na neki način, postala nova religija zapadne civilizacije. Izneću Vam samo jedan podatak koji govori u prilog ovoj činjenici. Preko 5 milijardi dolara se godišnje potroši na estetsku hirurgiju, bilo kog dela tela. Najčešće se tretiraju glava, nos, oči, grudi, stomak (liposukcija). Danas se pojedini delovi tela na samo umanjuju, već i uvećavaju. Prave se tzv. pektoralni i glutealni implatanti, a novina je i da krive noge mogu biti ispravljene. Ovakav pristup svom telu i izgledu u Americi je postao imperativ i model ponašanja. Veći deo tih osoba su posleratna generacija, danas vrlo imućni i oni su u mogućnosti da svoj kvalitet života poboljšaju lepim izgledom. Naravno, kada je lice lepo i kada je prijatnog izgleda, kada nije namršteno i zbrčkano, mnogo je prijatnije za ljude oko sebe, a osobi daje puno samopouzdanja.

Na koji način način su povezani lepota i estetska hirurgija sa profesionalnim opredeljenjem savremenog čoveka?

-Veliki deo TV zvezda je veoma mlad i godinama uspešno obavlja svoj posao. Posle nekoliko decenija lice, a i čitavo telo poprimi drugačiji izgled. Tu su najugroženiji TV voditelji, koji neretko zbog lošeg izgleda gube posao. Da bi izbegli ovakav ishod, oni su primorani da se podvrgnu hirurškim zahvatima. Ovo je tipičan fenomen zapada, gde lepota i mladost imaju prioritet.

Svedoci smo da se sve više poznatih ličnosti odlučuje na ovakav korak. Kakav je iz Vašeg iskustva, profil osobe koja se podvrgava estetskom ulepšavanju?

-Paradoksalno zvuči, ali osobe koje su prirodno lepe najranije se podvrgavaju estetskim korekcijama. I to su uglavnom žene. Ove osobe vrlo teško podnose starenje, a način prilagođavanja godinama, praćen je posebnim psihičkim stanjem. Te osobe su vrlo osetljive i kada primete da gube popularnost i moć, koju su do tada posedovale, osećaju se vrlo razočarano i izgube potpuno samopouzdanje. Upravo na ovaj način, kroz estetsku hirurgiju, one teže da povrate svoj izgled, a sa tim i sve ostalo što se baziralo na njemu. Popularnost, uspeh, samopouzdanje. Druga kategorija žena je ona koja doživi bračni i porodični debakl u 6. deceniji života i tada biva primorana da potraži novi život. U Americi se prosečan životni vek povećao, sa prosečnim životom od oko 80 godina. Žene žive duže od muškaraca, tako da su čak i sa 60 godina, u mogućnosti da stupe u nove bračne veze. Trend je i da žene imaju iza sebe po 2 do 3 braka, i zato im je potrebno estetsko podmlađivanje.

Vi ste jedan od najpoznatijih i najuspešnijih plastičnih hirurga u Americi i svetu, a u prilog ovoj konstataciji ide i činjenica da su kod Vas na tertmane dolazile najpoznatije osobe iz sveta šou-biznisa. Sa kim ste ostvarili najbolju saradnju?

-Vrlo rano sam počeo da se bavim estetskom hirurgijom, tako da mi se za tretmane obratio veliki broj poznatih ličnosti iz Holivuda. Moja najveća pozitivna reklama je bila da sam ulepšavao Džoan Kolins, njenu majku, Nensi Regan, Elton Džona i mnoge druge ličnosti iz sveta filma, muzike i šou-biznisa, a o tome se već puno puta pisalo u štampi. No, trenutno je u Americi aktuelna potpuna promena izgleda. Čitavo telo izmenite. Sve je više poznatih ličnosti koje se podvrgavaju ovoj metodi. Ako imate loše zube, nos, uši, odete na kliniku, i tamo kao da prođete kroz tunel iz čijeg kraja izađete totalno promenjeni.

Sve je veći broj žena koje se podvrgavaju hirurškim zahvatima da bi uvećale svoje grudi. U kojoj meri su muškarci odgovorni za ovu pojavu, imajući u vidu da je dokazano da većina njih više voli žene sa većim grudima?

-Ja ne verujem da su muškarci ti koji su odgovorni za totalnu ekspanziju estetskog podvrgavanja žena, a posebno uvećanja grudi. U Americi je imidž tela postao važan, garderoba mnogo lepše pristaje uz lepo i skladno telo, složićete se, svi smo mi estete i volimo da izgledamo lepo, što je u suštini ljudske biti. Po meni to je glavni razlog za ekspanziju estetske hirurgije, mada je i sama plastična hirurgija stalnim inovacijama doprinela povećanju broja interesenata.

Velika prašina u sredstvima javnog informisanja se podigla oko ugradnje silikona kod žena, a sve sa jednom namerom , da upozore žene da su oni štetni po njihovo zdravlje. Da li su ovo ispravni stavovi?

-Ne bih se složio sa Vama. Posle 7 godina istraživanja, Amerikanci su se konačno smirili. To je bio jedan talas koji je zahvatio čitavu zemlju i bio je deo industrijskog rata, vezan za tržište. Realno, više je bio propaganda nego stvarni problem. Danas je dokazano da silikoni za ženu predstavljaju inertnu materiju, koja im ne šteti. Nijedna žena do sada na ovaj način nije dobila rak, kako su se u početku pribojavale. Sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da je incidenca karcinoma dojke kod žena koje imaju implatant i onih koje nemaju, identična, tako da nema bojazni za žene koje se podvrgavaju ugradnji silikona.

Estetska hirurgija je jedan od delova medicine koji je u najvećoj ekspanziji. Kakve novine na polju plastične hirurgije možemo da očekujemo u skorijoj budućnosti?

-Trenutni svetski hit u estetskoj hirurgiji je ”total make over”. Parcijalna hirurgija se sve manje primenjuje. Više nema potrebe za diskrecijom i strahom da će vas kad dođete kod plastičnog hirurga neko videti i na bilo koji način obeležiti. Jednostavno dođete na kliniku i sve promenite. Čitavu proceduru radi tim stručnjaka, prvo maksilofacijalni hirurg, koji izmeri dužinu, napravi odnose, napravi telometriju i da predlog za dalji operativni tok. Onda na scenu stupa esteski hirurg i posle izvesnog vremena sa klinike izađe fizički potpuno druga osoba.

Autor: dr Bojan Jovanović

Pravilno jedite i brzo mršavite

(Blic)

Šesnaest saveta uz koje ćete zdravo gubiti na kilaži


Jedite pet porcija voća dnevno


Leto tera mnoge ljude da razmišljaju o dijeti... I dok se neki bez mnogo muke pridržavaju propisanih režima ishrane, dijeta je za druge pravo mučenje.

Uz pomoć našeg nutricioniste Branke Mirković, za ovaj broj „Blica“ smo pripremili tekst koji će vam pomoći da izgubite koji kilogram, a da se ne odričete voljene hrane. Naravno, neophodno je da unesete neke promene u ishrani. Ukoliko se budete pridržavali svih 16 saveta, za mesec dana ćete primetiti prve rezultate.

1. Jedite prirodnu hranu, a smanjite ili ukinite veštačku hranu i prerađevine. Prirodna hrana podrazumeva sve što se može ubrati, skupljati - hrana koja je blizu svog prirodnog izvora.
2. Jedite puno piletine. Piletina je dobar izvor triprofana, osnovne aminokiseline koja podstiče mozak da luči serotonin - hormon raspoloženja.
3.Nikada ne preskačite obroke. Ako je telo dugo bez hrane, doći će do pada šećera u krvi, što će pojačati vašu želju za slatkišima, pa verovatno nećete odoleti zalogaju pre obroka.
4. Jedite četiri puta više povrća i salate nego proteina (meso, riba, jaja, sir) ili ugljenih hidrata (pirinač, mahune, hleb, krompir).
5. Svakodnevno jedite pet porcija voća i povrća (svežeg, smrznutog, suvog). Neće biti teško kao što vam se na prvi pogled čini. Recimo, čaša voćnog soka za doručak, velika činija salate za ručak, posle koga pojedete voćku, a za večeru pojedite dve vrste povrća.
6.. Nikada količinski nemojte jesti više nego što vam može stati u dve šake.
7. Nemojte sebi da uskraćujete nijednu namirnicu. Ljudska priroda u vama samo će još više čeznuti za njom. Jednostavno, jedite je u manjim količinama.
8.Ako budete jeli ono što vam se dopada i što je hranljivo, bićete zadovoljni i manja je verovatnoća da ćete na kraju završiti sa komadom torte ( čokoladom, palačinkama...)
9.Pokušajte da jedete crveno meso ne više od tri puta nedeljno. Veća količina može da stvori naslage otrovnih materija. Umesto crvenog mesa, jedite više ribe.
10. Probajte da jedete orahe i druge koštunjave plodove i semenke umesto kolača i torti.
11.Propržite hranu na način na koji to rade Kinezi ( brzo prženo, uz dodavanje supe, sosa od soje, belo vino umesto ulja). Takođe, dodajte što više belog luka i đumbira, jer oni neverovatno dobro pročišćavaju organizam.
12. Smanjite unos putera, pavlake i sira i umesto toga koristite maslinovo ulje.
13 .U restoranu posle predjela naručite još jedno predjelo. To će vam ostaviti mesta za dezert bez osećaja krivice.
14. Ako jedete hranu koja sadrži više integralnih ugljenih hidrata, to će vam automatski sniziti unošenje masti.
15.Pojedite salatu od svežeg voća ili zaleđeno voće umesto sladoleda.
16.Ako vam se nešto jede - pojedite slobodno. Samo nemojte jesti mnogo.

Ja bi dodala jos jednu jako bitnu stvar na sve ove savete. Ukoliko niste izicki aktivni ni malcice onda nema te dijete koja ce vam pomoci.

Izborite se sa celulitom
Ukoliko nemate toliko problema sa viškom kilograma, onda je vaš glavni neprijatelj celulit. Celulit je bolest tkiva i postoje dve vrste, meki i tvrdi. Meki je više vidljiv, a tvrdi ili fibrozni je vidljiv kada se pritisne s obe ruke. Celulit ne zavisi od težine, on je jednostavno znak da svoje telo ne hranite dobro. Evo saveta koji će vam pomoći da ga se oslobodite. Za početak, bacite cigarete i bavite se sportom. Trebalo bi i da izbegavate drastične dijete, a da iz ishrane izbacite soli i ubacite više začinskog bilja, kao što je origano, majčina dušica, komorač, majoran, vlašac.

Dinja umesto slatkiša
Kantalupe dinja je idealan dezert! Sočno narandžasto meso ove dinje jedite kašičicom. Kada kupujete dinju, birajte onu koja je čista, bez fleka i teška.

Ananas čisti organizam
To nije voće koje sagoreva masti, kako mnogi veruju, ali osvežava organizam i pomaže mu da izbaci toksine. Osim toga, njegov sok je bogat bromelinom, supstancom nalik na pepsin, koju luči želudac. Kao i pepsin, i bromelin je enzim koji olakšava varenje belančevina iz mesa i ribe. Dakle, ukoliko često jedete hranu bogatu belančevinama, ananas treba da bude redovno zastupljen u vašem jelovniku.

Jogurti sa manje masnoća
Jogurt je jedna od legendarno zdravih namirnica. Ali ne sadrže svi jogurti korisnu kulturu lactobacillus acidophilus. Pročitajte sastav na etiketi kada kupujete jogurt. Jogurti koji imaju više masnoće imaju i više kalorija, a manje kalcijuma.

Lubenica čisti organizam

(Blic)
Nutricionista o lekovitom dejstvu slatkog letnjeg povrća

Lubenica čisti organizam

Vreme je za lubenicu, sada je najboljeg kvaliteta. Osim što osvežava, ovo povrće ima i veoma povoljan uticaj na zdravlje. A naravno, pre dve nedelje naučnici su potvrdili da može da se koristi i umesto „vijagre“...

I upravo zbog svih ovih razloga u ovom broju „Blica“ uz pomoć nutricioniste Branke Mirković upoznaćemo vas sa svim tajnama ovog sočnog povrća.

Snižava pritisak
Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja se u telu pretvara u aminokiselinu arginin, koja složenim procesima metabolizma utiče na sniženje pritiska i opuštanje krvnih sudova.

Vitamin C za imunitet
Brojna istraživanja pokazala su da antioksidansi kao što su vitamin C i beta-karoten mogu veoma delotvorno da spreče štetno delovanje tako što neutralizuju radikale.
Vitamin C takođe pomaže u održavanju funkcija vezivnog tkiva, učestvuje u procesima koji pospešuju zaceljivanje rana i podstiče rad imunog sistema. Jedna od uloga je i u procesima iskorišćavanja gvožda u organizmu.

Antioksidansi
Visok procenat vode čini ovo voće idealnim desertom u vrućim letnjim danima. Istraživanja potrošača otkrivaju da se za lubenicu veruje da je nutritivno vredna hrana i da je zdravi međuobrok. Prema standardima Agencije za hranu i lekove (FDA), lubenice su danas nutritivno bogatije nego pre.
Među nutrijentima, lubenice posebno su zanimljivi fitonutrijenti, kao što su antioksidansi od kojih je najpoznatiji vitamin C, zatim likopen i betakaroteni.
Ovi vrlo moćni antioksidansi sprečavaju štetno delovanje slobodnih radikala na organizam. Slobodni radikali, na primer, mogu da pogoršaju oboljenja kao što je astma začepljenjem disajnih puteva, oksidiraju holesterol koji postaje lepljiv pa se vezuje za ćelije, što može da ima vrlo ozbiljne posledice kao što su srčani ili moždani udar.
Štetno delovanje slobodnih radikala može da dovede do oboljenja kao što su artritis ili oštećenja ćelija debelog creva i da podstaknu razvoj raka.

Lipoken štiti srce
Likopen je takođe jedan od vrlo delotvornih antioksidanta koji daje crvenu boju paradajzu, lubenici ili ružicastom grejpu. Mnogobrojne studije utvrdile su zaštitnu ulogu likopena kod nekoliko vrsta raka (rak pluća, dojke, prostate i drugih vrsta). Likopen štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i na taj način učestvuju u procesima zaštite srčanog sistema i sistema krvnih sudova.
Zanimljiv sastojak lubenice je aminokiselina citrulin koja se u telu pretvara u drugu aminokiselinu arginin koja složenim procesima metabolizma utiče na sniženje pritiska i opuštanje krvnih sudova. Arginin poboljšava i osetljivost na insulin kod obolelih od dijabetesa tip 2 koji su otporni na insulin.

Dijabetičari oprez
Lubenica je slatko povrće koje jedemo kao voće. Nema mnogo kalorija, ali ima visok glikemijski indeks, tako da šećer jako brzo stiže u krv i veoma brzo osećamo kako nas okrepljuje, ali iz istog razloga to je voće koje možemo da pojedemo u neverovatno velikim količinama i što više jedemo više nam se jede. Ako je jedete kao užinu, jedite je manje, ona može i da vam zameni obrok. Kada je toplo, to je izvanredan ručak ili lagana večera. Preporučuje se da jednom nedeljno jedete samo lubenicu koja će vam odlično očistiti organizam. Dijbetičarima se ne preporučuje u većim količinama, jer sadrži visok glikemijski indeks.

Kupovanje i čuvanje
Pri kupovini cele lubenice odaberite onu čija težina odgovara njenoj veličini, a kora je glatka i ne previše sjajna. Kada udarite po kori, zvuk ne sme da bude šupalj, a strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji tokom sazrevanja mora da bude žućkast. Ako kupujete sečenu lubenicu, obratite pažnju na boju i svežinu voća. Lubenicu čuvajte u frižideru celu ili sečenu najviše nedelju dana. Isečenu lubenicu omotajte plastičnom folijom da bi sprečili njeno isušivanje i upijanje mirisa druge hrane.

Primena i alergije
Interesantno je da se sve više se primenjuje i u kozmetologiji, a postoje i parfemi koji imaju osnovu lubenice. Ukoliko je na lice nanesete kao masku, osvežiće vam lice i umanjiti bore.
Koštice naravno ne bi trebalo da jedete, ali ako neku i pojedete nije ništa strašno. Alergije na lubenicu su skoro nepoznate. Mnogo veća briga je trovanje koje možete da dobijete ako lubenica duže stoji i izgubi svežinu. Trovanja lubenicom veoma su česta tokom leta, pogotovo pred kraj sezone.

Oči pune zvezdica

(Glasjavnosti)

U svakodnevnom životu zloupotrebljavamo svoje čulo vida na razne načine

Kozmetičari ističu da bi dame trebalo da pruže maksimalnu negu svojim očima, kako bi ih na taj način ulepšale i istakle

Za oči kažemo da su ogledalo duše, pa nije čudo što mnogi upravo oči stavljaju na prvo mesto kada je izgled lica u pitanju. Kozmetičari ističu da bi dame trebalo da pruže maksimalnu negu svojim očima, kako bi ih na taj način ulepšale i istakle. Zbog komplikovane anatomske građe oči zahtevaju dosta pažnje, pa o njima treba da vodi računa svako bez obzira na pol i godine. Oko je smešteno u očnoj duplji, a čine ga očni živci, očna jabučica, kapci, trepavice, suzni aparat i obrve. Svakodnevna nega očiju podrazumeva vežbe, ispiranje i još neke postupke.

Verovatno da nismo ni svesni koliko u svakodnevnom životu mi u stvari zloupotrebljavamo svoje čulo vida na razne načine. Oko 80 odsto dnevnih aktivnosti obavljamo upravo zahvaljujući očima. Zvuči neverovatno, ali za dobar vid zaslužna je kao i kada reč o kosi, koži i noktima pravilna ishrana. Nutricionisti savetuju da ako želite zdrave oči jedete hranu koja u sebi sadrži belančevine. Tako na primer na vašem meniju treba da se nađu jaja, sir, mleko, meso, dosta svežeg voća i povrća. Za sjajne i svetlucave oči veliku ulogu igraju vitamini A i B2. Ima ih u mlečnim proizvodima, jajima, ribi, šargarepi, spanaću, pa čak i u pivskom kvascu.

Brz tempo života i brojne obaveze kako na poslu tako i kod kuće čini da je mnogo ljudi na kraju dana i više nego premoreno. Umor i iscrpljenost izraziće se upravo na našim očima u kojima se mogu videti sitno ispucali kapilari, zakrvljenosti beonjača kao i dubokih tamnih podočnjaka. Da biste izbegli takve neprijatnosti treba prvenstveno da odvojite dovoljno vremena i odmorite oči. Na oči stavite biljne obloge i ispirajte ih nekom od biljnih voda za oči. Ukoliko su vam oči crvene, neprijatno svrbe i luče lepljivi sekret obavezno se javite lekaru jer su to prvi simptomi upale membrane kapaka ili konjunktivitisa. Infekcije oka najčešće uzrokuju prašina, zadimljen vazduh, prejako svetlo, a ne tako retko i nekvalitetne maskare i senke za oči. Ako imate problem sa otečenim kapcima, prvo odmorite! Koristite neki od čajeva za bubrege ili neki drugi diuretik koji će pomoći da izbacite višak tečnosti iz organizma. Očima prijaju vežbice kao i masaža. Bilo bi dobro da predeo oko očiju masirate hidrantnom kremom kako bi na taj način pospešili cirkulaciju krvi. Počnite laganu masažu srednjim prstom od nosa, neposredno uz čeonu kost u krug oko oka sa donje strane da biste ponovo završili kod nosa. Ponavljajte na taj način masažu laganim i nežnim pokretima.

Odlična vežba za oči je: Gledajte pravo ispred sebe. Zatim pogled usmerite prema dole i prema vrhu svog nosa, a vežbu završite pogledom nagore. Ovo su neki od saveta koji će vam pomoći da i vaše oči govore umesto vas kroz bistar i sjajan pogled.

Thursday, July 24, 2008

Najbolje biljke za žene

(B92)

Konvencionalni analgetici i antibiotici sjajna su stvar, ali i medicina ima svoje favorite. Donosimo vam spisak efikasnih prirodnih lekova za ženske tegobe koji su sastavili ugledni svetski fitoterapeuti.

Pišu: Kristina Ivčić, Iva Jerković

Virak

(Alchemilla vulgaris)

NAJBOLJE ZA: bolne menstruacije

Virak je vrlo cenjena lekovita biljka jer ima široku primenu kod mnogih ženskih tegoba i bolesti. U prošlosti je toliko bio korišćen i cenjen da ga je narod uzdizao dajući mu imena kao što su gospin plašt ili sveta biljka. Nije ni čudno kad pomaže kod gotovo svih ženskih bolesti: od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Virak jača zidove materice, te zato, osim što štiti od pobačaja, i olakšava porođaj. Osim toga, primenjuje se i u drugim područjima: zaustavlja povećanje šećera u krvi, leči upalu disajnih organa i anemiju, a smatra se i da ublažava reumatske bolove. Olakšava i izbacivanje vode iz organizma. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da neke materije u virku sprečavaju rast stafilokoka, bakterije koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Japanski istraživači otkrili su i da supstanca agrimonin iz virka sprečava rak dojke.

KAKO GA KORISTITI: uzima se u obliku čaja. Jedna kafena kašičica prelije se šoljicom vrele vode i ostavi da odstoji od pet do deset minuta. Pije se uvek u gutljajima. Potrebno je da se uzimaju dve šoljice na dan. Posle porođaja preporučuje se mnogo čaja u prvih osam do deset dana. Protiv belog pranja priprema se napitak. U litru vode skuva se 50 grama osušene biljke bez korena i tako se pije tokom dana. Za regulisanje menstruacije može da se kombinuje sa hajdučkom travom. Tri velike kašike te mešavine preliju se litrom vrele vode i posle 20 minuta čaj se procedi. Pije se vrlo toplo.

SAVET: budućim majkama od trećeg meseca trudnoće preporučuje se čaj od ove biljke. Ako je pomešate s rusomačom (Capsella bursa), dobićete lek protiv skoro svih ženskih bolesti.

UPOZORENJE: ne smeju je uzimati osobe koje imaju problema sa žuči i one koje boluju od gastroenteroloških bolesti.

Čaj od virka 50 g ( Biljna apoteka), 200 din .

Lek u obliku čaja

Iako ima svoje zagovornike, ali i oštre protivnike, prirodna medicina bez svake sumnje ima svoje prednosti. Uz to što je dostupna i najčešće jeftina, vekovi primene u narodu dokazuju njenu

efikasnost. Većina biljaka može da se pripremi u obliku čaja, što je mnogim ljudima privlačnije od uzimanja tableta

Očajnica ili macina trava

(Marrubium vulgare)

NAJBOLJE ZA: pomoć pri začeću

Macina trava od davnina se koristi za lečenje neplodnosti žena. U narodu je zovu i očajnica, što slikovito opisuje njene davne korisnice, žene koje su očajavale zbog nemogućnosti da postanu majke. Osnova njenog delovanja jeste normalizacija lučenja polnih hormona i uravnotežavanje hormonalnog ciklusa, što je, kako svi danas znamo, preduslov uredne trudnoće. Pomaže kod menstrualnih tegoba i niza ženskih bolesti.

KAKO JE KORISTITI: macina trava uzima se u obliku čaja. Dve kašičice treba preliti s dva i po decilitra vrele vode i procediti posle tri do pet minuta. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan. Zbog oporog ukusa, nekima je lakše da čaj piju kad je hladan. Može i da se zasladi, ali malom količinom meda. Ovu biljku dobro je kombinovati s virkom jer zajedno deluju vrlo pozitivno.

SAVET: čaj treba da se pije najmanje tri meseca u kontinuitetu. U vreme menstruacije napraviti pauzu.

UPOZORENJE: čim se utvrdi trudnoća, prekinuti uzimanje čaja.

Čaj od macine trave 50 g ( Biljna apoteka ), 120 din.

Cimicifuga

(Cimicifuga racemosa)

NAJBOLJE ZA: napade vrućine i noćno znojenje

Lekari u Evropi za simptome menopauze cimicifugu propisuju već od pedesetih godina prošlog veka. Dokazano je da ova biljka kod većine žena efikasno smanjuje valunge kao hormonalna zamena za estrogen.

U njoj može da se nađe nekoliko blagih fitoestrogena. Nova istraživanja pokazuju da cimicifuga pre svega deluje tako što smanjuje luteinizirajući hormon (LH), hormon hipofize, te se tako veže uz serotoninske receptore, poput antidepresiva. Ova aktivnost cimicifuge poklapa se s onim što učimo o valunzima. Poslednja istraživanja idu u prilog teoriji da su uzrok napada vrućine promene u hemiji mozga zbog menopauze, a ne isključivo manjak estrogena.

Neki antidepresivi pokazali su se kao dobri u borbi protiv valunga, a rade na sličnom principu kao cimicifuga. Kod problema s valunzima cimicifugom ne zamenjujte odmah klasične lekove. Biljci je potrebno nekoliko nedelja da pokaže delovanje, zato počnite da je uzimate dok ste još na terapiji. Posle četiri nedelje možete da odustanete od tableta, naravno uz savet lekara.

KAKO JE KORISTITI: najčešća doza u istraživanjima bila je 40 mg čistog ekstrakta na dan. Biljka može da se nabavi posebno ili u kombinaciji s konopljikom, anđelikom i sladićem, namenjenim ženama u menopauzi.

UPOZORENJE: nagađa se da cimicifuga može da pospeši razvoj onih vrsta karcinoma koji su osetljivi na estrogen. Strah se pojavio posle jednog istraživanja na miševima, ali mnogi stručnjaci veruju da to istraživanje ne može da se meri s višegodišnjom upotrebom ove biljke. Tvrdnje o izazivanju raka još su kontradiktornije kad se zna da u ovoj biljci estrogena nema ni u merljivim tragovima.

Nagađa se i da bi cimicifuga mogla biti povezana s bolestima jetre. U svetu je prijavljeno 47 slučajeva reakcija jetre na cimicifugu. Većina njih bila je privremena žutica, ali je jedan bio otkazivanje rada jetre. Prema mišljenju australijskog botaničara Ker Bow (Ker Bou), postoje neusklađenosti u dokazima. Iako to nije rečeno, osoba je u terapiji uzimala i tri klasična leka koja mogu da budu odgovorna za otkazivanje jetre. Bownova smatra da se u ovakvim slučajevima javlja nesvesna pristranost: prirodni preparati prvi su na udaru.

U obliku kapsula (Josif Pančić ), 450 din.

Kurkuma

(Curcuma longa)

NAJBOLJE ZA: prevenciju raka dojke

Ovaj žuti indijski začin upoređuju sa đumbirom, a cenjen je zbog protivupalnog dejstva. Najnovija istraživanja bave se njegovim dejstvom protiv tumora. Prošle godine objavljeno je 250 studija o kurkuminu, aktivnom sastojku kurkume. Kurkuma deluje antibakterijski i antigljivično. Sprečava nastanak upalnih čestica povezanih s raznim tipovima artritisa. Sprečava autoimune bolesti, čuva nervni sistem i povećava proizvodnju glutationa, važnog antioksidansa koji proizvodi jetra.

Istraživanja pokazuju da kurkuma na rak deluje kao pametni lekovi: kancerogene ćelije uništava, dok zdrave ostavlja netaknutima. U istraživanjima raka dojke pokazalo se da kurkuma pojačava delovanje nekih tipova hemoterapije, i to tako što povećava osetljivost ćelija raka na lek. Kurkuma se pokazala kao efikasna i u sprečavanju metastaza.

KAKO JE KORISTITI: prosečan obrok s karijem sadrži 250 mg kurkume. Većina biljnih tableta sadrži između 300 mg i 1.000 mg. Tablete se preporučuju onima s velikom predispozicijom za rak dojke. Konsultujte se s lekarom.

SAVET: za svakodnevnu prevenciju raka dojke razmislite o upotrebi kurkume kao začina. Jelima daje žutu boju i ljutkast ukus. Zapamtite da kurkume nema samo u kariju već i u vorčester sosu, čatni umaku i senfu. Prah kurkume možete da stavite u neka jela umesto šafrana.

UPOZORENJE: ne uzimajte je ako ste trudni ili planirate trudnoću. Zbog pretpostavki da može da ošteti DNK, ovaj sastojak teoretski bi mogao da ošteti fetus.

Ne preporučuje se posebno velika koncentracija ovog sastojka. Delovanje na DNK može da se neutrališe vitaminom E, pa se preporučuje da se uvek kombinuje s njim.

Čaj kurkuma ( Biošpajz, Kalenić pijaca) 100 grama, 150 din.

Sladić

(Glycyrrhiza glabra)

NAJBOLJE ZA: policistične jajnike

Slatki koren upotrebljava se kao aroma u slatkišima. Zanimljiva je činjenica da je aktivni sastojak u ovoj biljci pedeset puta slađi od saharoze. Upravo zato sladić je sastojak mnogih lekova kao što su sirup za kašalj ili lekovi za čir. Povećava izlučivanje kortizola i estrogena, a smanjuje testosteron.

Takvo delovanje važno je za žene s policističnim jajnicima, jer taj sindrom podrazumeva preteranu količinu testosterona, što može da prouzrokuje neplodnost, povećanje telesne težine, dlačice na licu i akne.

Istraživanja su pokazala da sladić kod žena smanjuje količinu testosterona za pedeset odsto. Ključ je u aktivnom sastojku koji blokira enzim za proizvodnju testosterona u jajnicima. Sladić blagotvorno deluje i na kosu i na kožu sprečavajući tako, s druge strane, aktivnost testosterona.

KAKO GA KORISTITI: kod policističnih jajnika sladić se najčešće kombinuje sa božurom. Božur takođe smanjuje proizvodnju testosterona, pa zajedno ove dve lekovite biljke imaju vrlo snažno dejstvo. Božur podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona. Najbolje ih je pomešati u razmeri 1:1.

SAVET: žene kojima je potrebna ova biljka često imaju želju za slatkišima koji je sadrže. Ali, količina u bombonama nije dovoljna za tretman.

UPOZORENJE: velika doza te biljke može da izazove gubljenje joda u organizmu, a to može da prouzrokuje visok krvni pritisak. Ovde preporučene doze, međutim, nisu štetne.

Čaj od sladića 50 g (Biljna apoteka), 150 din.

Konopljika

(Agnus-castus)

NAJBOLJE ZA: probleme sa

menstruacijom i PMS-om

Još od 1. veka bobice konopljike uzimaju se za regulaciju menstrualnog ciklusa. Uzimali su ih i sveštenici da bi smanjili seksualnu želju, pa je u međuvremenu dobila i nadimak monaški biber. Konopljika deluje tako što potiskuje prolaktin, hormon koji stimuliše proizvodnju mleka. Kada je nivo prolaktina previsok, menstruacije postaju neredovne, pa čak i izostaju.

Konopljika smanjuje prolaktin imitirajući zapravo dopamin, važan neurotransmiter vezan za raspoloženje i libido. Istraživanja su pokazala da konopljika vraća normalni tok menstrualnog ciklusa za tri meseca. Kontinuiranim uzimanjem konopljike ovulacija postaje redovna. Upravo zato korisna je i za pospešivanje plodnosti, naročito kod nešto starijih žena. Konopljika se uzima u slučaju da vam je menstruacija neredovna ili ako potpuno izostaje. Nije preporučljiva za devojke mlađe od 18 godina.

KAKO JE KORISTITI: počnite rano u menstrualnom ciklusu, pre ovulacije, a prestanite pet dana pre menstruacije.

SAVET: ciklusi će postati normalni za dva-tri meseca i biće uredni čak i kada prekinete terapiju. Preporučuje se da se uzima od tri do devet meseci. Ako je potrebno, može da počne i drugi krug korišćenja, ali tek posle tromesečne pauze. Tog pravila treba se pridržavati.

UPOZORENJE: konopljika ne sme da se uzima s kontracepcijskim hormonalnim lekovima. Budući da izaziva ovulaciju, prekinuće dejstvo kontracepcijskih tableta. Negativno utiče na in vitro oplodnju jer može da podstakne preteranu stimulaciju jajnih ćelija.

PMS Free (Pharma), 530 din. ili u kombinaciji s drugim biljkama u Menopause formula, 1.380 din.

Žalfija

(salvia officinalis)

NAJBOLJE ZA: simptome menopauze

Iako je dobro poznata kao lek za upalu grla i krvarenje desni, žalfija ima mnogo širu primenu. Žalfija ima adstringirajuća, antiseptična i antibakterijska svojstva, pa osim toga što je korisna kod problema disajnih organa, pomaže i kod probavnih tegoba, čireva, rana, bolova i grčeva unutrašnjih organa. To je prava ženska biljka, o čemu govori i poslovica: „Tamo gde raste žalfija, gospodari žena“.

Čaj od žalfije vrlo je efikasna pomoć kod talasa vrućine (valunga) i znojenja, koji su česti u menopauzi. Osim toga, pomaže i kod naglih promena raspoloženja i depresije, takođe karakterističnih za taj specifičan period u životu žene. U narodnoj medicini poznata je i kao sredstvo za prevenciju pobačaja, ali ako se čaj od žalfije pije u poslednjem mesecu trudnoće, stimulisaće kontrakcije materice i olakšati porođaj. Primenjuje se i kod drugih ženskih bolesti, na primer protiv belog pranja.

KAKO JE KORISTITI: iako je dobro poznata kao začin, žalfija se u lečenju uzima u obliku čaja. Dve kafene kašičice preliju se sa dva i po decilitra vrele vode. Piju se dve-tri šoljice dnevno.

SAVET: ako želite da smanjite znojenje, potrebno je da skuvate jači čaj. U tom slučaju tri kašičice lista žalfije prelijte šoljicom vrele vode.

UPOZORENJE: žalfija, posebno njeno eterično ulje, otrovna je u velikim količinama i ne sme da se uzima dugo. Nikako ne smeju da je uzimaju trudnice i ljudi koji boluju od epilepsije jer sadrži tujon, koji može da izazove napad. Žalfija je, međutim, potpuno bezopasna kad se uzima u malim količinama, što dokazuje i njena popularnost kao začinske biljke.

Čaj od žalfije 1 kg ( Makrobiotički centar), 320 din.

Wednesday, July 23, 2008

Za prsa ispred svih

(Glasjavnosti)

Da biste bili ponosni na svoje grudi, pružite im odgovarajuću negu

Grudi su građene od ćelija žlezdanog tkiva, mlečnih kanalića, vezivnog i masnog tkiva, a manje od mišića, pa je važno da pravilno držite telo, odaberete dobar grudnjak i bar tri puta nedeljno vežbate

Ako ste vlasnica dekoltea na koji pri samo pogledu na njega mnogi ostaju bez daha kada prođete ulicom, verovatno mnogo vremena i pažnje posvećujete upravo tom delu tela. Danas sve više dama ponosno šeta gradom uzdignute biste, bilo da je ona delo majke prirode ili vrsnog estetskog hirurga ne razmišljajući koliko treba voditi računa i grudima pružiti odgovarajuću negu. Priznaćete da je pomama za bujnim „peticama“ proteklih godina zahvatila i naše podnevlje, a nije ni čudo kad mnogo naših devojaka pati od kompleksa manje vrednosti upravo zbog grudi. O ukusima je, naravno, teško govoriti!

Pošto kao mnogo puta do sada jedva čekamo da prisvojimo trendove sa zapada ili, tačnije rečeno, iz Amerike, veoma mlade devojčice jedva čekaju punoletstvo kako bi za rođendan poželele baš jedan par silikonskih umetaka. Ne upuštajući se u diskusije oko veličine grudi, pametne dame vode računa da one prvenstveno ostanu zdrave i čvrste. Budući da su grudi građene od ćelija žlezdanog tkiva, mlečnih kanalića, vezivnog i masnog tkiva, a manje od mišića, bitno je da pravilno držite telo, odaberete dobar grudnjak i bar tri puta nedeljno vežbate. Grudi su ukras svake žene pa će im masaža i kupka od prirodnih ulja dati poseban sjaj i potrebnu vlažnost.

Ukoliko ste majka devojčice koja ulazi u pubertet objasnite joj važnost grudi u periodima različitih životnih doba. Za vreme trudnoće, posle porođaja, po prestanku dojenja, kao i u menopauzi treba redovno odlaziti kod specijaliste na kontrolu grudi. Uz odgovarajući trening i male i velike grudi će se podići i očvrsnuti. Kao jedna od najlakših vežbi za grudi preporučuje se plivanje ili preskakanje konopca. Takođe od velikog značaja za zdrave grudi je i ishrana. Ako sa menija isključite prženu hranu, ugljene hidrate, masnoće... telo je prisiljeno da crpi rezerve koje se nalaze u grudima. I ne budite u zabludi da će vam se grudi od vežbanja smanjiti. One će samo promeniti oblik i biće čvršće i lepše! Nekoliko saveta za lepše grudi:

1. Ne verujte da postoje kozmetički preparati koji će napraviti čudo sa vašim grudima. Od raznoraznih krema one se neće povećati ili porasti!

2. Estetske zahvate kod hirurga ostavite kao poslednju opciju!

3. Trudite se da dostojanstveno hodate! Zabacite ramena unazad i svoje grudi pravilnim držanjem izbacite u prvi plan bilo da su one male ili velike!

4. Redovno vežbajte!

5. Čim primetite neku promenu na grudima posavetujte se sa lekarom!

6. Izbegavajte naglo dizanje i spuštanje tereta!

7. Nosite dobar grudnjak koji podržava grudi, ali ih ne pritiska!

8. Kada se kupate ne zaboravite grudi da tuširate hladnom vodom!

9. Negujte svoje grudi, pogotovo za vreme trudnoće i tokom dojenja. Bradavice tada zahtevaju posebnu negu uljima na bazi biljnih preparata.

Kim Katral - Ne boji se godina

(Kurir)

Glumica Kim Katral, koja u seriji i filmu “Seks i grad” glumi “žderačicu muškaraca” Samantu, izjavila je kako se nikad ne bi podvrgla plastičnoj operaciji jer smatra da bi postala neprepoznatljiva. Pedesetjednogodišnja Kim tvrdi da nimalo nije opterećena svojim starenjem.

- Sjajno sam se zabavljala u svojoj mladosti i još se osećam mlado, ali nemam želju da izgledam kao da mi je dvadeset. Ne želim da se pogledam u ogledalo i vidim Džokera iz “Betmena” kako bulji u mene - rekla je glumica, koja i u svojim pedesetim izgleda odlično.

Kursevi za sponzoruše

MOSKVA – Nakon priručnika u kojima se devojkama savetuje kako da upecaju milijardera, Ruskinje i Rusi odlučili su da dodatno zarade na sponzorušama, devojkama koje se tako osećaju ili koje to žele da postanu. Najnoviji hit su škole za zavođenje muškaraca, u prvom redu – milijardera. Najvažnije je, kažu one iskusnije, zavodničko naginjanje i kratka suknja.

Zanimljivo je što većina polaznica kurseva ima preko dvadeset godina, pa i trideset, što su zgodne, atraktivne i uspešne. Međutim, sve one imaju isti cilj – upecati bogataša. Kurs drži Jevgenija Stešova (22), a da zna šta govori, dokaz je i to što je udata za dvadeset godina starijeg Vladimira Rakovskog, koji je vlasnik škole zavođenja, čiji dvodnevni kurs staje oko 130 evra.

– Da biste upecali bogataša, treba stalno da nosite štikle i jarke boje. Ponašajte se pomalo stidljivo, a ako vam se učini da bi vam se moglo posrećiti, a pri tom nemate lepo rublje – skinite ga i pravite se da ste zaboravile da ga obučete – savetuje Jevgenija.

Tuesday, July 22, 2008

JK porađa tetka carskim rezom

Evo i malo traceva:

(Alo)
JK porađa tetka carskim rezom
Tošićima stiže prinova početkom septembra

Jelena Tošić (a do pre dve nedelje Karleuša) već je zakazala porođaj na jednoj privatnoj klinici u Beogradu.

Carski rez će biti izveden početkom septembra meseca, a u intervenciji će učestvovati i njena tetka koja je u toj bolnici zaposlena kao lekar anesteziolog!
Jelena će sve vreme do porođaja provesti u Beogradu u društvu svojih najbližih. A da za to vreme ne pati omogućio joj je njen voljeni muž Duško Tošić. On joj je umesto džipa koji joj je kažu ptičice ukraden pre nekoliko nedelja, podario novi model „mercedesa“. Doduše, nova „mečka“ zelene boje, oznake SLK, nije konforna kao džip, pa će „mala od skandala“ morati da sačeka porođaj kako bi uživala u vožnji beogradskim ulicama.
Fudbaler Verdera nije vodio računa da sličan model automobila godinama vozi Dara Bubamara, koja je Karleušina ljuta suparnica.

Radojka Adžić je model „mercedes SLK 200 kompresor“ kupila u Nemačkoj za 53.000 evra. Od ostalih estradnih ličnosti u bivšoj Jugi za njegov volan sela je samo hrvatska diva Severina, naše pevačice Ana Nikolić i Seka Aleksić, kao i voditelj „Granda“ Tihomir Tepić. Ipak, poklonu se u zube ne gleda, pa je Jelena u zamenu za automobil svome dragom poklonila sočan poljubac.


Slikaće se gola!

Jelena će uraditi seriju provokativnih fotografija za magazin „Hello“.
- Slikaću se gola kao Demi Mur - poručila je Jelena u jednoj emisiji za hrvatsko tržište.
Na novinarsko pitanje koliko će novca dobiti za ovo egzibiciju i fotografije deteta, lukavo je odgovorila: „Kada bih mogla da naplatim svadbu kao slike deteta, svaki dan bi ostajala u drugom stanju“.


Lj. Radanov

Problemi sa grudima - Hale Beri

Odakle su samo izvukli ovu sliku :-)
(Kurir)

Prve fotografije četvoromesečne Nale Arijel Obri objavljene su bez ikakve naknade, koju poznati inače dobijaju za prve slike svojih beba. Paparaci su konačno uslikali Hale Beri (41) u šetnji sa ćerkom u dvorištu njene kuće u Los Anđelesu. Glumica je posle porođaja veoma brzo vratila vitku liniju, ali se prijateljicama požalila da joj grudi više nisu tako jedre i čvrste i da više ne prkose gravitaciji kao nekada.
- Grudi mi vise, sada su nekako mlitave. Čim prestanem da dojim, podići ću ih - rekla je Hale.

Nizak pritisak zbog vrućine

(Blic)

Osobe sa niskim krvnim pritiskom teško podnose leto. Vrućina utiče da se pritisak dodatno spušta pa se tako kod mnogih osoba koje pate od hipotenzije simptomi kao što su umor, poremećaj sna, vrtoglavica, nesvestice, anksioznost, osećaj jakog lupanja srca i znojenje dodatno pojačavaju.

Brojni činioci i spoljni uticaji mogu da snize arterijski pritisak. Sve osobe s niskim pritiskom trebalo bi da ih znaju da bi sprečile njegovo eventualno preterano snižavanje.
Leto - Osobe s pritiskom uočavaju da im se leti umor i manjak energije pojačavaju. Visoke temperature vazduha im ne prijaju.
Zatvoreni prostor - Dug boravak u zatvorenom prostoru, posebno ako je prostorija puna ljudi, jeste druga rizična situacija za smanjenje pritiska. Boravak u ovakvim prostorijama može čak i da izazove gubitak svesti. Razlog? Manjak kiseonika.
Intenzivni fizički napor - Tokom intenzivnog fizičkog napora organizmu treba više kiseonika, zbog čega srce počinje jače da pumpa krv i tako automatski uzrokuje povišenje krvnog pritiska. Pritom se povećava broj otkucaja srca. Ako se fizički napor prekine naglo, dolazi do naglog smanjenja arterijskog pritiska, što može da dovede do vrtoglavice, umora i zujanja u ušima.
Dugotrajno stajanje - Ako dugo stojite u istom mestu mišići nogu se stežu. Zbog toga se krv u venama sporije vraća prema srcu. To stanje automatski dovodi do pada krvnog pritiska, koji ne samo da pogoršava osećaj umora, već može da dovede i do gubitka svesti.
Previše tečnosti - Osobe koje imaju tegobe zbog niskog pritiska, trebalo bi da ograniče unos obične vode u organizam i da daju prednost mineralnim vodama, najbolje one sa više natrijuma i prirodno ceđenim sokovima. Najbolji je sok od paradajza.
Odmor tokom vikenda - Mnoge osobe s niskim pritiskom osećaju umor vikendom, kada je radni ritam usporen. Ta pojava, mada zvuči paradoksalno, u stvari je logična jer stres na koji smo navikli tokom radnih dana podstiče stvaranje adrenalina, hormona koji podiže pritisak.

Da vam ne bi pozlilo
Problemi u vezi sa niskim pritiskom mogu jednostavno da se savladaju, posebno ako se pridržavate sledećih saveta:
- Jedite kuhinjsku so, pojačavajte količinu kada osetite umor i malaksalost.
- Kada vam nedostaje koncentracije i osećate umor, popijte kafu, čaj ili neki kola napitak.
- Kad osećate da vas napušta snaga, isprobajte stari recept s hladnom vodom. Naizmenično držite pod mlazom hladne vode zglobove i vlažite slepoočnice. To će dovesti do blagog porasta pritiska.
- Ne ustajte naglo iz ležećeg ili sedećeg položaja.
- Ako morate dugo da stojite u mestu, povremeno pomerajte noge i ruke.

Prva pomoć za umorne oči

Šta treba da radite da ne biste imali probleme sa vidom
(Blic)


Premor može da izazove crvenilo koje
možete da rešite kapima. Ali ako nosite
sočiva ne stavljajte ove kapi

Naše oči su veoma osetljive i potrebna im je posebna nega. Na poslu redovno provodimo najmanje sedam sati za kompjuterom. Posle dugačkog i napornog dana trudimo se da se odmorimo: čitamo, gledamo TV, dopisujemo se preko interneta, igramo kompjuterske igrice ili rešavamo ukrštene reči. Ukratko, radimo sve ono što ne dopušta našim očima da se makar za trenutak opuste. Prema statistici, svaki treći čovek planete ima nekakav problem s vidom. Kako pomoći umornim i upaljenim očima?

Posle radnog dana i višesatne internet prepiske, oči nam crvene, ponekad nam pucaju i krvni sudovi. Umesto da odmorimo oči, mi u njih ukapavamo kapi i ostajemo za kompjuterom ili televizorom. Vid se ne kvari odmah, već tokom godina. Mi to skoro i ne primećujemo, ali kad nam zatrebaju naočare, odjednom shvatamo da nam je dioptrija naglo skočila. Kako sačuvati vid i odmoriti oči?
Za početak, proverite osvetljenje na poslu i kod kuće. Ako svetlost nepravilno pada na radnu površinu, oči se više naprežu i brže se zamaraju. Ako čitate, svetlost treba da vam pada na tekst s leve strane. Kad sedite ispred monitora računara, ne zaboravite da pravite pauzu od dva do tri minuta na svakih 30-40 minuta.
Nemojte da gledate televizor u potpunom mraku. Izvor svetla treba da se nalazi pored ekrana.

Saveti oftalmologa
- Ako vam je pukao kapilar u oku, pomaže vitamin C. Kupite u apoteci askorbinsku kiselinu ili jedite citrusno voće (limun, pomorandže, grejpfrut).
- Ako mnogo radite za kompjuterom, ishrani dodajte biološki aktivne dodatke na bazi ekstrakta sušene borovnice i beta-karotena. Borovnica sadrži oko 15 različitih materija (anticionozida), koje doprinose poboljšanju vida i jačaju mrežnjaču. U apotekama može da se nađe bogat asortiman vitamina za oči.
Naravno, veoma je korisno i preporučljivo jesti svežu borovnicu. Ništa ne fali ni borovnici koja se kupuje smrznuta u samoposluzi.
- Uzrok upale očiju nije lako otkriti: to mogu biti kozmetički preparati, dim cigareta, nepravilno osvetljenje itd. Žene mogu biti alergične na određenu marku maskare ili senke ili im je preparat za skidanje šminke dospeo u oči i nadražio ih. Bitno je da se pre odlaska na spavanje oči dobro očiste od kozmetike. Za vodootpornu maskaru neophodno je nabaviti specijalni preparat jer se ona ne skida ni vodom, ni sapunom, niti običnim mlekom za skidanje šminke.
- Jako crvenilo očiju može da izazove premor na poslu, naročito ako nosite sočiva. Uzgred, ako nosite sočiva, nipošto ne ukapavajte kapi „vizin“ da biste se oslobodili crvenila jer ćete tako samo pojačati upalu i isprovocirati alergiju.
- Letom se svima preporučuje nošenje naočara za sunce. Naočare treba da su izrađene od kvalitetnog materijala i imaju UV zaštitu.

Saveti za umorne kapke
Otečene kapke možete lagano protrljati kockom leda. Još bolje je da u posudicu za led sipate čaj od kamilice i zaledite. Taj led od kamilice izuzetno prija umornim kapcima i podočnjacima.
Natečenost kapaka će otkloniti i svež sok od krastavca ili oblozi od kamilice ili običnog crnog čaja. Dobar trik je naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga od čaja od žalfije (jednu kašiku žalfije preliti sa pola čaše proključale vode i ostavite da se ohladi. Jedna čaša sasvim, a druga neka bude mlaka).
Lekari tvrde da se svakodnevnom gimnastikom za oči može znatno popraviti vid i zaustaviti proces njegovog pogoršanja.

Oči mogu da se ulenje
Pred monitorom računara i ekranom televizora naše oči se ulenje i prestajemo da trepćemo pa je neophodno da na svakih pola sata pojačano trepćemo i žmirkamo.
Glavu držite pravo i ne pomerajte je. Usmerite pogled naviše, zatim naniže, levo i najzad desno. I tako minut-dva.
Crtajte po zidu. Pogledom treba da napravite osmicu: povlačite liniju iz gornjeg levog ugla ka donjem levom uglu, zatim ka gornjem desnom uglu pa nadole u donji desni ugao i na kraju u gornji levi ugao. Ispišite osmicu i u drugu stranu.
Pravite kružne poteze očnim jabučicama. Glavu ne pomerajte.
Kad koračate ulicom, gledajte u daljinu, a odmah zatim u vrh nosa. Time vežbate očne mišiće.
Nekoliko puta čvrsto zažmurite.

Vežbe za oči
Očna gimnastika čuvenog oftalmologa V. Bejtsa:
nStanite kraj prozora i 10 sekundi gledajte u neki veoma dalek objekat, a zatim skrenite pogled na ručni časovnik. Ponavljajte 15 puta.
-Stanite u ćošak sobe: ne pomerajući glavu brzo prelazite pogledom iz desnog gornjeg ugla sobe u levi donji, zatim iz levog gornjeg ugla u desni donji. Ponovite 50 puta.
-Stojeći ispred jakog izvora svetla, tokom tri sekunde gledajte u tu svetlost, zatim zaklonite oči rukom da se odmore. Ponovite 15 puta.
Oftalmolozi preporučuju da se te vežbe rade dva puta na dan. Posle mesec dana, redovnog vežbanja, treba da napravite pauzu od dve do tri sedmice, pa onda sve ispočetka.

Monday, July 21, 2008

INFEKCIJE VREBAJU

PRESS

Leto je period kad se na koži češće javljaju gljivične i bakterijske infekcije, za čije lečenje, koje dugo traje, treba obavezno da se posavetujete s lekarom

Leto je godišnje doba kada su infekcije najčešće i najbrojnije. Visoke temperature, pojačano znojenje, uz boravak na rekama, bazenima, moru, kao i na selu, stvaraju uslove za razvoj određenih infekcija.

Alergija na insekte

Pored infekcija, leti se javljaju i karakteristična alergijska stanja. Tokom leta se javlja nešto što se zove strofulus infantum. To je nešto kao alergija na ujede insekata. Na primer, kod dece koja su preosetljiva na alergene kad ih ujede neka buba, na niz drugih mesta će se javiti iste promene na koži. Takvu decu treba zaštiti od ujeda insekata.

Aleksandar Adamović, dermatovenerolog i direktor Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti, objašnjava da najviše strada koža jer je najizloženija spoljnim uticajima.

- Bakterijske i gljivične infekcije najčešće se javljaju zajedno. Posebno su ugroženi gojazni ljudi jer se infekcije izazvane znojenjem najčešće stvaraju na pregibima kože. Na pregibima se koža više znoji, dolazi do trenja i skidanja njenih slojeva, a onda gljivice koje su tu nastanjene izazivaju svrab i crvenilo. Takva stanja moraju da se leče - kaže Adamović.

Znojenje izaziva probleme i na koži dlanova i stopala, a u nekim slučajevima stvara se i ekcem. Takvi problemi mogu da se preduprede nanošenjem pudera sa antimikoticima, kod svih koji se pojačano znoje. Takođe, probleme s kožom moguće je delimično izbeći ako tokom leta pojačano vodimo računa o higijeni i tuširamo se više puta tokom dana.

Leto je idealan period da „pokupimo" i gljivične infekcije stopala, a dermatovenerolog Gorana Isailović upozorava da su one opasne i teško izlečive, tako da treba reagovati već na pojavu prvih simptoma.

Ne češite mesta ujeda

Na mestima ujeda komaraca i drugih insekata obično se javljaju plikovi koji, kada se raščešu, postaju idealno mesto za bakterijske infekcije.

- Najugroženija su deca, koja ne mogu da se uzdrže od češanja. Zato se preporučuju sredstva protiv komaraca i sredstva koja ublažavaju posledice ujeda. Ukoliko promena kože na mestu uboda počne primetno da se širi, obavezno se treba javiti lekaru - ističe Aleksandar Adamović.

- Jedna od najčešćih gljivičnih infekcija je atletsko stopalo. Ona obično počinje u prostoru između četvrtog i petog prsta u vidu pukotina, perutanja i skuvane kože. Ukoliko se odmah ne leči, infekcija se širi na ostale prste i stopalo u celini, a gljivice napadaju i nokte - kaže Gorana Isailović, i dodaje:

- Kad infekcija napadne nokat, izlečenje je moguće u najviše 70 odsto slučajeva. Ako je infekcijom zahvaćeno dve trećine jednog i najviše tri nokta, moguća je lokalna terapija. Ukoliko je inficirano više od tri, obavezno je konsultovanje lekara, a lečenje obično traje od šest do 12 meseci. Ono, osim što je dugotrajno, takođe je opasno i neizvesno jer nikada ne znamo u kom trenutku osoba može da negativno reaguje na lekove - objašnjava Isailović.

A. Eraković

OSLOBODITE SE DLAKA

(PRESS)

Glatka koža obavezan je deo ženske nege, a neželjenih dlačica možete da se rešite voskom, kremama, šećernom penom, brijačem...

slika1

„Čistija" metoda... Hladan vosak iz higijenskih razloga sve je zastupljeniji

Uklanjanje neželjenih dlačica odavno je postalo deo osnovne nege svake žene. Iako su tretmani uglavnom veoma bolni, žene u želji da budu negovane i privlačne spremne su da plate tu cenu. Depilaciju možete da obavite i sami u kućnim uslovima ili da se prepustite stručnim rukama u kozmetičkim salonima.

Danas postoji mnogo načina pomoću kojih možete da se rešite nepoželjnih dlaka, od brijanja, depilacije voskom ili kremama do trajnog uklanjanja laserom. Od metode i njene efikasnosti, kao i od ekskluzivnosti salona, zavisi i cena.

Brijanje je najbrža, najjednostavnija i najjeftinija metoda, ali ima i nekoliko nedostataka poput kratkotrajnog učinka, a nove dlačice su jače i tamnije. Sve više proizvođača nudi posebne „ženske" brijače, koji su prilagođeni specifičnostima ženskog tela i kože, a koji koštaju u proseku oko 50 dinara.

Ukoliko nemate mnogo vremena, a ne volite brijač, u kućnoj radinosti mogu da vam posluže i kreme i trake za depilaciju (od 200 do 700 dinara). Novina na tržištu jesu kreme koje se koriste prilikom tuširanja (1.000 dinara), i za uklanjanje dlaka potrebna su samo tri minuta. Imaju efekat sličan kao i posle brijanja.

slika2

Hemijsko rešenje... Do glatke kože pomoću kreme za nekoliko minuta

Ukoliko se odlučite za depilaciju voskom u kućnim uslovima, postoji nekoliko varijanti. To možete sa trakama za hladnu depilaciju (od 250 do 500 dinara) različitih proizvođača koje su dostupne u svakoj parfimeriji ili apoteci. Njihova prednost je što se lako koriste i spremne su za brzu upotrebu, bez potrebe da ih grejete i razmazujete. Dovoljno je da ih „zalepite" na kožu i brzo povučete.

Depilacija voskom je bolan metod, ali je učinak dugotrajniji. Za topli vosak u kućnoj upotrebi potrebno je izdvojiti između 150 i 300 dinara . Iako se u salonima rade depilacije vrućim voskom, poslednjih godina iz higijenskih razloga sve je zastupljenija metoda hladnim (od 500 do 1.600 dinara).

Sve je popularnija i depilacija šećernom penom ( oko 1.600 dinara). Ovaj metod je manje bolan u odnosu na onaj sa voskom, a prednost je i što nije potrebno da čekate da vam dlake previše izrastu.

Elektični epilatori (od 2.000 do 8.000 dinara) su takođe veoma praktični, jer ćete za relativno kratko vreme moći da se izdepilirate u svom domu i bićete mirni naredne tri nedelje.

Oprezno sa maljama na licu

Mnoge žene pate jer na licu imaju dlačice na nezgodnom mestu. Najčešće se dlake pojave na nausnicama, a neretko i na bradi i obrazima.

Čime je najbolje i najpametnije rešiti ih se? Brijanje nije dobar izbor jer ćete se dlačica rešiti samo na dan ili dva, a izgledaće veoma ružno kad počnu da rastu. Ni depilacijske kreme nisu dobre, jer imaju učinak sličan kao žilet.

slika3

„Električni vosak"... Aparat za depilaciju čupa dlaku iz korena

Vosak takođe nije idealno rešenje, jer ćete uvek zahvatiti veću površinu, čime možete da podstaknete rast inače nevidljivih dlačica.

Izbeljivanje nije loš izbor, ali samo ako imate izrazito bledu put i malo dlačica. Inače će svetle dlačice postati još vidljivije, posebno leti. Ako se odlučite na izbeljivanje, nemojte to da radite kod kuće, već posetite kozmetički salon. Elektroliza je takođe dobra, ali da biste se zauvek rešili dlačica, potrebno je mnogo ponavljanja tretmana.

Laser potvrđeno uklanja dlačice, a rezultati su najbolji kod tamnih i netretiranih malja. Tretman je potrebno ponoviti tri do četiri puta a razmak između tretmana je četiri do šest nedelja. U tom periodu nesmete da ih depilirate kao ni da boravite na suncu.

Trajno uklanjanje

Najefikasniji način da uklonite dlake jeste epilacija, koja se primenjuje u sve više salona. Ovaj metod je relativno bezbolan, i najdugotrajniji, jer ćete na dlačice moći da zaboravite u narednih pet do deset godina. Nažalost, ova metoda, kojom je moguće ukloniti dlake sa svih delova tela, je i najskuplja. U proseku je potrebno pet do sedam tretmana, a za jedan tretman, na primer, nogu ili bikini zone potrebno je oko 250 evra. Ukoliko se odlučite za ovaj tretman budite obazrivi pri izboru salona, a laserom bi trebalo da radi stručna osoba, najpoželjnije je dermatolog.

A. ERAKOVIĆ

Za mame i buduce mame