Monday, December 29, 2008

Vežbe za balans energije u telu

blic.rs

Vežbe za balans energije u telu
Ako imate nameru da se rekreirate, upišite samo one vežbe koje zaista volite. To je siguran način da vam brzo ne dosadi odlazak u teretanu. Ako ste, pak, superaktivni, a uz to volite orijentalne discipline, i mislite da lepota zavisi od unutrašnjeg sklada, probajte sa jogom. Ili, možda, obožavate da igrate? Upišite se na ples.

Vežbe protiv stresa

1. Za bolji dotok kiseonika u krv: raširite ruke, dlanove okrenite ka dole da biste „uhvatili“ energiju, i okrećite se oko sebe u smeru kazaljke na satu 12 puta. Usporite na kraju svakog kruga. Ako osetite vrtoglavicu, sedite i odmorite se malo, a kad prođe, nastavite.
2.Za otklanjanje težine u kičmi i za zatezanje stomačnih mišića: lezite na leđa, ruke stavite duž tela, s dlanovima na zemlji. Podignite ispravljene noge i gurajte ih ka glavi, ne podižući leđa sa tla. Vratite ih u prvobitni uspravljeni položaj, i ponovite vežbu 10 puta.
3. Za bolje raspoloženje: kleknite oslanjajući se na nožne prste, s rukama opruženim niz butine, a glavu isturite. Dok udišete, glavu gurajte nazad, a dok izdišite idite glavom napred.

Vežbe za oblikovanje mišića

Ove vežbe rade se uz pomoć elastične trake, koju možete pronaći u sportskim radnjama.
1. Za zatezanje butina i bedara: stavite petu leve noge u jedan kraj trake, prebacite je preko leđa, i drugi kraj uhvatite desnom rukom. Mašite nogom napred-nazad. Ponovite 10 puta sa obe noge.
2.Za zatezanje ruku i leđnih mišića: raširite noge i traku držite iza leđa. Vucite krajeve trake kao da brišete leđa. Promenite ruke i ponovite za svaku ruku 10 puta.
3.Za jača­nje prsn­ih miši­ća: le­zite na bok, stavite nogu u jedan kraj trake, a drugi kraj uhvatite rukom. Podižite ruku preko leđa, i spuštajte je do ramena.

Vežbe za bolju pokretljivost

1. Noge raširite u širini ramena, ruke savijene u laktovima ispružite napred i krećite gornjim delom tela levo i desno. Ostali deo tela ne treba pomerati. Vežbu ponovite 10 puta.
2.Za učvršćivanje bedara i zadnjice: raširite i savijte noge, celim tabanima dodirujte tlo okrenutim ka spolja i raširite ruke. Podignite petu jedne noge i uradite pokret kao da pumpate, 20 puta. Ponovite i sa drugom nogom.
3.Za produženje bedrenih mišića: uspravite i spojite noge. Uhvatite jednu nogu i savijte je unazad uhvativši rukom prste na nogama. Nogu vucite gore rukom.

Jednačina za idealnu guzu

24sata.rs

Pokušali smo da saznamo ko je među poznatima svojom pozadinom najbliži savršenstvu...

WHR (waist-hip ratio) je naučni pristup definiciji savršene guze, one koja podseća na figuru peščanog sata. Doktor Devenda Singh ga je otkrio 1993. stavljajući u odnos širinu struka i bokova.

MERE - Tada je optimalni iznos bio rezultat od 0.7 koji sugeriše normalan nivo estrogena, a time i manju sklonost raku jajnika i kardiovaskularnim bolestima. Pokušali smo da saznamo ko je među poznatima svojom pozadinom najbliži savršenstvu. Rezultat je dobijen deljenjem obima struka i bokova u inčima.

Ključni atributi savremenog doba
Psiholog Dejvid Holms otišao je korak dalje i fokus usmerio na samu pozadinu – pomoću pet ključnih atributa: oblika (S od 1 do 4), zaokrugljenosti (C od 1 do 4),
mišićavosti (B od 1 do 5), čvrstoće (F od 1 do 5) i teksture kože, celulita (T od 1 do 5). Ovi atributi su stavljeni u formulu s WHR-om i dobijena je računica idealne guze, a ona glasi (S+C) x (B+F) :T= V.

Džesika Alba 0.70
Hajdi Klum 0.71
Anđelina Džoli 0.73
Kejt Mos 0.69
Naomi Kembel 0.68
Dženifer Lopez 0.67
Adrijana Lima 0.65
Merilin Monro 0.63

Saturday, December 27, 2008

Izvor: mtsmondo.com

Estetska hirurgija kao emocionalni "lifting"

Najpopularniji ženski magazini predstavljaju kozmetičku hirurgiju ne samo kao način da se popravi fizički izgled, već i kao moćnu opciju za poboljšanje emocionalnog zdravlja žena, iako ta tvrdnja nije opšteprihvaćena u naučnim krugovima, upozorili su kanadski stručnjaci.

Među člancima o emocionalnom zdravlju, u 59 odsto njih se naglašava negativno psihičko stanje žena pre intervencije i pozitivno posle nje.

U tim tekstovima, kozmetičke hirurške intervencije predstavljaju se redovno kao "obnavljanje izgubljene mladosti", a starost kao "problem koji treba rešiti", prenosi Rojters..

Tim sa Dala Lana škole za javno zdravlje pri Univerzitetu Toronta analizirao je 35 članaka o kozmetičkim hirurškim intervencijama na ženama, objavljenih između 2002. i 2006. u pet najpopularnijih ženskih magazina u Kanadi.

U 29 odsto analiziranih tekstova se navodi i to kako kozmetički hirurški zahvati na ženama pozitivno deluju na muškarce, pa se njihovo viđenje uzima kao standard ženske privlačnosti i kao opravdanje za ovakve intervencije.

Kao najčešći kozmetički zahvati navode se ugradnja implantata u grudi, liposukcija, zatezanje lica, hirurgija nosa i ugradnja facijalnih implantata.

Poruka kanadskog tima je da žene, "pre nego što odu pod nož da bi se osećale bolje", treba da pokušaju da sagledaju stvari i iz druge perspektive, a ne samo one koju nameće popularna kultura.

(Tanjug)

Thursday, December 25, 2008


Saturday, December 20, 2008

Maslinovim uljem protiv raka dojke

blic online
Antioksidansi polifenoli, koji se nalaze u hladno ceđenom maslinovom ulju, smanjuju dejstvo gena HER2 koji utiče na razvoj raka dojke, pokazali su rezultati istraživanja španskih naučnika.


Havijer Menendez iz Katalonskog onkološkog instituta i Antonio Segura Karetero s Univerziteta u Granadi su, ispitujući koji su sastojci najefikasniji protiv raka dojke, utvrdili da nerafinisano maslinovo ulje dobrog kvaliteta sadrži veliki broj "fitohemijskih" sastojaka koji mogu da izazovu odumiranje kancerogenih ćelija, preneli su francuski mediji.
Naučnici su, međutim, istakli da rezultate njihovog "in vitro" istraživanja treba još potvrditi i na ljudima. Ukoliko rezultati budućih istraživanja budu pozitivni, polifenoli bi mogli postati nova vrsta lekova protiv raka, preneli su francuski mediji.

Obojite radošću svaki dan

Glas javnosti

JEDNOSTAVNI SAVETI ZA ZABAVNIJI I ISPUNJENIJI ŽIVOT

Što više želite da saznate o svetu i ljudima koji vas okružuju, to će vam život postati strastveniji

Što viŠe želite da saznate o svetu i ljudima koji vas okružuju, to će vam život postati strastveniji
Umorni ste i nezadovoljni jer ne postoje uzbuđenja u vašem životu, tako da se on pretvorio u rutinu. I onda kada odlučite da promenite nešto, ta odluka je kratkog daha. Umesto da iznova ponavljate istu grešku, pokušajte da sledite navedene savete koji bi trebalo da budu zabavni, a sigurno će i pomoći da ih se pridržavate.
Više se osmehujte
- Svaki dan se pogledajte u ogledalo i darujte sebi zadovoljan i blag osmeh. Kako jedan grafit kaže, osmeh je jedina kriva linija koja u životu može da ispravi mnogo toga.
Dovoljno se odmarajte
- Ako vam je već toliko teško da se priviknete na ideju da „džabalebarite“ i da se odmarate, pronađite neki jednostavan hobi - čitajte, slikajte ili izrađujte nakit. Ipak, ne postavljajte sebi ciljeve vezane za hobi i od opuštajuće aktivnosti sebi stvarate stres.
Postanite znatiželjni
- Što više želite da saznate o svetu i ljudima koji vas okružuju, to će vam život postati strastveniji. Radoznalost će vam pomoći i da postanete otvorenija i fleksibilnija osoba.
Obojite život
- Birajte različito voće i povrće, raznobojnu odeću, ali i prijatelje.
Voda je neophodna
- Osam čaša tečnosti neophodno je za pravilno funkcionisanje. Ako imate mogućnosti, u prostoriji u kojoj boravite postavite malu (ali prirodnu) fontanu. Pretakanje i žubor vode jonizira prostor.
Kupite alat
- Verovali ili ne, popravke po kući su zabavne i nemojte dopustiti samo muškarcima da se zabavljaju.
Prebacite se na ribu
- Ne samo da ishrana bogata morskim plodovima smanjuje rizik srčanog napada, nego uopšteno pomaže očuvanju zdravlja, a i popravlja raspoloženje.
Slušajte
- Umetnost komunikacije krije se u pažljivom slušanju i shvatanju onog što je izrečeno, a ne u umeću da se kaže ono što se tačno misli.
Nikada ne završavajte dan s vestima
- U krevetu treba da se odmarate i prikupljate energiju za sledeći dan, a ne da razmišljate o onome što ste upravo čuli, bilo dobro ili loše. Dan uvek završite s nečim što vas opušta.
Postanite ranoranilac
- Probudite se trideset minuta ranije no što to obično činite i to vreme iskoristite za meditaciju, jutarnju šetnju, vežbice, molitvu...
Ne zaboravite na zdravstvene preglede
- Naučite da redovno odlazite na potrebne kontrolne preglede čak i ako se ne osećate loše. Mnoge bolesti, čak i one najpodmuklije, mogu da se drže pod kontrolom ukoliko se otkriju na vreme.
Sklapajte nova prijateljstva
- Stara prijateljstva treba negovati, ali morate dopustiti i novim osobama da vam uđu u život.
Napravite generalno spremanje
- Generalno čišćenje napravite najmanje dvaput godišnje, ali redovno barem jednom mesečno napravite ga u blažem obliku.
Vratite se prirodi
- S obzirom na to da ste tokom većeg dela dana okruženi veštačkim stvarima i mašinama, trebalo bi da se potrudite da se svesno vratite prirodi, bar po pitanju ishrane i nege tela.
Probudite se srećni
- Možda vam se ne čini tako, ali zapravo ovo je jednostavno. Čim otvorite oči recite: „Danas sam odlučio da budem srećan/ srećna“.

Thursday, December 18, 2008

DRAGI DEDA MRAZE, DAJ MI NOVE GRUDI

PRESS

Sve više žena u novu 2009. godinu želi da uđe ispeglanih bora ili sa uvećanim poprsjem

Pred novogodišnje praznike estetski hirurzi u Srbiji zadovoljno trljaju dlanove - sve je više žena koji u 2009. godinu žele da uđu ispeglanih bora, sa zategnutim stomakom, novim grudima ili povećanim usnama. S obzirom na to da su cene ovih zahvata u Srbiji tri do četiri puta niže nego na Zapadu, među pacijentima je sve više i gastarbajtera koji godišnji odmor u domovini koriste za estetski remont.

Nema uspeha bez dobrog izgleda

Da se muškarci sve češće odlučuju za liposukciju dokazuje i glumac Luk Henderson (28). Iako nema problema sa prekomernom težinom, nedavno je odbio ponudu za ulogu u mjuziklu jer se „osećao debelo".

- Nisam bio zadovoljan kako izgledam na pozornici. Zbog toga sam se odlučio za liposukciju. Verujem da je u današnjem društvu, barem u svetu zabave, za uspeh izgled veoma bitan - izjavio je Luk.

Uoči novogodišnjih praznika, žene su najviše zainteresovane za lasersku liposukciju (1.000-3.000 evra, u zavisnosti od broja regija na telu na kojima se radi intervencija), povećanje grudi (oko 2.500 evra) i usana (200-400 evra).

- Uoči Nove godine ljudi žele da bolje izgledaju, pa imamo više posla. Laserska liposukcija je najtraženija, jer je intervencija veoma brza, a pacijent već dan kasnije može da ide kući. Ova vrsta liposukcije je bolja od klasične, jer zateže kožu. Na telu otvorimo male rupe, kroz koje laserom topimo salo. Najtraženije su liposukcije podvaljka, stomaka, nadlaktice, leđa, bočne strane kuka, butina, kolena i listova - otkriva Drago Matijašević, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, i napominje da je na delu telu na kom je urađena intervencija neophodno nositi specijalne steznike da bi koža dobila što bolji oblik.

Povećanje grudi silikonskim implatatima „mentor" je hit među Srpkinjama, jer imaju doživotnu garanciju. Povećanje usana je trend koji je jedne sezone „in", već sledeće može da bude „aut", ali je zato polularna metoda povećanja hijaluronskom kiselinom, jer se volumen zadržava šest meseci, nakon čega usne vraćaju stari oblik.

Ni muškarci ne oklevaju da odu pod nož da bi dobro izgledali. Iako 91 odsto pacijenata ipak čine žene, interesovanje jačeg pola za ovu vrstu ulepšavanja konstantno raste. I među muškarcima najtraženija je liposukcija, a slede estetska korekcija nosa (2.000-2.500 evra) i podizanje očnih kapaka (600 evra).

Cenovnik
Laserska liposukcija 1.000-3.000 evra
Povećanje grudi 2.500 evra
Povećanje usana 200-400 evra
Estetska korekcija nosa 2.000-2.500 evra
Podizanje očnih kapaka 600 evra
Peglanje bora botoksom 350 evra

- Nakon intervencije podizanja kapaka muškarac izgleda 10-15 godina mlađe, jer kad skinemo višak kože i masti, oko „se otvori" i čovek deluje manje umorno. Imamo sve više muških pacijenata, koji najčešće dolaze u društvu svojih devojaka i supruga - kaže Matijašević iz klinike „ST medica".

Takođe veoma je traženo peglanje bora botoksom (prosečna cena je 350 evra).

Sve je popularnije i korišćenje botoksa kao pomoć onima koji imaju problema sa izrazitim znojenjem. Injekcije botoksa daju se u pazuh ili dlanove, a pacijent je sposoban da se odmah vrati svakodnevnim obavezama. Ali, ova terapija ima nedostatke, a najveći je taj što nema krajnji učinak.

Monday, December 15, 2008

Šta sve može čaša mleka

Izvor: politika

Lepota egipatske kraljice Kleopatre ušla je u legendu. Priča se da je za svoju baršunastu kožu trebalo da zahvali svakodnevnom kupanju u mešavini vode i mleka, kojoj su dodavani maslinovo ulje i med. Međutim, osim za ulepšavanje, ova mešavina u domaćinstvu može da se upotrebiti na mnoge korisne načine.

Masnoću sa kuhinjskih podova prekrivenih linoleumom lako ćete ukloniti ako pod obrišete mešavinom vode i sirćeta – na osam litara vode dovoljno je sipati čašu belog vinskog sirćeta. U vodu za ispiranje dodajte šolju kiselog mleka, izglancajte, i pod će zablistati.

Potamnelo srebrno posuđe i nakit zasijaće kao novi ako ih ostavite da odstoje pola sata u kiselom mleku. Ako vam nije pri ruci, dobro će doći i obično mleko u koje ste dodali malo sirćeta. Srebrninu zatim operite u mlakoj vodi kojoj ste dodali blagi deterdžent, isperite je i izglancajte mekom krpom.

Staro i ispucalo porcelansko posuđe ne morate baciti. Spustite ga u lonac, preko njega sipajte mleko, tako da ga potpuno prekrije, pa ga lagano zagrevajte dok ne provri. Zatim pustite da na tihoj vatri vri još 45 minuta. Posuđe izvadite iz mleka tek kad se ohladi – sve pukotine ili većina njih će nestati.

Uz pomoć ovog belog napitka rešićete se i mnogih fleka. Mrlje od mastila na odeći očistićete ako tkaninu preko noći ostavite u mleku a zatim je operete na uobičajeni način. Na isti način skinućete i fleke od kafe. Ako se polijete vinom ili voćnim sokom, na mrlju što pre sipajte so i prelijte je vodom kako biste je neutralisali. Ostatke vina ili soka skinućete ako odeću pre pranja ostavite da odstoji u mleku. Fleke od rđe uklonićete sa tkanina ako isflekano mesto natopite kiselim mlekom ili limunovim sokom i istrljate solju. Ostavite da se osuši na suncu, a zatim operite.

Obući i tašnama od lakovane kože vratićete stari sjaj ako ih prebrišete vatom natopljenom toplim mlekom, ostavite da se osuše, a zatim ih izglancate mekom krpom.

Do opekotina od sunca može doći i tokom hladnih dana, prilikom boravka na planini. Neprijatan osećaj pečenja i suvoću kože možete ublažiti ako na bolna mesta nanesete pastu od mleka u prahu, malo vode i prstohvat soli. Ova mešavina pomaže i prilikom ujeda insekata – dovoljno ju je namazati na mesto ujeda.

Posle završnih jesenjih radova u vrtu, ako nisu koristili zaštitne rukavice, mnogi baštovani imaju muke sa ogrubelim i pocrnelim rukama. Kad ni sapun ne pomaže, spas ponovo donosi mleko. Od ovsenog brašna i mleka treba napraviti pastu i njom protrljati šake. Ne samo što će mrlje sa ruku nestati, već će i koža biti mekša: vitamini A i E, kojih u mleku ima u izobilju, održavaju mladalački izgled kože, minerali i enzimi je čine mekom, dok joj mlečna mast daje vlažnost.

Više ljubavi i voća

Izvor: vijesti.cg.yu
Kako da ojačate imunitet

ImunitetKako se više bliži zima, dolazi i razdoblje prehlada, viroza i gripa. Manje sunca, manje vitamina - više rizika za odbrambeni sistem. Imajući to u vidu, bilo bi dobro prisetiti se nekih trikova kako da sve to izbegnemo. Imunitet su sve odbrambene reakcije našeg tela u borbi protiv raznih bolesti, ali se bez dodatne pomoći ipak ne možete izboriti sami protiv njih.

1. Jedite zdravo
Zdrava hranaDovoljan unos proteina, kao i voća i povrća najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta. Osobe koje ne jedu meso, poput vegetarijanaca ili onih koji su na dijeti koja ga isključuje, imaju slabiji imunitet. Dakle, zimi povremeno jedite i slaninu i jaja, ali pazite na dobru podlogu vitaminima. Bez njih sve to nema smisla. Dakle, citrusi i jabuke moraju postati obavezan deo menija. Pošto, ispijanje velike količine vitaminskih napitaka verovatno neće smanjiti šanse za infekciju, mnogo je važnije zdravo se hraniti i u ishranu uvesti namirnice bogate vitaminima.

2. Vežbajte
Istraživanja su pokazala da redovno vežbanje povećava imunitet za 50%. Ako vam se ipak ne vežba po zimi onda vodite ljubav. Ljudi koji imaju aktivan seksualni život imaju jači imunitet od onih koji žive u celibatu.

Jogurt3. Pijte jogurt
Dnevna doza probiotika, tzv. prijateljskih bakterija, smanjiće rizik prehlada, ali i njihovo trajanje. Kalcijum u mlečnim proizvodima odlična je pomoć u dijeti, održava čvrstoću kostiju i nivo mišićne mase, ali i pomaže pri sagorevanju masti. Probiotici su korisni za zdravlje tako da je dobro proveravati sastav proizvoda da biste se uverili da sadrži dobru bakteriju Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). (op.a. AB kultura ima samo 0,1%mm i odlična je za probavu).

4. Med
MedSlatka, gusta, viskozna namirnica, koju medonosne pčele proizvode od nektara cvetova i odlažu u saće da sazri. Iako hemijski sastav meda zavisi od i od načina vađenja iz saća, može se sa sigurnošću reći da se sastoji od otprilike 180 supstanci od kojih su u najvećem delu (75%) zastupljeni jednostavni ugljeni hidrati, glukoza i fruktoza, koji se brzo pretvaraju u energiju i tako podstiču umnu i fizičku aktivnost.
Med povećava prirodnu otpornost organizma od bolesti jačajući imunološki sistem i zato je odlična kombinacija sa lekovitim napicima poput npr. zelenog čaja.

5. Zeleni čaj
Zeleni čaj je zahvaljujući visokom postotku antioksidansa, flavonoida i vitamina, izvrsno sredstvo za jačanje imuniteta, dok visoki udeo fluorida u čaju pomaže u očuvanju zdravih i čvrstih zuba. No, ne mora to biti zeleni čaj, birajte (crni, indijski, beli) ove zime jer ćete to najverojatnije piti svaki dan da biste se ugrejali. Da vam ne bi dosadilo da svaki dan pijete isto, kombinujte. Imate čajeve koji se zovu "zimski", dakle posebne mešavine trava prilagođene ovom godišnjem dobu.

6. Odeća i obuća
Svi smo već čuli onu kako "kapa glavu čuva". To ima preneseno značenje (glava - život, zdravlje). Preko glave gubimo najviše topline zato je sačuvajte kapama, šalovima, beretkama, izbor je veliki. Osim što je čuvar zdravlja, izvrstan je i modni detalj – pa, budite kreativni. A kako svaka "bolest dolazi s nogu" pobrinite se za dobre cipele/čizme, udobne i tople.

7. Manje spavajte
Evo sad jednog paradoksa - previše spavanja slabi organizam. Spavanje u pretoplim prostorima slabi organizam, a premalo spavanja takođe ne pomaže odbrambenom sistemu. Dakle, iako bi se zimi najradije zavukli pod ćebe i ostali pola dana u toplom, nemojte! Spavajte umereno ili 1-2 puta nedeljno manje od 6-8 sati koliko inače spavate. Time povećavate otpornost i ubrzavate rad organa. Spavaća soba neka ima nižu temperaturu od prostorije gde inače boravite, tako da telo mora da radi da bi se samo zagrejalo.

8. Pijte vino
Vino sadrži velik udeo antioksidansa koji neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala i uzrokuju mnoge bolesti pa čak i rak. Osim vitamina C i tanina, izvanredan antioksidans u vinu je kvercetin koji je pokazao široko antikancerogeno delovanje. Za jačanje imuniteta – čaša vina na dan. Probajte kuvano vino - zaljubićete se!

9. Detoksikacija
Kako ste je primenjivali na proleće oslobađajući se negativnosti zime, tako se njome opet pripremite za zimu. Temeljno pročistite organizam iznutra da biste ga ojačali spolja.

10. Kupka i sauna
Ove zime priuštite sebi jednom nedeljno makar pola sata odmora. Za psihičko zdravlje. Upalite laganu muziku, napunite kadu, dodajte eterična i mirisna ulja, i samo se izležavajte. Stres nestaje sam od sebe. Odličan način za čišćenje kože, otvaranje pora, opuštanje mišića, a ako eterično ulje bude na bazi mentola, i za zdravije sinuse.

Više od 15 % populacije dobiće grip do februara, a hoćete li vi postati deo statistika zavisi od toga kako pripremite svoj imunološki sistem. Zato se bacite na posao.


Pritisak, tihi ubica

Izvor: politika
Koliko ćemo biti zdravi zavisi od načina života i ishrane
Redovna kontrola kao preventiva

Da li smo i pod kolikim rizikom za nastanak nekog oboljenja, tema je o kojoj razgovaramo sa profesorkom dr Ljiljanom Beslać-Bumbaširević. Ona objašnjava i šta su rizična ponašanja koja ugrožavaju zdravlje a koja možemo da izbegnemo.

– Kada je u pitanju prolazni poremećaj cirkulacije u mozgu usled delimičnog začepljenja krvnog suda i moždani udar, odnosno šlog, svakako možemo govoriti o dve grupe faktora rizika. Prvu grupu čine takozvani nepromenljivi faktori rizika – oni na koje ne možemo aktivno da utičemo. U tu grupu spadaju nasledni faktori – u današnje vreme gotovo svako od nas može da se priseti bar jedne bake ili deke, roditelja koji je imao neki lakši ili teži oblik poremećaja moždane cirkulacije. Jedna od stvari na koju takođe ne možemo da utičemo jeste vreme – s godinama života raste i rizik od poremećaja cirkulacije i razvoja oboljenja koja su direktno povezana sa njom. Rođenjem nam je određen i pol, pa iako se kod muškaraca nešto češće javljaju poremećaji cirkulacije u mozgu i moždani udar, kod žena imaju teže posledice, viši stepen invaliditeta i smrtnosti.

S druge strane, postoji i čitav niz faktora rizika na koje možemo da utičemo načinom života. Delovanjem na njih, učestalost od moždanog udara može da se smanji čak za 50 odsto, što je i dostignuto u razvijenim zemljama sveta.

Govoreći o faktorima rizika na koje možemo da utičemo, dr Beslać-Bumbaširević posebno ističe hipertenziju, pušenje, šećernu bolest, povišene masnoće u krvi, fizičku neaktivnost, gojaznost, nepravilnu ishranu, srčane bolesti (aritmije, infarkt miokarda). Upozorava:

– Povišen arterijski pritisak se drukčije naziva i tihi ubica, jer je bolest koja ne daje simptome, a razara krvne sudove u celom organizmu. To je razlog što ovu bolest treba dijagnostikovati na samom početku, a onda uporno i agresivno lečiti. Lekovima treba održavati vrednosti pritiska 120–130 sa 80–85 mmHg.

Šta još možemo da učinimo sami za sebe? Verujte, mnogo šta. Na primer, da se odreknemo pušenja. Pušenje je jedna od navika koje se možemo osloboditi, jer nas, osim novca, može koštati i trajnog poremećaja zdravlja. Na šećernu bolest kao jedan od faktora rizika takođe je moguće uticati – pravilnom ishranom i disciplinovanim pridržavanjem terapije koju je preporučio dijabetolog. Ali, naša sagovornica skreće pažnju i na neke manje poznate činjenice.

– Visok nivo masnoća, holesterola i triglicerida u krvi moguće je kontrolisati odgovarajućom ishranom, a izuzetno i dodatkom nekih od lekova za smanjenje nivoa masnoća u krvi. Savremeni život podrazumeva i često dugotrajno sedenje, u kancelariji ispred monitora kompjutera, ili kod kuće ispred televizora, što direktno utiče na usporenje krvotoka i poremećaj cirkulacije. Zato budite aktivni u slobodno vreme – umerena fizička aktivnost predstavlja jedno od najdelotvornijih preventivnih ponašanja za dobro zdravlje.

Faktor rizika na koji nesumnjivo možemo da utičemo jeste i prekomerna telesna težina. O tome naša sagovornica kaže:

– Gojaznost je često povezana sa modernim načinom života i predstavlja faktor rizika na koji možemo da utičemo. Redukcija telesne težine i pravilna ishrana, bogata svežim voćem i povrćem, smatraju se jednim od najvažnijih koraka u prevenciji razvoja tranzitornog ishemičnog napada i moždanog udara.

Kod osoba sa više faktora rizika pre svega se preporučuje redovna kontrola i lečenje, kao i promena stila života – redovne, svakodnevne šetnje i pravilna ishrana. Dodatno, u svetu a i kod nas, lekari za prevenciju vaskularnih bolesti, pre svega srca, preporučuju i svakodnevno uzimanje aspirina u malim dozama od 100 mg. Ovo se odnosi samo na osobe kod kojih je lekar procenio potrebu za preventivnom terapijom i kod kojih ne postoji kontraindikacija za primenu acetilsalicilne kiseline.

Sve u svemu, nekoliko malih, ali svakodnevnih koraka na životnoj stazi zdravlja nesumnjivo vode ka zdravoj, dugoj i lepoj starosti.

Masne kreme za hladne dane

blic online
Koja kozmetika i preparati štite kožu od hladnoće


Najbolje bi bilo da koristite tečne pudere,
koji hidriraju kožu
Vlažno, hladno vreme i vetar predstavljaju okidač za pojavu specifičnih pojava na koži (ekcema, iritacija...) kod ljudi koji imaju osetljivu kožu.

Ovakvi šokovi deluju stresno na organizam i on reaguje pre svega na našem najvećem organu (koži), koji je i u najvećem delu izložen spoljašnjim uticajima.
Naravno, to se, pre svega, odnosi na kožu lica i ruku. Zbog toga se u ovom periodu pojavljuje potreba za nanošenjem zaštitnih krema koje su masnije i koje će predstavljati branu prema spoljašnjim uticajima, gde nas očekuju vetar, kiša, hladnoća, ali isto tako i unutra, suv vazduh i toplota.
Odabir preparata za zaštitu kože lica individualan je prema određenom tipu kože i najbolje bi bilo da se preparati testiraju pre kupovine, odnosno da se potraži tester koji će se koristiti nekoliko dana dok se ne utvrdi da je upravo taj preparat odgovarajući za dati tip kože.

Puderi štite
Takođe, ovo je pravo vreme za korišćenje pudera koji isto tako treba da budu odabrani prema određenom tipu kože, ne samo u smislu nijanse već i zbog posebnog stepena hidratantnosti, odnosno masnoće. U ovom periodu je preporučljivo korišćenje tečnih pudera koji zaista mogu da budu prava zaštita.
Dobra zaštita preko dana ima smisla samo ako se za svoju kožu postaramo pred spavanje i nahranimo je dobrom hidratantnom kremom, kao i dodatkom određenih seruma koji mogu da održe njenu vlažnost, kao i da podstaknu metaboličke procese (Attivatore metabolico „shilly shally“). Posebnu negu zahteva nežan deo oko očiju i u ovom periodu je zaista neophodno korišćenje odgovarajućih antirida - preko noći lakih, geliranih („siero attivo gel“), a preko dana kremastih, masnijih. Naravno, ukoliko koristite šminku oko očiju, neophodno je korišćenje preparata koji će dobro da se upiju pre nanošenja šminke („borssi occhiali“).
Redovna nega kože lica kod kuće podrazumeva korišćenje odgovarajućih pilinga za kožu jednom nedeljno, uz korišćenje hranljivijih maski koje će omogućiti da koža lica očuva vlažnost, zadrži tonus i dobije dovoljnu količinu minerala i vitamina (vitaminske maske, maske sa medom, matičnim mlečom, na bazi algi...).

Ruke

Zaštita kože ruku se često dovodi u pitanje zbog toga što upotreba kreme zahteva određeno vreme da je koža upije, a u neprekidnoj trci sa vremenom događa se da se setimo svojih ruku tek kada koža na njima počne da puca. Pored pakovanja, koje možemo da koristimo kada završimo sa radnim danom, („paraffina pomata“ koja se nanosi u tankom sloju i preko nje pamučna rukavica - stoji 15-30 minuta), idealnu zaštitu koži ruku predstavlja flesh instant manikir, mešavina etarskih ulja, soli i usitnjenih minerala, čija upotreba pravi fini zaštitni film na koži ne ostavljajući nikakav masan trag.

Telo

I koža tela, zahteva tretman hidratacije i održavanja tonusa. Svakodnevna nega zahteva nanošenje odgovarajućeg mleka ili kreme za telo, a jednom nedeljno svakako upotreba pilinga. Ukoliko nemate mogućnost upotrebe hranljive maske za kožu tela (nedostatak vremena ili prostora), idealno je korišćenje „flesh body peelling maske“, koji je istovremeno i piling i maska za telo. Posle upotrebe pilinga, svakako je potrebno naneti odgovarajuću kremu ili mleko, a na delove s celulitom odgovarajući preparat koji redukuje ili sprečava njegovu pojavu.

Stopala

Posebnu pažnju treba da obratimo na stopala koja su ceo dan u obući. Nega stopala treba da podrazumeva dnevno nanošenje zaštitne kreme koja će omogućiti dobru cirkulaciju, zaštititi stopalo od neprijatnih mirisa, zadebljale kože, žuljeva... Preduslov za to je, naravno, udobna, kožna obuća, kao i upotreba čarapa načinjenih od pamuka ili čiste vune. Takođe, redovna upotreba preparata „flesh instant pedicure“, koji je koncipiran na bazi etarskih ulja, morskih soli, usitnjenih minerala i algi, omogućiće kompletnu zaštitu stopala.

Preventiva
I pored redovne nege kod kuće, pravu preventivu u periodu česte pojave virusnih infekcija predstavljaće pakovanja tela (body wrapping) mešavinom određenih vrsta etarskih ulja i morskih soli, kao i različitih kombinacija algi i gline. Ovakvi tretmani se završavaju upotrebom „immunodefender cream“, koja ima značajnu ulogu u očuvanju imunog sistema kože. Naravno, sva zaštita u kozmetološkom smislu koja se obavlja spolja ne može da pravi rezultat ukoliko zaboravimo da pijemo dovoljno vode (količine zavise od individualnih potreba), kao i da unosimo u svoj organizam hranu koja je određenih nutritivnih vrednosti. Idealno je ukoliko smo u mogućnosti da se konsultujemo sa nutricionistom ili lekarima koji se bave intolerancijom ishrane i koji će nam preporučiti namirnice potrebne upravo našem organizmu radi očuvanja njegovog imunog sistema i vitalne energije.
Vodeći računa o svom zdravlju na ovakav način, omogućićemo sebi da uživamo u blagodetima koje nam donosi zima.

MISS 2008.

PRESS

Za najlepšu na svetu izabrana Ruskinja Ksenija Sukinova, dok naša predstavnica Nevena Lipovac nije uspela da se plasira u finale

Prve tri... Prva pratilja Parvataj Omanakutan iz Indije, Ksenija Suhinova i druga pratilja Gabrijela Valkot iz Trinidada i Tobaga

Ruskinja Ksenija Sukinova izabrana je za mis sveta 2008. Najstarije takmičenje lepote održano je u subotu uveče u Johanesburgu, gde se za titulu najlepše borilo 109 devojaka. Za prvu pratilju izabrana je Indijka Parvataj Omanakutan, a druga pratilja je Garbijela Valkot iz Trinidada i Tobaga.

Ksenija Sukinova ima 21 godinu i rođena je na severu Sibira. Studira menadžment, a slobodno vreme troši na plivanje, skijanje, vožnju rolera, badminton, slašpop i dens muziku, a obožava ruske klasike. Omiljene kuhinje su joj japanska i italijanska, a njen moto je „Poštuj ljude oko sebe i oni će tebe". Naravno, želja joj je da postane manekenka, a ovom titulom i izgledom vrata modne industrije su joj otvorena.

Nezaobilazne suze... U trenutku krunisanja emocije ne mogu da se sakriju

Ona je druga Ruskinja koja je ponela titulu mis sveta. Njena zemljakinja Julija Kuročkina titulu najlepše žene na planeti nosila je 1992. godine.

Naša predstavnica Nevena Lipovac, studentkinja ekonomije iz Beograda, nije uspela da se plasira u polufinale.

Pre proglašenja rezultata, devojke, od kojih je najmlađa imala 17, a najstarija 25 godina, prodefilovale su pistom u haljinama koje su osmislili južnoafrički i jamajkanski modni kreatori. Po tradiciji, krunu najlepšoj predala je prošlogodišnja mis sveta Zilin Zhang iz Kine.

Evo krune na godinu dana... Prošlogodišnja misica Kineskinja Zilin Zhang i presrećna Ksenija

Najlepše devojke sveta boravile su proteklih mesec dana u Južnoafričkoj Republici, gde su se pripremale za finalno veče, ali se i upoznavale s kulturom i običajima zemlje domaćina.

Izbor za najlepšu ženu sveta prvobitno je trebalo da se održi u Kijevu 4. oktobra, ali je zbog rusko-gruzijskog konflikta u septembru odlučeno da se ipak održi u Johanesburgu.

Slovenska lepota... Nevena Lipovac

Svečanost su direktno prenosile televizijske stanice u 187 zemalja. Prvi put gledaoci su za polufinalistkinje mogli da glasaju preko interneta.

IZBOR KOJI NISU ZAOBIŠLI SKANDALI

Takmičenje za najlepšu devojku sveta ustanovljeno je 1951. godine na inicijativu Engleza Erika Morlija. Danas velike kompanije i zemlje plaćaju milione dolara za samo 30 sekundi reklamnog prostora u okviru TV prenosa ovog događaja. Izbor za mis sveta nije bio pošteđen skandala. Prvi su bili moralne prirode. Recimo, pedesetih godina katoličke zemlje Irska i Španija odbile su da učestvuju ako se žene budu šetale u „nepristojnim" bikinijima. Neke od misica su diskvalifikovane ili im je oduzeta titula zbog burnog noćnog i ljubavnog života. Protiv izbora su se glasno borile i feministkinje, a devedesetih se umešala i globalna politika.

Saturday, December 13, 2008

Stil se uči presvlačenjem

Mala crna haljina, uska suknja, sunčane naočare koje idu uz oblik vašeg lica, jakna po meri, sandale sa petom, savršeni grudnjak, samopouzdanje i - stil je na vratima.
Probavanje odeće
U knjizi poznatog modnog dizajnera “How to have style”, 12 žena daje savete o oblačenju. "Pre nego i pomislite da imate stila, morate da naučite da volite odraz koji vidite u ogledalu", piše Ajzak Mizrahi.

Trikovi za one tanjeg novčanika:
1. Bela košulja će popraviti svaku kombinaciju.
2. Šalove, narukvice i druge modne dodatke kupujte u prodavnicama sa indijskom ili kineskom robom.
3. Ako ne postoji dobar razlog zašto biste nešto kupili, vratite to nazad na vešalicu. Zapitajte se kako se to uklapa u vašu garderobu i život?

Tri načina na koje možete ustati iz džins kome -
1. Planirate izlazak? Obucite haljinu. Jednostavno, baš kao što oblačite pantalone.
2. Ako ste nesigurni – neka sve bude crno.
3. Investirajte u neprozirne čarape. Odgovaraju svima.

Osnova u svakom ormaru
1. Mala crna haljina
2. Uska suknja
3. Bele pantalone
4. Kvalitetne mokasine
5. Set raznobojnih džempera
6. Bela košulja
7. Sunčane naočare koje idu uz vaše lice
8. Jakna po meri
9. Sandale sa potpeticom
10. Savršen grudnjak

I na kraju kako se usavršiti: "Odeću često probajte. Raznu odeću u svim mogućim kombinacijama. Nekad, ono što vam u teoriji ne izgleda zanimljivo, može biti dobitna kombinacija. Neka vam presvlačenje postane zabava."

Izvor: vijesti.cg.yu

Radost šopinga

Kurir
Evo nekoliko korisnih saveta za kupovinu na sniženjima

Iz godine u godinu rasprodaje počinju sve ranije, a kako ne biste bili omamljeni bogatom ponudom u prodavnicama i iz šopinga dovukli i ono što vam ne treba, treba da smislite ratni plan...

1 Pre nego što otperjate u potragu za strava krpicama, proučite šta imate na raspolaganju u vašem ormaru. Neretko možete da iskopate neki iskoristiv komad odeće koji je pao u zaborav.

2 Zlata vredan savet iskusnih šoping mudrica jeste da probate odeću koja vam je zapala za oko pre nego što počne sniženje kako bi se uštedelo vreme, a i novac. Tako se unapred možete rešiti čekanja pred kabinama za isprobavanje, i muka sa traganjem za idealnom veličinom dok se gurate u prepunom butiku.

3 Iako je nešto neodoljivo jeftino, uvek dobro razmislite treba li vam baš ta stvar i imate li to s čim iskombinovati. Ako niste sigurni uz šta biste to nosili, to je jasan pokazatelj da će se uskoro te stvari naći zaboravljene na dnu ormara. Pre nego što bacite novac, postavite sebi pitanja: „Sa čime to mogu kombinovati?“ i „Imam li već neki sličan komad garderobe u ormaru?“

4 Kako posle šopinga ne bi bolela glava zbog praznog buđelara, nije loša ideja da unapred odredite limit (tj. neku svotu novca koju ne smete da pređe).

5 Prednost rasprodaja je u tome što možete da „ubodete“ kvalitetne stvari, koje biste inače skupo, platili po mnogo povoljnijim cenama - zato vredi sačekati dok cene ne splasnu.

6 Rasprodaje su idealno vreme kad možete da obogatite svoju kolekciju modnih detalja poput marama, šalova, rukavica, kapa, torbi i raznobojnih čarapa, jer uz zanimljive detalje i najdosadniju kombinaciju možete da oživite.
Investirajte u kvalitetnije stvari klasičnijih krojeva, koji nisu toliko podložni trenutnom trendu. Crni kaput, pantalone ravnih nogavica, crne i bele košulje dugih rukava i sličnih komadi odeće neće tako lako izaći iz mode.

7 Nije loše podsetiti da su udobna odeća i obuća vrlo važan faktor pri odlasku u lov na sniženja. Budući da vaš prednovogodišnji šoping može da potraje i satima, dobro je da se u torbi nađe flašica s vodom i neki slatkiš za podizanje energije. Ne trošite previše para, i srećno!

ODZVONILO BOTOKSU

PRESS

Zbog zloupotrebe i nekontrolisane epidemije botoksomanije u Britaniji je donesen propis prema kojem lekari moraju da odobravaju svaki tretman

Od juče je u Velikoj Britaniji na snazi propis prema kojem svakog potencijalnog primaoca botoksa prvo mora da pregleda njegov lekar. Prema tom propisu, osim potvrde koju lekar treba da izda, i osoba koja ubrizgava botoks treba da je medicinski obučena za to.

Poznate dame koje se plaše starosti

Mnoge glumice i pevačice priznaju da redovno odlaze na tretmane ubrizgavanja botoksa da bi paralizovale mišiće lica i sprečile nastanak bora. Melani Grifit, Demi Mur i Deni Minog samo su neke poznate dame koje obožavaju botoksiranje. Ako ništa drugo, možda ih lekarska upozorenja uvere u to da (dostojanstveno) starenje ipak nije toliko loše.

Ovim se stalo na put botoksomaniji, koja je na Ostrvu nekontrolisano uzela maha. Lekarski konzilijum (General Medical Council) zato je odlučilo da celu stvar uzme u svoje ruke, pa će davanje botoksa regulisati propisima koji će sprečiti ubrizgavanje otrovnih injekcija svakome ko to poželi.

Jedan od razloga za takvu odluku upravo je činjenica da su u Britaniji u poslednje vreme počeli da se organizuju tzv. botoks partiji, na kojima su osobe bez licence ubrizgavale botoks, čak i pijanim pacijentkinjama. Takvo neodgovorno ponašanje, koje može da ima vrlo ozbiljne posledice, zgrozilo je lekare, koji su odlučili da povuku radikalan potez.

Britanskim kolegama pridružili su se i američki lekari, koji su izdali upozorenje o opasnosti preterane upotrebe opasnog toksina botoksa.

Botulizam je retka paralitička bolest koja, ako se ne leči, može da dovede do prestanka rada disajnih organa, pa i smrti, a izazivaju je botulinski toksini. „D džurnal of d American medikal asosiejšn" objavio je da je u četiri slučaja korišćenja botoksa upotrebljena veća doza od količine koja je procenjena smrtonosnom. U sva četiri slučaja pacijentima je ubrizgan visokokoncentrisan nelicenciran pripravak botulinskog toksina A. Iako se još tačno ne zna koja je količina botoksa smrtonosna, procenjuje se da su ti pacijenti primili nekoliko puta jaču dozu od one koja se smatra opasnom po život, a preživeli su samo zato što su u kratkom roku primili lekarsku pomoć.

Friday, December 12, 2008

Muškarci najviše vole žene sa dugom, talasastom kosom

Autor: Blic online

Šeril Kol
Oko 43 odsto muškaraca koji su u anketi "Telegrafa" glasali za najprivlačniju žensku frizuru i stil, odlučilo je da je i dalje najprivlačniji klasični ženstveni izgled, uz dugu talasastu kosu, kakav na primer neguje pevačica Šeril Kol, članica benda Girls Aloud.

Duga, ravna kosa holivudske glumice Dženifer Aniston našla se na drugom mestu, a slede klasični kratki paž, kakav nose pevačica Rijana i glumica Kim Marš.
Ravna, srednje duga kosa, kakvu neguje glumica Gvinet Paltrou, našla se na četvrtom mestu, dok je kratko ošišana frizura, sa dužim prednjim pramenovima, za šta je primer Viktorija Bekam, peta po popularnosti među muškarcima, objavio je "Telegraf".

Karen Mur, predstavnica kompanije koja oprema frizerske salone "TRESemme Philips" kaže da je kosa nešto što definiše ženu i njen izgled.

Dženifer Aniston
"Duga kosa tradicionalno se povezuje sa ženstvenošću i sigurni smo da je to razlog što je skoro polovina muškaraca izabrala ovu frizuru kao najlepšu. Duga, gusta, talasasta kosa je simbol seksualnosti za njih", objasnila je Mur.

Zanimljivo je to što muškarci i dalje više vole tradicionalne, stereotipne izglede žena. Duga kosa našla se na vrhu, uprkos rastućoj popularnosti kratkih frizura.
Muškarci su rekli da više vole prirodan izgled, što se tiče ženinog stila, a više od trećine ispitanika izjavilo je da mrze savršeno sređenu frizuru.

Gvinet Paltrou
Pripadnici jačeg pola takođe vole sjajnu kosu – čak 72 odsto muškaraca izjasnilo se za blistave ženske frizure. Polovini ispitanika više se sviđaju devojke sa puštenom kosom, nego sa pokupljenom u punđu ili rep.

Na listi najprivlačnijih frizura ove ankete, koja je obuhvatila 3.000 muškaraca, našle su se i kratka kosa okruglog oblika, kakvu ima glumica Kejti Holms, i takozvana "košnica", kod koje je sva kosa pokupljena na vrh glave, za koju su primer nekad popularna glumica Brižit Bardo i pevačica Ejmi Vajnhaus.



Lista najprivlačnijih frizura:


1. Duga i talasasta (Šeril Kol)

2. Duga i ravna (Dženifer Aniston)

3. Klasični paž (Kim Marš)

4. Ravna kosa srednje dužine (Gvinet Paltrou)

5. Kratka kosa sa dužim prednjim pramenovima (Viktorija Bekam)

6. Dugi paž (Šanel)

7. Kratka kosa okruglog oblika (Kejti Holms)

8. "Košnica" (Ejmi Vajnhaus)

9. Srednje duga talasasta ili kovrdžava kosa (Hale Beri)

Dosije grudi: Nežne i snažne

Stavite sebe na prvo mesto i razmislite o tome šta radite za svoje emotivno i fizičko zdravlje. Na vreme posvetite pažnju najlepšim simbolima svoje ženstvenosti i zaštitite ih preventivnim pregledima i zdravim navikama.

Piše: Iva Jerković
Izvor: Sensa, magazin za srećniji zivot

Da li ponekad spustite pogled prema svojim grudima i osetite posebnost toga što ste žena? Vaše telo zahvaljujući grudima može da othrani novi krhki život, nije li stoga ta lepota moćna? I baš zato treba je zaštititi i negovati. Nažalost, moderan način života svakim danom sve više ugrožava naše grudi, a time i celokupno zdravlje.

Taj negativan uticaj ne bi bio tako snažan da ponekad mi žene ne zaboravimo na sebe i ne posvećujemo nužnu pažnju sopstvenom zdravlju. Ako je do sada sve ostalo bilo na prvom mestu, u mesecu borbe protiv raka dojke neka prevencija dođe na vrh liste prioriteta, jer, setite se, bez zdravlja ste nemoćni da učinite bilo šta, za bilo koga.

Različiti uzroci

Ako mislite da je rak dojke nešto što se događa nekom drugom, treba da znate da u Srbiji svaka dvanaesta žena oboli i da godišnje 1.500 umre od raka dojke. Ako se bolest otkrije dovoljno rano, izgledi za izlečenje skoro su stopostotni.

„Toliko je faktora koji utiču na hormonski sistem žene i svaka od nas drugačije reaguje na njih, tako da je nemoguće izolovati nedvosmislene uzročnike raka dojke. Ono što kod jedne žene može da podstakne nastanak karcinoma, drugu neće ni dotaći. Ipak, postoje zajednički faktori rizika. Već sama činjenica što ste žena povećava taj rizik. Muškarci, kao što znamo, retko obolevaju od raka dojke. To nam govori da na rast zloćudnog tkiva deluju hormoni estrogen i progesteron. Nadalje, ako je neko u porodici bolovao od te bolesti, rizik se povećava. Najugroženije su žene između 50. i 69. godine, ali i žene iznad 40. godine sa prekomernom telesnom težinom budući da masnoća produkuje estrogen“, objašnjava prof. dr Nenad Borojević, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

Danas se sprovode mnoga istraživanja koja pokazuju da neke životne navike mogu da doprinesu razvoju tumora, ali bi bilo neozbiljno i površno, kaže dr Borojević, zaključiti da bilo koja od njih samostalno uzrokuje rak dojke. Taj tumor nastaje pod uticajem mnoštva unutrašnjih i spoljašnjih faktora koji gotovo nikada nisu istovetni. Budući da rak dojke nije jednoznačan pojam, dakle ima različitih vrsta koje rastu različitom brzinom i različito se šire, niko ne može da predvidi kod koga će se i kada razviti bolest, bez obzira na to da li ima genetsku sklonost ili ne. Međutim, što je naš organizam jači i sposobniji za odbranu, verovatnije je da ćemo pobediti zloćudnu bolest. Pri tom, i čovekov mentalni i psihički profil podjednako je važan kao fizički odbrambeni štit.

„Treba znati da je rak dojke bolest gena. Dakle, naše ćelije rastu, razvijaju se, ali i umiru pod uticajem gena. Ako je oštećen, bilo da je takav nasleđen bilo da su na to uticali spoljašnji faktori, gen ne može adekvatno da komunicira sa ćelijom, tako da ona može pogrešno da tumači njegove signale i da počne nekontrolisano da raste, iz čega može da nastane tumor. Da bi tumor nastao, dovoljno je da samo jedna ćelija izgubi kontrolu nad svojim umnožavanjem“, objašnjava dr Borojević. Takve ćelije tumora svakog dana stvaraju se u našem organizmu, ali ih imunološki sistem prepoznaje i uništava. Problem nastaje kada je imunitet preopterećen i ne može pravovremeno da reaguje. Zato je životni stil, koji uključuje zdravu ishranu, kontrolu stresa i podjednaku brigu o psihičkom kao i o fizičkom zdravlju, jedan od glavnih faktora dobrog imuniteta.

Što ranije na pregled

Iako karcinom dojke najčešće pogađa žene starijeg životnog doba, više nije retkost da se i kod mlađih, dakle u četrdesetim, tridesetim, pa čak i u dvadesetim, razvije ta zloćudna bolest. Zato nikada nije prerano krenuti na preventivne preglede.

„Nekada je starosna granica za prvi preventivni pregled bila 30 godina, a sada to savetujemo već u dvadesetim. Neke mlade žene već u tim godinama imaju dobroćudne promene koje treba pratiti. Drugima ćemo, posle prvog pregleda, savetovati da dođu za nekoliko godina jer je njihovo tkivo takvo da se ne očekuju veće promene. Nema pravila, ali o dojkama treba voditi računa od onog trenutka kad se formiraju. Insistiramo na ranom otkrivanju karcinoma jer se bolest u toj fazi uspešno leči, dok u uznapredovalom stadijumu često ni ceo moćni medicinski arsenal koji napreduje iz dana u dan ne može da pomogne“, kaže dr Borojević.

Mamograf i ultrazvuk

Dva moćna oružja u otkrivanju tumora jesu mamografija i ultrazvuk. Iako je glavno sredstvo za otkrivanje promena na dojkama, mamografija, koja je rendgensko snimanje, nije precizna kod mladih žena jer je njihovo žlezdano tkivo vrlo gusto, tako da u takvom tkivu teško otkriva i dobroćudne i zloćudne promene. Kako s godinama u ženskim grudima masno tkivo sve više zauzima mesto žlezdanog, u njemu se promene mnogo bolje vide mamografskim snimkom. Zato se prvi mamografski pregled preporučuje u 40. godini, a ako je bilo slučajeva karcinoma dojke u porodici, onda i do pet godina ranije. Za prvi ultrazvučni pregled, kaže dr Borojević, nikad nije prerano, a svakako ga treba obaviti do 30. godine. Preglede posle toga treba obavljati na svakih šest meseci do godinu dana, ali i taj razmak zavisi od stanja, životnih navika i porodične anamneze svake žene.

Najbolje je kombinovati te dve metode. Dok mamografija daje prikaz cele dojke, ultrazvuk se usmerava na manje zone, koje može detaljnije da pregleda sa svih strana. Budući da se sve više usavršavaju i pokazuju jasniju sliku, ultrazvučni uređaji vrlo su delotvorni u otkrivanju promena u gustom tkivu. Tom metodom eventualni tumori mogu se otkriti čak i dve godine pre nego što postanu opipljivi. Najnoviji uređaji mogu otkriti promene veličine od pet-šest milimetara.

„Sam uređaj, međutim, koliko god dobar bio, nije dovoljan. Važno je da stručna osoba te snimke pročita, odnosno interpretira, kako joj ni najmanje promene ne bi promakle“, ističe dr Borojević i dodaje da je zato na preglede važno ići u proverene ustanove s dugogodišnjim iskustvom.

Živeti i preživeti

Ne zaboravite da rak dojke obično nema simptome i da ne stvara bol, pa su redovni pregledi jedini način da promene otkrijete na vreme. Mnoge se žene, međutim, takvih otkrića boje. Negde duboko u sebi na dečji način nadaju se da, ako ne znaju za problem, problema i nema. Svi znamo da je drugačije. A sa otkrivenim karcinomom može se živeti i – preživeti.

„Otkako sam se prvi put suočila sa karcinomom dojke, prošla sam sedam operacija, od čega su četiri bile operacije malignih tumora, ali nakon osam godina konačno sam zdrava i vesela, u punoj formi za dalje, za više“, piše Radmila Vesković, koordinatka volonterskih aktivnosti u Udruženju za žene obolele od raka dojke. Njena priča jedna je u nizu onih koje svedoče da izlaza ima, samo je pitanje želimo li na vreme da otvorimo oči.

Prirodni borci za zdravlje

Sve je više istraživanja koja proučavaju snažne biljne supstance iz različitih namirnica koje su nam nadohvat ruke. Neke od njih toliko su delotvorne da sprečavaju oštećenja DNK, što je osnovni razlog nastanka svih tumora

Na karcinome svih vrsta, odnosno na ono što ih podstiče i ono što ih blokira, usmerena su brojna istraživanja. Mnoga od njih pokazuju da neke prirodne supstance, na primer iz voća i povrća, podstiču snagu naših odbrambenih mehanizama.

U žiži interesovanja našli su se kupus, brokoli, zeleni čaj.

Kupus i srodne biljke poput kelja, karfiola, brokolija i raštana pokazali su se kao vrlo uspešni borci protiv karcinoma. Oni sadrže visoku koncentraciju biljnih aktivnih sastojaka glukozinolata, koji deluju na oslobađanje drugih supstanci iz biljaka sa antikancerogenim delovanjem. Istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća iz porodice kupusa jednom-dvaput dnevno može da smanji rizik od raka dojke i do 40 odsto. Uz to, sadrže i I3C, koji čisti organizam od supstanci koje tumori proizvode, ali i menjaju metabolizam estrogena, što utiče na tumore zavisne od tog hormona, kao što je rak dojke.

Za i protiv vina

U toku su i najnovija istraživanja delovanja belog i crvenog luka. Francuski istraživači dokazali su da žene severoistočne Francuske koje često uzimaju tu namirnicu ređe obolevaju od raka dojke jer ona snažno deluje protiv nitrozamina, supstance koja podstiče nastanak tumora.

Od kada sve više navika preuzimamo s Istoka, u fokus je došao moćan začin kurkuma. Njegov glavni sastojak kurkumin ima različite farmakološke učinke, među kojima i snažno antioksidantno delovanje i antikancerogeni potencijal. U laboratorijskim uslovima pokazalo se da kurkumin može da zaustavi rast ćelija nekih vrsta raka, uključujući i rak dojke. Mnogi su se obradovali i reservatolu, sastojku crnog vina, za koji neka istraživanja pokazuju da, između ostalog, sprečava i karcinom dojke. Međutim, treba znati da alkohol povećava rizik od te bolesti.

Oprezno sa hemijom

Sigurno nijedna od tih namirnica odvojeno ne može da dobije bitku protiv karcinoma. Istraživanja pokazuju da zdrava ishrana, a time i zdrav životni stil, štiti DNK od oštećenja i tako smanjuje rizik od bolesti. Sve nabrojane namirnice (ali i mnoge druge) odlični su pomagači u tom procesu, ali samostalno sigurno nemaju tu moć. Njihovo delovanje zavisiće i od niza drugih navika. Zato treba znati da neki drugi negativni faktori mogu da umanje pozitivno delovanje. Jedan smo već spomenuli, a to je prekomerno unošenje alkohola.

Dobro razmislite o uzimanju oralne kontracepcije i hormonalne terapije. Iako imaju brojne prednosti, one blago podižu rizik od raka dojke. Pažljivo birajte kozmetičke proizvode i sredstva za čišćenje domaćinstva. Oni su prepuni supstanci koje mogu biti kancerogene i upravo zato dolaze u fokus naučnih istraživanja.

Birajte prirodne alternative kad god možete. Plastiku u kojoj držite hranu i piće zamenite staklom. Neke vrste plastike sadrže bisfenol, koji se povezuje s nastankom raka dojke jer se u telu ponaša kao estrogen.

Thursday, December 11, 2008

STEGNITE KAIŠEVE!

PRESS

Uski, široki, kožni, lakirani, šareni, crni - kaiševi svih oblika i veličina i dalje su najpoželjniji modni detalj ove zime

Savršeno ističu siluetu... Kaiševi daju završni pečat svakoj odevnoj kombinaciji

Savršeno ističu siluetu... Kaiševi daju završni pečat svakoj odevnoj kombinaciji

Modni diktati već nekoliko sezona nalažu strukiranu siluetu, naglašenu interesantnim kaišem. Tako će biti i ove zime, sudeći po svemu viđenom na modnim pistama širom sveta!

Bilo da volite uske ili široke, kaiš je odavno napustio funkciju pridržavanja pantalona, pretvorivši se u nezaobilazan modni dodatak. Kaiševi savršeno ističu siluetu i upotpunjuju razne odevne kombinacije.

Kaiš možete da nosite praktično uz sve. Idealno će se slagati uz haljinu, rolku, kaput, sako, a može da ide i preko kardigana. Široki kožni kaiševi izvrsno mogu da se kombinuju preko kaputa, dok su tanki kaiševi prikladniji i poželjniji za haljine.

Strani dizajneri, poput Dajan von Furstenberg, već odavno obožavaju kaiševe kao nezaobilazni modni dodatak, a sudeći prema najnovijim kolekcijama kreatora Emanuela Ungara i Đorđa Armanija ili modnih kuća „Marni", „Fendi" i „Barberi", ove sezone bez kaiša se nikud ne ide.

Osim toga, ovaj modni dodatak ne morate da nosite u striktno „strukiranom" izdanju. Dobar kaiš, naime, možete da odenete na dužu košulju, pustite da pada preko bokova i opet ćete biti „in".
Kopče su bitne

Obratite pažnju i na kopče. Zanimljiva i upečatljiva kopča poštedeće vas brige o nakitu, budući da takav detalj izvrsno funkcioniše sam za sebe, pa su drugi dodaci suvišni i nepotrebni. Ako niste ljubitelj kopči, nabavite kaiš koji se jednostavno veže oko struka. Kako god, bitno je samo da stegnete kaiš.

Zašto je dobro...

Izor: kurir
Znate šta smete, šta nikako ne treba da radite, a mi vam nudimo nekoliko dobrih razloga da ponovite lekciju
















UJUTRO DORUČKOVATI?
Nutricionisti kažu da je nakon osam do deset sati posta (spavanja), organizam ujutro u prvom stadijumu gladovanja. Kako biste pokrenuli metabolizam, potrebno je što pre nakon buđenja pojesti nešto zdravo, poput voćke ili žitarica. Doručak nam osigurava energiju potrebnu za rad, puni nas vedrinom i čini nas otpornijim na bolest. Takođe, konzumiranje doručka pridonosi održavanju stalne količine šećera u krvi tokom dana.


ODGOVORITI NA SMS PORUKU?

Prijatelji su važan deo vašeg života. Nemojte ih zapostavljati radi poslovnih obaveza, ili nekih drugih naizgled bitnih stvari. Moglo bi vam se dogoditi da ostanete sami. Zapamtite, čovek je socijalno biće, a onaj ko kaže da najviše uživa u samoći - laže.

ČISTITI ZUBE KONCEM?
koncem odstranjujemo zubne naslage i ostatke hrane iz prostora do kog četkica za zube ne može da dopre, ali i smanjujemo mogućnost za nastanak karijesa. Zubni konac se mora koristiti svaki dan. Neka vam zato ne bude žao da odvojite nekoliko minuta za blistav osmeh iz snova.

REDOVNO ODLAZITI GINEKOLOGU?
Svaka žena redovno bi trebalo da posećuje ginekologa. Mnoge odgađaju taj susret. Razloga ima više: neprijatnost, strah od bola, neznanje... Spisak je dugačak. Za one od 20 do 40 godina ginekološki pregled se preporučuje jednom godišnje i obuhvataju papa test, ultrazvučni pregled, kolposkopiju, pregled dojki, a nakon 40. pregled dojki treba obavljati bar dvaput godišnje, jer je tada rizik od obolevanja veći. Pregled kod ginekologa je bitan jer može da otkrije brojne bolesti i da na vreme omogući odgovarajuću terapiju.

IZBEGAVATI KONFLIKTE NA POSLU?

Izbegavanje konflikta na poslu nešto je što se uči godinama, jer oni ne donose ništa dobro. Oni bude nezadovoljstvo, a konfliktna osoba pada u očima kolega. Nemojte zaboraviti kako je život prevrtljiv. Upravo ta osoba kojoj ste rekli ružnu riječ sutradan može postati vaš nadređeni.

SVAKODNEVNO VEŽBATI?

Vežbanje produžuje čovekov životni vek, usporava proces starenja i poboljšava čovekovo duševno stanje. Dok vežbamo, znojenjem kroz kožu i izdisanjem kroz pluća odstranjujemo štetne materije iz tela. Istraživanja su pokazala da oni koji redovno vežbaju u proseku manje obolevaju od malignih bolesti, žive sedam godina duže, samouvereniji su i optimistični, imaju jače kosti i bolje spavaju.

Konačno se useljavamo u kuću

Izvor: blic online
Saša i Saška, pobednici serijala „Kuća snova”

Konačno se useljavamo u kuću

Velelepna kuća od pola miliona evra u srcu Rakovice, koja je u julu nakon serijala „Kuća snova” otišla u ruke mladog para iz Niša Saške Luković i Saše Petrovića, i posle skoro šest meseci od kraja serijala je prazna. I dok su mnogi spekulisali i pitali se da li se ovaj mladi par uopšte uselio u kuću i da li im je to zdanje koje se gradilo tri meseca zaista pripalo, razlog za to što se nisu uselili je jednostavan - Saša i Saška su želeli da se pripreme za život u Beogradu, a ovog meseca će i zvanično postati Beograđani.

A kako kuća izgleda sada? Potpuno isto. Kuću od kraja serijala održavaju ljudi iz kuće „Advantage”, a kako iz iste ne bi nešto bilo ukradeno, sve vreme je tu obezbeđenje. Saška i Saša su za ovo vreme posećivali kuću i nekoliko puta su prespavali u Beogradu. Ipak, još nisu uneli svoje stvari.
- Mi nemamo ugovoren datum kada bi trebalo da se preselimo. Napravili smo dogovor sa „Advantage” da nam daju vremena da se pripremimo za preseljenje i život u Beogradu - počinje priču za „Blic” Saša, a njegova izabranica Saška dodaje:
- Vreme od kraja serijala nam je veoma brzo prošlo. Želeli smo da, kada se sve završi, neko vreme provedemo sa našima jer ih ipak nismo videli tri meseca. Takođe, tu je i pitanje fakulteta. Obnovili smo treću godinu i hteli smo da se bacimo na pripremanje ispita i gradiva koje smo propustili.
Odlučili su da ostanu na Ekonomskom fakultetu u Nišu uprkos tome što će se uskoro preseliti u Beograd. Preseljenje je planirano za ovaj mesec.
- Zvanično ćemo se preseliti u decembru. Želimo da to obavimo kako treba, da napravimo žurku, a ne sve na brzaka. Isto tako gledamo da se uklopimo i sa Zoranom i Divnom (takmičarima iz serijala) koji će se nama biti nekoliko meseci u Beogradu, jer će Divna ići na veštačku oplodnju - kaže Saška.
S obzirom na to da život u Beogradu nije nimalo jeftin, posebno za studente, Saši i Saški je trebalo malo vremena da se pripreme za tako krupan korak u životu. Kažu da će im u tome pomoći porodice.
- Ipak nije jeftino održavati tako veliku kuću, nije jeftin život u Beogradu. Istina je da je kuća okarakterisana kao „štedljiva” i troškovi će biti kao da iznajmljujemo neki stančić. U tome će nam mnogo pomoći porodica, oni će nas podržati. Planiramo i da se honorarno bavimo nekim poslovima, ali nam je fakultet na prvom mestu - zaključuje Saša.
Saša i Saška po ugovoru kuću ne smeju da prodaju u naredne dve godine, a kako kažu, uopšte ne žele da to urade posle svega što je uloženo u nju.

Verili smo se u oktobru
- Verili smo se 24. oktobra. Bilo je baš lepo i intimno - otkriva Saška i objašnjava kako ju je Saša zaprosio.
- Završili smo učenje i delovalo mi je da hoće da me oraspoloži od napornog učenja, a on me je zaprosio! Kada sam ranije zamišljala taj čin, nije mi bilo bitno ni gde ni kako će to izgledati već da bude iskreno. I zbog toga sam baš srećna - kaže sa oduševljenjem Saška, a Saša dodaje:
- Mislim da bi zaista bilo izlizano da sam joj stavio prsten u pljeskavicu (smeh). Venčaćemo se sledeće godine, ne žurimo nikud. Čim pređemo u kuću, počećemo sa pripremama.

Sve više žena zavisno od seksa

Izvor: Blic online
Verovatnije je da ćete pre čuti da je neki muškarac, nego žena, zavistan od seksa. Ipak, najnovije istraživanje "Njuzbita" pokazalo je da je sve više žena u Velikoj Britaniji koje traže stručnu pomoć zbog ove vrste zavisnosti, a mnogi psiholozi u Americi tvrde da je i u SAD isto stanje.



Kako piše BBC, Rob Vajz, specijalista za lečenje zavisnosti od seksa, čija klinika u Novom Meksiku naplaćuje 20.000 funti mesečno za tretmane odvikavanja, procenjuje da u Americi ima oko 20 odsto žena koje su zavisne od seksa.
Na njegovoj klinici žene su smeštene zajedno u bungalovima u kojim anema televizije, kompjutera, niti mobilnih telefona.
Prema listi koju su napravile pacijentkinje, osnovne karakteristike seksualnih zavisnika su osećaj usamljenosti, želja za ljubavlju i velika potreba za fizičkim intimnostima.
Ova potreba je izražena jednako i kod muških i kod ženskih zavisnika. Primećeno je da je većina ovih osoba bila seksualno zlostavljana u detinjstvu, dok su ostali imali loš odnos sa roditeljima.

Tuesday, December 9, 2008

Saznajte šta vam govore signali koje vam šalje organizam

Izvor: blic.rs
Saznajte šta vam govore signali koje vam šalje organizam
Štucanje, zevanje, probadanje - ovo su samo neki od signala koje nam šalje telo da bi pokazalo da mu nešto smeta ili da mu je nešto potrebno.

Treperenje oka
Signal: Drhtanje u očnim jabučicama, osoba ponekad ne vidi jasno.
Kako nastaje: Fini mišići koji pokreću oči su prenadraženi.
Šta možete da učinite: Zatvorite nakratko oči i ponovo ih otvorite. Zatim 10 sekundi gledajte u neki udaljeni predmet, povremeno trepćući. I mrak odmara. Zaoblite dlanove i pokrijte oči, a onda gledajte dva minuta u mrak. Ovo je odlična vežba opuštanja.

Štucavica
Signal: Dijafragma se nevoljno kontrahuje, terajući vas da štucate.
Kako nastaje: Pod dejst­vom određenog nadražaja, dijafragma se naglo grči i pluća uvlače vazduh. Mozak naređuje poklopcu grkljana da se zatvori i javlja se štucavica. Šta možete da učinite: U 90 odsto slučajeva pomaže akupresura. Pritisnite s dva prsta pet sekundi udubljenje između grkljana i vratnog mišića.

Zevanje
Signal: Usta se otvaraju, oči zatvaraju, a pluća uvlače vazduh - ovo je refleksna radnja koju je teško zadržati. Kako nastaje: Ovaj urođeni refleks pokazuje da telo prelazi iz stanja budnosti u sta­nje umora. Naročito u veče­­rnjim časovima kada već izvesno vreme udišemo manje kiseonika. Međutim, isti refleks nam pomaže i da se brže aktiviramo. Šta možete da učinite: Da vam ne bi bilo neprijatno u društvu, izađite u hodnik, idite do kupatila, u najboljem slučaju izađite napolje, protegnite se i nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite.

Krčanje creva
Signal: Krčanje može biti glasno. Praćeno je ose­ćajem praznine u stomaku.
Kako nastaje: Želudac trans­portuje hranu prema crevima tako što se ritmički grči i opušta. Ove pokrete pravi uvek - čak i kada je prazan. Tada, uslovno rečeno, baca vazduh i kiselinu tamo-amo, proizvodeći karakteristične zvukove. Šta možete da učinite: Jedite polako i dobro žvaćite. Tako ćete progutati manje vazduha. U akutnom slučaju pojedite parče hleba ili žvaćite semenke komorača, koji umiruje mišiće želuca.

Probadanje sa strane
Signal: Kad trčite, dešava se da osetite snažan bol ispod rebara.
Kako nastaje: Pri trčanju organizmu je potrebna velika količina kiseonika, pa su jetra i slezina dobro prokrvljene. Samim tim, one se šire, pritiskajući plućnu maramicu, koja reaguje bolom. Šta možete da učinite: Sta­nite i blago se sagnite. Pri udi­sanju pritisnite šakom bolno mesto, a pri izdisanju popustite pritisak. Tako ćete se odmah opustiti. Probadanje sa strane ćete sprečiti ako ne budete trčali prebrzo.

Žvake izazivaju stomačne tegobe

Izvor: blic.rs
Uzroci problema sa želucem ponekad leže u laktozi


Žvake izazivaju stomačne tegobe
Bolovi u stomaku mogu da se jave zbog najrazličitijih stvari - stresa, hrane, pa čak i zbog žvaka.

STRES
U trenucima psihičke napetosti hormoni stresa dodatno podstiču normalnu kontrakciju želuca i debelog creva, što uzrokuje pojavu grčeva. Ako već znate da vas očekuje stresan dan, jedite manje obroke.

LAKTOZA
Uzroci problema sa želucem ponekad leže u laktozi, mlečnom šećeru koga ima u mleku, sladoledu i siru. Ako loše reagujete na ove namirnice, probajte da jedete samo tvrdi sir jer u takvom siru laktoze ima najmanje. Međutim, ako je problem nerešiv, mlečne proizvode zaobiđite, a kalcijum uzimajte u tabletama.

FRUKTOZA
Ako ste osetljivi na fruktozu (voćni šećer), oprezno s voćem. Breskve i kajsije su poželjne, ali treba da izbegavate banane i jabuke, koje sadrže mnogo fruktoze.

ŽVAKAĆA GUMA
Uzrok nadutosti i dijareje može da leži u žvakaćim gumama. Iako je mnogima upravo to delotvoran metod protiv konzumiranja grickalica, na taj način se u želudac unosi i mnogo vazduha, koji uzrokuje nadimanje. Mnoge žvakaće gume bez šećera u sebi sadrže sorbitol, veštački zaslađivač koji u količinima većim od dopuštene izaziva dijareju i nadimanje.

Neukusno - Pamela

Sto je mnogo, mnogo je...

Izvor: kurir

Od bivše Plejbojeve zečice niko ne očekuje eleganciju i glamur, ali ovog vikenda Pamela Anderson nadmašila je sebe pojavivši se na uglednoj izložbi obučena samo u majicu i gaćice.

Na jednoj od najznačajnijih umetničkih izložbi u SAD, Art Bazel Majami, ova starleta nije privlačila pažnju samo izgledom nego i glupim izjavama poput: “Htela bih nešto da kupim, ali nemam novca. Švorc sam”, zbog čega su je svi popreko gledali.

Nekoliko minuta posle grljenja i ljubljena s umetnicima i zavodljivog poziranja fotografima, plavuša je napustila galeriju držeći se za ruke s jednim od izlagača, modnim fotografom i rediteljem Dejvidom Lašapelom. Pamela je nedavno potpisala ugovor s britanskom dizajnerkom Vivijan Vestvud, kojoj će biti zaštitno lice kampanje za kolekciju proleće/leto sledeće godine.

Monday, December 8, 2008

Tajna privlačnosti loših momaka

Izvor: politika.rs
Lepi, mirni i vaspitani momci to znaju, a sada i rezultati dva istraživanja to potvrđuju: loši momci bez po muke obrlate lepe devojke!
Odbojni lakše osvajaju (Foto: V. Gulnara)

Otkriće će, možda, pomoći da se objasni zašto niz loših, antisocijalnih karakternih osobina, poznatih kao „trijada zla”, postoji u ljudskoj prirodi uprkos posledicama koje imaju po društvo.

Osobine se ogledaju u narcisoidnoj opsednutosti samim sobom, impulsivnosti, traganju za uzbuđenjima i psihopatološkom ponašanju. Ekstremno, ove osobine mogu biti izuzetno štetne po život u tradicionalnom društvu,jer ljudi koji se odlikuju njima rizikuju da ih okolina izbegava, a prijatelji raskidaju druženje i time ih ostavljaju gladne prijateljstva i ranjive.

Međutim, biti „malo zao” može za muškarca imati i dobru stranu: uspešan, bogat seksualni život, tvrdi Piter Džonason, psihijatar sa Državnog univerziteta Novog Meksika u Las Krusesu i dodaje: „Raspolažemo dokazima da trijada zla predstavlja neku vrstu uspešne evolucione strategije”.

Džonason je s grupom saradnika podvrgao 200 studenata testu ličnosti kako bi ih rangirao prema sklonosti nekoj od osobina „trijade”. Takođe, anketirani su i o tome kakavog su seksualnog opredeljenja i kakav im je seksualni život, koliko su partnera imali i da li su skloni „kratkim, neobavezujućim seksualnim vezama”.

„Muškarci koji poseduju karakteristike sistematizovane u ’trojstvu zla’ gotovo da su bolesno skloni da drugom muškarcu preotmu partnerku radi kratkotrajnog seksa gotovo lišen emocija”, zaključio je Džonason. Istraživanje je takođe otkrilo da su muškarci koji poseduju veliki procenat osobina iz „paklenog trojstva” skloni da često menjaju seksualne partnerke i ulaze u kratkotrajne veze.

Svoja otkrića Džonason je izneo na Međunarodnoj konferenciji o ljudskom ponašanju i evoluciji koja je nedavno održana u Kjotu, u Japanu.

„Filmski lik Džejmsa Bonda pravi je ’vlasnik’ svih osobina iz ’trijade zla’. On je neprijatan i odbojan, izuzetno ekstrovertan i uživa da ubija ljude, ali i stalno u potrazi za novim partnerkama. A isto kao što Bond zavodi ženu za ženom, tako su i muškarci sa osobinama ’trijade’ najčešće uspešniji u osvajanju novih partnerki ali bez namere da se čvršće vežu za bilo koju od njih, a još manje da sklope brak”, tvrdi Džonason.

„Pokazalo se da lepe pa i uspešne žene iz za sada nepoznatih razloga, čija je tajna skrivena duboko u njihovoj prirodi, bez mnogo razmišljanja prihvataju avanturu s ’vlasnikom trijade’ iako su svesne da je reč o kratkotrajnoj seksualnoj vezi koja ne samo da ne donosi unutrašnje zadovoljstvo već je izlaže riziku gubljenja ugleda i mesta u društvu”, upozorio je on.

Istraživači smatraju da bi se istovetni rezultati dobili i da je anketiranje obavljeno u bilo kom delu razvijenog društva, jer „posedovanje” osobina iz „trijade” nije uslovljeno nacionalnom pripadnošću, rangom u društvu ili religijom.

Psiholog Dejvid Šmit sa Univerziteta „Bredli” u Peoriji, u državi Ilinoj, predstavio je preliminarne rezultate istraživanja na 35.000 ljudi u 57 država. Ustanovio je da postoji slična veza između „tamne trijade” i reproduktivne uspešnosti muškaraca. „Pokazuje se da je univerzalno u svim kulturama da muškarci sa visokim procentom osobina trijade po svaku cenu tragaju za kratkotrajnim seksualnim vezama i spremni su, ne birajući sredstva i veštinu, da drugom muškarcu otmu partnerku radi kratkotrajne veze. Ali se, u isto vreme, panično plaše mogućnosti da partnerka zatrudni i počne da ih ganja za očinstvo”, kaže se u studiji,

Njegova koleginica Barbara Okli, sa Univerziteta „Okland” u Ročesteru, u državi Mičigen, ukazuje da „studija potvrđuje spoznaje o neobičnoj naklonosti lepotica prema lošim momcima”, a seksolog Kristofer Ruden sa Univerziteta „Kalifornija” u Santa Barbari takođe smatra da „treba nastaviti sa istraživanjima koja će, možda, otkriti tajnu veze ’lepotice i zveri’”.

Dijeta - u čemu najčešće grešimo?

Izvor: poslovnazena.biz
NA dijetiNa početku svake dijete preduzimamo drastične korake u nadi da ćemo brzo izgubiti nakupljene naslage – odričemo se slatkog ili proveravamo svaku etiketu na proizvodu u nadi da će sadržavati što manje kalorija. Pa ipak, koliko god vam namere bile dobronamerne, neke od klasičnih grešaka potkradaju se gotovo svakom. Evo nekih.

Prejedanje niskokaloričnim namirnicama
– imajte na umu da namirnice s malo ili bez masnoća obično sadrže više šećera kako bi se nadoknadio nedostatak masnoća, što znači da sadrže više kalorija nego "obične" verzije istog proizvoda.

Nedovoljna konzumacija vode
– osim rizika od dehidracije, vrtoglavice i nemogućnosti jasnog razmišljanja, manjak vode u organizmu može dovesti do prejedanja, jer je vrlo lako zameniti žeđ s glađu. Kako biste izbegli ovo pijte barem 1,5 litru vode dnevno. Čini se mnogo, ali tokom dana, pogotovo kada spoljne temperature rastu, pićete i više, a da nećete biti ni svesni toga.

Pijenje soka umesto vode
– kupovni voćni sok sadrži šećer, što znači da ima dodatnih kalorija i ne sadrži vlakna kojeg ima u svežem voću. Radije sami napravite sok od sveže isceđenog voća ili još bolje - pojedite ga, jer ćete imati osećaj sitosti.

Izbegavanje malih obroka
- možda se čini kao najbolji način za smanjenjem unosa dodatnih kalorija, ali ovo je jedna od lošijih taktika koje možete preduzeti. Naime, izbegavanjem manjih obroka kada ste gladni postajaćete sve gladniji i gladniji pa je verovatnije da ćete se tokom glavnog obroka koji sledi – prejesti. Za male obroke poželjno je jesti voće, povrće, žitarice...

Izbegavanje masnoća
– jedna od važnih hranjivih stvari koja je odgovorna za normalno funkcioniranje neurološkog i imunološkog sustava, svakako je masnoća koja će vas učiniti sitima i zadovoljnima. Naravno, postoje loše i dobre masnoće, a dobre ćete naći u maslinovom ulju, ribi, orašastim plodovima... Izbegavajte preteranu konzumaciju mesa i mesnih prerađevina, hranu prženu u dubokom ulju, čips...

Izbegavanje ugljenih hidrata
– kao i masnoće, ugljene hidrate ni u kojem slučaju nije preporučljivo izbaciti s jelovnika. Oni su osnovni izvor energije koja je potrebna našem telu i mozgu kako bi uopšte mogao funkcionisati.

Izbegavanje deserta
– i dok je za mršavljenje poželjno menjanje loših prehrambenih navika, potpuno izbacivanje deserta s jelovnika nije baš dobra ideja. Ako nikada sebi ne priuštite neku od svoje omiljene hrane, osećaćete se depresivno, nezadovoljno pa je vrlo moguće da lako i brzo odustanete od svog plana za mršavljenje. Priuštite sebi pokoji desert s vremena na vreme, ali vodite računa o količini.

Vežbanje kao izgovor za prejedanje
– istraživanja su potvrdila da većina ljudi podcenjuje broj kalorija koji konzumira, a precenjuje broj onih koje sagori. Imajte na umu da vežbanje ne služi tome kako biste mogli više jesti, već da biste izgubili koji kilogram i poboljšali zdravlje. I u dane kada vežbate, pazite na to šta i koliko jedete.

Prebrzo jedenje
– čoveku je obično potrebno oko 20 minuta jedenja kako bi se osećao sito. A ako hranu nemilosrdno trpate u sebe, veća je verovatnoća da ćete se prejesti, jer preduhitrićete signal koji vašem mozgu govori da ste siti. Stoga, jedite polako, dobro sažvačite svaki zalogaj i za koji dan ili nedelju imaćete koji kilogram manje.

Sačuvajte zdravu kožu

Izvor: politika.rs

Kada nastupe hladni dani, koža je izložena brojnim negativnim uticajima. Vetar, nagle promene temperature i boravak u zatvorenim prostorijama posebno loše deluju na osetljivu kožu lica i delove tela koji nisu zaštićeni odećom. Zbog toga im je tokom jesenjih i zimskih meseci potrebna intenzivnija nega.

Topao vazduh u zagrejanim prostorijama isušuje kožu, koja izgubljenu vlagu ne može da vrati upijajući vodenu paru iz vazduha. Da bi se njena vlažnost očuvala i tokom zimskih meseci, potrebno je sprečiti oštećenje njenog prirodnog zaštitnog sloja. Kada je smanjena proizvodnja masnoće u gornjem sloju kože – epidermu, ona postaje suva i osetljiva, podložna infekcijama, pa i pojavi ekcema. Zato izbegavajte upotrebu sredstava za čišćenje lica koja sadrže alkohol i sapuna za ruke i telo koji isušuju kožu. U zimskim mesecima proredite i korišćenje krema za piling: nemojte ih upotrebljavati češće od jedanput nedeljno. Pazite i da voda koju koristite za pranje i umivanje ne bude previše vruća, jer i visoke temperature negativno utiču na ovaj telesni omotač.

Ako delite životni ili radni prostor sa pušačima, ili sami pušite, trebalo bi da znate da nikotin sužava krvne sudove i tako sprečava dotok kiseonika i hranljivih materija, dodatno smanjujući otpornost kože.

Kad zahladi, neophodno je i da promenite sredstva za negu kože: ona koja su vam prijala tokom leta, mogu vam naškoditi u hladnim danima. Tokom zime koži su potrebne kreme sa povećanim sadržajem masnoća, kako bi se sprečilo preveliko gubljenje njene vlažnosti. Međutim, i sa njihovom primenom valja biti oprezan, pošto neke vrste masnoća zatvaraju pore i sprečavaju kožu da diše. Mladim osobama i onima sa problematičnom kožom najviše prijaju preparati koji sadrže jojobino ulje, dok zrela koža najbolje reaguje na kozmetička sredstva čiji je osnovni sastojak bademovo ulje ili ulje avokada. Ipak, sredstva za negu kože najbolje je prilagoditi individualnim potrebama. Ako niste sigurni koje od njih će vam najviše odgovarati, pre kupovine potražite pomoć dermatologa.

Da biste kožu što bolje zaštitili od štetnih uticaja, prilikom izlaska na vetar i hladnoću nosite rukavice, šal i kapu, i to one od prirodnih materijala. Pre nego što napustite tople prostorije, namažite lice masnijom hidratantnom kremom, ruke zaštitite kremom sa glicerinom koja će zadržati njihovu vlažnost, a na usne, koje su posebno osetljive, obavezno nanesite balzam. Ne zaboravite da bi kreme koje koristite tokom hladnih dana trebalo da vas zaštite i od štetnog dejstva sunčevih zraka, koje je zimi ponekad jače nego tokom leta.

Sunday, December 7, 2008

Za nežnu kožu

Izvor: vijesti.cg.yu
BADEMOVO ULJE
Ako uzmemo u obzir činjenicu da 60% svega što nanesemo na kožu završi u organizmu, onda ćemo za sebe i svoje najmilije odabrati najbolje. Kada je riječ o prirodnim preparatima za bebe, važno je napomenuti da je bočica čistog, hladno cijeđenog, nerafinisanog bademovog ulja ponekad dragocjenija od najskupljeg losiona za bebe.

Slatki badem je mediteranska biljka od čijeg se ploda, hladnim cijeđenjem dobije ulje žute boje i blagog mirisa koje se koristi u kozmetici za djecu i odrasle.
Bočica bademovog ulja može zamijeniti dječju kremu za njegu, losion za tijelo i mineralna ulja.

Evo nekoliko razloga zbog kojih je dobro koristiti bademovo ulje. I zapamtite, mogu ga koristiti i odrasli!
- smiruje upale, odlično njeguje iritiranu kožu, pelenski osip i sl.
- obiluje vitaminima zaduženim za zdravlje kože
- kao i svako prirodno, hladno cijeđeno ulje, koža ga lako upija i ugrađuje u svoju strukturu
- hrani kožu
- slično je sebumu kože
- bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje djeluju protivupalno i čuvaju strukturu ćelijskih membrana
- čini kožu baršunasto glatkom
- ne sadrži konzervanse, vještačke boje ni druge štetne aditive (koji često izazivaju alergije)
- ne zagađuje tijelo ni okolinu
Ideje plus:
- mame mogu koristiti bademovo hladno cijeđeno ulje za skidanje šminke, umjesto kreme za lice i tijelo (suva i zrela koža) ili za njegu ruku i noktiju.
- u vodu za kupanje bebe dodajte veliku kašiku bademovog ulja.
- pomiješajte 1/3 jojobe i 2/3 badema – na taj način ćete dobiti bogato ulje za bebinu guzu sa pojačanim protivupalnim dejstvom!
Farmakologija je odavno usvojila ovaj preparat, pa je bademovo ulje dodatak gotovo svim preparatima za njegu dječije i osjetljive kože.
Naravno, zbog sigurnosti svog djeteta, pitajte prvo pedijatra za mišljenje o korištenju bademovog ulja, da li ono odgovara vašoj bebi.

Nova lista zadataka

Izvor: glas-javnosti.rs
Idealna je prilika da pokažete svoj čvrst karakter koji će vam obezbediti dugoročniji uspeh

Do Nove godine nema još tako mnogo vremena i složićete se da je pravi trenutak da se počne s pripremama. Donošenje nekih odluka kojih ćete se već „od sutra“, „od sledeće nedelje“, „od Nove godine“ pridržavati, ali i pravljenje spiska onoga što biste voleli da dobijete za Novu godinu, i onoga što biste voleli da poklonite dragim osobama, osim što je može da bude zabavno, često se pokaže i kao veoma korisno.
Kraj godine idealan je za donošenje odluka koje će vam omogućiti kvalitetniji život, pogotovu kada je reč o unapređenju zdravlja. Ako se već sada potrudite da napravite spisak, pružićete sebi mogućnost da se do Nove godine mentalno pripremite za te promene, kao i da se dobro organizujete. Recimo, planirate da počnete ozbiljno da vežbate - neposredno nakon Nove godine sve će biti zatvoreno, nećete moći da se raspitate o mogućnostima koje su vam na raspolaganju, o terminima, potrebnoj opremi i sličnom, što će vam odložiti izvršenje odluke, a to „razvlačenje“ može dovesti i do toga da odustanete. Unapred pripremljeni bićete dodatno ispunjeni entuzijazmom i orni da ostvarite zacrtani cilj. Na listi važnih odluka može se naći i to da, ukoliko ste pušač, novu godinu ponosno startujete bez duvanskog dima. Zdraviji način ishrane, bilo da je zbog vitke figure ili zbog stanja organizma, može se naći na vašoj listi zadataka, bez obzira što praznični januar zahteva snažnu volju, jer brojna slavlja često podrazumevaju i obilje hrane. No, posmatrajte to drugačije, idealna je prilika da pokažete svoj jak karakter, što će vam obezbediti dugoročniji uspeh.

Kad se radi o poklonima, nije loše razmisliti o onome što biste voleli da dobijete. Od nekih osoba ne možete samo da tražite jer bi ispalo da naručujete, ali od mnogih možete. Lepa su i iznenađenja, ali je mnogo onih koji muku muče kad pokušavaju da smisle šta će nekom da poklone i bili bi zahvalni da im jednostavno kažete šta biste voleli (pod pretpostavkom da nije nešto nerazumno skupo). A ako im ranije kažete za to, imaće više vremena da to nađu.

Sastavljanje spiska stvari koje ćete vi pokloniti drugima skoro mesec dana unapred takođe pomaže. Možete da izračunate koliko to otprilike košta i da počnete da sakupljate novac. Kupovina pre početka praznične euforije, kada su u radnjama najčešće velike gužve, može vam pružiti mogućnost da u miru birate poklone.
Uz sve navedeno, ide i dobra zabava dok sastavljate spiskove i zamišljate kako ćete ostvariti ono napisano na njima, ide i radovanje unapred predstojećim praznicima i tome što ćete obradovati drage osobe.

Čarape u boji su hit sezone

Izvor: kurir-info.rs

Stižu nam sve hladniji dani i, iako ste možda to odgađali, sada je krajnje vreme za izvlačenje debelih čarapa iz ormara. Nemojte potceniti ovaj vrlo koristan odevni predmet, jer osim što fino greju naše noge, mogu biti i odličan modni dodatak. Zapravo, ako je suditi po modelima s modnih revija, guste i debele najlonke (nikako one providne!) pravi su modni hit ove sezone.

Na prvom mestu su uvek popularne klasične crne čarape, koje deluju elegantno i prefinjeno i najlakše se kombinuju.

Ako više volite žive boje, ovo je definitivno vaša sezona. Čarape sa uzorkom nose određenu poruku, pa ih zato često biraju žene slobodnijeg duha. Cvetni uzorci su za romantičarke, a životinjski print za „divlje u srcu“. Ukoliko se odlučite za ovakve čarape, neka ostatak odeće bude jednostavan i sveden.
* Ako želite da vizuelno produžite noge, dizajneri predlažu čarape i cipele u istom tonu. Iako ćete se možda malo pomučiti pri usklađivanju i pronalaženju jednakih boja, modni stručnjaci garantuju neverovatan efekat. Uostalom, to je dobar izgovor i za kupovinu novih cipela, samo proverite koje čarape imate u ormaru i trk u potragu za cipelama!

Friday, December 5, 2008

Posao ili zivot, pitanje je sad...

Mogu li se posao i život pomiriti? Tačnije, kada gledamo na dve osnovne grupe ljudi: one koji žive za posao i one koji rade da bi mogli preživeti, ko od njih ima bolji život?

Jedni dobiju platu početkom meseca, dolaze na posao na vreme, rade sve što se od njih očekuje, a na kraju radnog vremena odlaze kući, svojoj porodici, da se odmore i troše novac. Drugi ne žele da provedu život na radnom mestu i pokušavaju da pronađu kompromis koji bi im osigurao što više slobodnog vremena.

Oni koji žive da bi radili najčešće su osobe koje imaju jasno definisan cilj, tj. pokušavaju da dosegnu zacrtani životni stil, bilo na profesionalnom, društvenom ili ličnom polju. Ali, čak i osobe s najviše ambicija i poslovnog elana teže ka tome da kada uveče legnu u krevet, imaju duševni mir.

Ma koliko bili opsednuti poslom, karijerom i ambicijama, duševni mir se ne može doseći samo s prirodom posla koji radite, bez obzira na to koliko zarađujete i koji vam je status. On se postiže onda kada se sve stvari u vašem životu slože onako kako ste očekivali. Osećati se udobno u svojoj koži osnovni je preduslov za uravnotežen, ispunjen život.

Osobe koje rade za život takođe streme određenom stilu, što najčešće podrazumeva porodicu, lep dom i posao koji dopušta uživanje u tim stvarima. Jer, čemu dobra kuća i stabilna porodica ako po cele dane provode u kancelariji?

U takvoj organizaciji, posao je sekundarna stvar u ostvarivanju takve vrste duševnog mira. Postoji više puteva koji vas mogu dovesti do savršenog cilja, a ključ je u tome želite li do njega da dođete brzim vozom ili pešice, kao i to koga nameravate da povedete na putovanje. Iskreno, ako su vaše poslovne potrebe na drugom mestu u odnosu na lične, onda o tome što radite čak previše i ne razmišljate. S druge strane, osobe koje žive za posao teže tome da imaju uspešnu karijeru, pre nego li se uopšte mogu usredsrediti na gradnju doma i porodice.

Svakome u životu dođe onaj dan kada mora da zastane i zapita se: mogu li imati duševni mir ako ne vodim život kakav želim živeti? Za neke, cilj može biti izgradnja vlastitog biznisa. Za druge, cilj je porodica. Ali, za sve, on znači biti svoj šef, tj. da sami definišete svoju sudbinu, na poslovnom i(li) privatnom planu. Uživati u svakoj sekundi svog života vodi do duševnog mira.

Kako biste izbegli preterana razočaranja, treba znati da se, osim problema na putu, čak i kod postizanja konačnog cilja mogu pojaviti katastrofalni epilozi – šef vas može otpustiti taman kada ste pomislili da ste nadomak poslovnih ciljeva, a žena ili muž vas mogu ostaviti, baš kao što vas pod stare dane deca mogu strpati u starački dom. Stručnjaci kažu da osobe koje su ovoga svesne lakše postižu mir i imaju bolji kvalitet života. Idealizam je u redu, do određene mere, onda kada sasvim ne zamuti pogled na stvarnost.

Koji god izbor imali i na kakav se god oblik života odlučili, brzi ili spori, kancelarijski ili porodični, duševni mir steći ćete samo onda kada noću budete mogli da spavate mirno.

Za mame i buduce mame