Saturday, May 31, 2008

Priprema za operaciju

(Ors)

U pripremi za operaciju postoje dve bitne stvari:

prva je provera vašeg psihofizičkog zdravlja,
Provera vašeg opšteg zdravstvenog stanja počinje internističko-kardiološkim pregledom uz uzimanje analiza krvi i mokraće. Na tom pregledu, ako se ukaže potreba, indikovaće se i eventualno druge pretrage kao i konsultativni specijalistički pregledi. Osim toga potrebno je načiniti fizikalni ( palpacija ) i ultrazvučni pregled dojki i pazušnih jama. Mamografija ( specifični rendgen dojki ) ne radi se rutinski, već samo po potrebi posle predhodno urađenog ultrazvuka i ukoliko imate pozitivnu porodičnu anamnezu za karcinom dojke. Ukoliko postoje bilo kakvi zdrastveni problemi koji mogu uticati na tok i ishod operacije, ista se do njihovog saniranja, neće ni zakazivati. Što se tiče vaše psihičke stabilnosti, dužnost plastičnog hirurga je i da proceni realnost rezultata koji očekujete kao i to kako bi podneli mogućnost nezadovoljavajućeg rezultata kao i pojavu bilo koje komplikacije,

a druga se odnosi na vaše svakodnevne aktivnosti tokom preoperativnog perioda kao što su: ishrana, fizička aktivnost, vitamini i medikamenti
U pripremi za operaciju vaš plastični hirurg će vam dati detaljnje instrukcije o pravilnoj ishrani, unosu tečnosti i vitamina kao i eventualnih medikamenata. Ukoliko ste pušač, da bi se minimizirali operacioni rizici kao i postoperacione komplikacije, preporučljiva je apstinencija od pušenja 2 sedmice pre i posle operacije. U preoperativnom periodu ne preporučuju se sunčanje, kao ni rigorozne dijete, jer mogu smanjiti vaš imunitet i time uticati na pojavu lošeg zarastanja rane. Što tiče fizičke aktivnosti u ovom periodu, ona treba biti umerena, u svakom slučaju ne preporučuje se njeno inteziviranje.
I na kraju, sam termin operacije određuje se po završetku gore navedenih analiza i pregleda imajući u vidu da je najpovoljnije vreme za operaciju, nekoliko dana posle završenog menstrualnog ciklusa.

Planiranje operacije

(Ors)

U ovoj fazi pregleda od izuzetne je važnosti aktivna dvosmerna saradnja vas i plastičnog hirurga. Vaš zadatak je da što preciznije definišete vaše viđenje "problema", recimo, mislite da su vam dojke suviše male, ili male i opuštene, spuštene, neodgovaraju vašoj figuri i slično. Zadatak plastičnog hirurga je da pažljivo sasluša vaše viđenje a ujedno da napravi detaljan pregled vaše kože, stanja žlezdanog i masnog tkiva, da sagleda veličinu i oblik vaših dojki prema vašoj figuri, izbalansiranost dojki ne samo prema figuri već u odnosu jedne prema drugoj i na kraju položaj bradavica na dojki ( dali su centralno postavljene, spuštene na dole ili podignute na gore ).
Ali krenimo redom. Po završenom detaljnom pregledu i saslušavši vas, plastični hirurg će zajedno sa vama proceniti koji bi tip povećanja ( augmentacije ) bio taj koji rešava vaš problem imajući dakle na umu sve: vaše zdrastveno stanje, uočavanje problema, dobijanje nove reoblikovane veličine i forme dojki, i ne zaboravljajući nikako ožiljak koji posle svih ovih intervencija ostaje. Sam termin operacije izabraćete u skladu sa vašim vremenom i obavezama imajući na umu da je najpovoljnije vreme nekoliko dana posle menstrualnog ciklusa.

Friday, May 30, 2008

5 prijateljica koje svaka žena mora imati

Image

Obitelj i ljude s kojima radimo ne možemo birati, ali osobe koje ispunjavaju privatan život naš su najslobodniji odabir temeljen na puno raznovrsnih kriterija.


Dok su muška prijateljstva znatno jednostavnija, žene odnosu s drugim ženama prilaze na različite načine o kojima će vrlo često raspravljati s drugim prijateljicama. Već nakon završetka tinejdžerske dobi ženska prijateljstva više nemaju samo jednu osnovu. Stoga ne trebate osjećati grižnju savjest zbog toga što na putovanje ne zovete sve prijateljice koje poznajete. Ali, svakako bi trebale imati pet prijateljica koje će biti idealno društvo za različite životne situacije.

1. Prijateljica za pružanje podrške
Njezina omiljena riječ je: da, naravno! Kada bi joj saopćili da napuštate fantastično plaćen posao kako bi pokrenuli utočište za izgubljene životinje, stopostotno bi vas podržala. Nikada vas neće osuđivati i opomenuti primjedbom možda to i nije toliko pametno. Ako ste nesigurni, ovakva je družica više nego dobrodošla osoba za podizanje samopouzdanja.

2. Prijateljica za putovanja

Nemojte biti razočarani ukoliko ljetovanje s prijateljicom iz djetinjstva, s osobom koju znate cijeli život, ostane u sjećanju kao jedno od najgorih. Putovanje je vrlo posebna situacija u kojoj ne reagiraju svi jednako. Kada u špici sezone saznate da ipak nemate sobu koju ste rezervirali, a u cijelom Hvaru praznog kreveta niti za lijek, pored sebe želite imati opuštenu i fleksibilnu ženu. Ona će jednako moći uživati u tišini kao i u neophodnoj rundi tračanja.

3. Prijateljica koja uvijek govori istinu

Kada se uvjerite da vas prijateljica ne spušta na zemlju, i to onako žestoko, zbog toga što je zlobna ili ljubomorna, svakako je zadržite u svojem životu. Nije uvijek lako slušati istinu bez vela samozavaravanja ispred očiju, ali dobronamjerno seciranje vaših pogrešaka i posljedica s kojima se morate susresti i te kako je vrijedno ovakvog prijateljstva.

4. Prijateljica za izlaske

Možda se znate površno, možda se ne slažete u većini životnih stavova, ali kada zajedno izađete fantastično se provedete. Spontano druženje koje završi sjajnom zabavom zaista se ne mora temeljiti na poznavanju obiteljskog stabla i omiljenog jela vaše party prijateljice.

5. Potpuno drugačija prijateljica
Deset godina mlađa, petnaest godina starija, neusporedivo bogatija ili siromašnija, to je osoba uz koju ćete otkriti neki novi dio sebe za koji niste niti znali da ga imate. Takva će osoba unijeti novu perspektivu u vaš svijet i potaknuti vas da ga i sami obogatite.

Imate li ih vi?

Vežbe kako bi vaše grudi bile ćvršće i mlađe

Izvolite probajte nemoze da skodi:

Image

Male ili velike? Nije važno. Bitno je da su grudi čvrste, napete i da ne popuštaju pod silim teže. A to se postiže vježbama.Počnite sa 5 nizova od 5 pokreta, pa povećajte na 10 nizova.Postupno povećavajte i broj pokreta: sa 5 na 8, zatim na 10 i više.Vježbe broj 2 i 3 zgodnije je izvoditi na klupi za vježbanje. Pazite na leđa- uvijek moraju ostati ravna. Udišite pri opterećenju, a izdišite tijekom opuštanja. Ne vježbajte ako imate bolove u ramenima i gornjem dijelu leđa.

1 Postavite se četveronoške, ruke razmaknite za nešto više od širine ramena, a dlanove usmjerite prema unutra. Izravnajte kralježnicu tako su vam leđa ravna i stegnite trbuh.. Savijajte ruke u laktovima spuštajući grudi prema podu , ...

... a zatim se vratite u početni položaj.

  • 2 Legnite na leđa, savijajte noge i uzmite u svaku ruku mali uteg.
    Ispružite ruke uvis, a zatim ih spuštajte prema natrag što više možete, kontrolirajući spuštanje. Ne smijete micati leđa. Vraćajte utege obrnutim putem sve dok ih ne spustite između nogu. Ruke stalno moraju biti ispružene, a trbuh utegnut.

  • 3 Legnite na leđa, noge privucite na trbuh i prekrižite gležnjeve. S obje ruke uhvatite palicu ili u svakoj držite uteg. Ruke savijte tako da šake dođu u visinu grudi (ali ne bliže bradi, da ne ozlijedite vratne mišiće). Istegnite ruke uvis, kratko ih zadržite u tom položaju i zatim polako spustite.

  • 4 Legnite na leđa, noge povucite na trbuh i prekrižite gležnjeve. Uzmite loptu u ruke i držite tik iznad grudi. Udišući, stisnite loptu što jače možete. Opustite stisak i izdahnite zrak.
  • Posvetite se sebi i svi će biti zadovoljni

    TIPIČNE ŽENSKE GREŠKE

    MAJČINSTVO NE ZNAČI CELIBAT. Majčinstvo ne bi trbalo da vas otjera u celibat. Za vašu dobrobit, a i dobrobit cijele porodice, sa vremena na vrijeme morate da zaboravite da ste većim dijelom dana aseksualna majka i da morate da posvetite vrijeme i svom odnosu, a ne da trošiti svu energiju na djecu, kuvanje i spremanje.

    NJEGUJTE ŽENSTVENOST. Nastojte da izgledate lijepo, njegovano i poželjno, iako vam se to nekada u vrtlogu obaveza čini nemogućim. Da, vi ste ona njegova voljena po mnogo čemu, ali povremeno očekuje i da budete njegova seksi zavodnica.

    GLEDA EROTSKE FILMOVE I ČITA PLEJBOJ? NE OSUĐUJTE TO!
    Nemojte ga kritikovati ako tu i tamo ima potrebu da pogleda neki erotski film, slike na Internetu ili čita Plejboj, osim ako vas time ne zamijeni. Umjesto da na to gledate kao na prijetnju, smatrajte ga nečim što može poboljšati vaš seksualni život.

    DIRTY TALK. Nemojte biti sramežljivi, ponekad dirty talk može da začini vašu vezu, naravno ako je to u umjerenim količinam.

    VOLITE SVOJE TIJELO. Bili mršavi ili debeli, visoki ili niski, ono što muškarce može da zadivi više od bilo čega je vaše samopouzdanje.
    Prestanite da ogovarate druge žene pred njim
    Kada pred njim komentarišete izgled neke druge žene, njemu to servirate kao znak vlastite nesigurnosti i to vas čini neprivlačnom.

    Thursday, May 29, 2008

    Podela u odnosu na mesto pristupa ( inciziju )

    (Ors)
    Tri su pristupna mesta kroz koja se implant plasira i to:

    U prevoju (žljebu) ispod dojke
    Incizija (zarez na koži) u prevoju (žljebu) ispod donjeg pola dojke gde se ona sustiče sa kožom grudnoga koša je najčešće i najduže korišćen pristup za plasman implanta. Sam položaj incizije je na donjoj ivici prevoja ( tj. ukoliko bi povukli vertikalnu liniju kroz vrh bradavice, incizija se nalazi najvećim delom spolja od te linije ). Dužina incizije je između 3 do 5 cm, što zavisi od veličine implanta. Kroz ovaj pristup ugrađuju se implanti i iznad i ispod mišića.

    Polulučno oko bradavice
    Incizija u poluluku oko bradavice, najčešće je to donji poluluk (postoje praktično četiri poluluka koja se mogu koristiti ) je pristup koji se ređe koristi. Dužina incizije i ožiljka je između 3 do 5 cm, što zavisi od veličine implanta ali i od veličine bradavica. Kroz ovaj pristup ugrađuju se implanti iznad mišića.

    U pazušnoj jami
    Incizija u pazužnoj jami je pristup koji se takođe ređe koristi (bio je nakratko veoma moderan krajem 80-setih i početkom 90-setih godina ) Dužina incizije i ožiljka je između 3 do 5 cm, što zavisi od veličine implanta. Kroz ovaj pristup ugrađuju se implanti i iznad i ispod mišića.

    Izbor mesta incizije plastični hirurg će predložiti sagledavajući izraženju želju dame sa jedne strane i problem (veličina i položaj dojki, skladnost dojki sa figurom, kvalitet kože, položaj bradavica, količina masnog i žlezdanog tkiva i životnu dob dame) sa druge strane a imajući stalno na umu određene prednosti i nedostatke svake od njih.

    Podela u odnosu na položaj implanta

    (Ors)
    Ova podela se odnosi na položaj implanta u odnosu na veliki grudni mišić, tj. da li se implant plasira iznad ili ispod mišića.

    Implant položen iznad mišića
    Kod ove procedure implant se plasira iznad velikog grudnog mišića a neposredno ispod kože i mlečne žlezde. Da bi se implant plasirao u nadmišićni položaj može se pristupiti incizijom kroz sva tri poznata pristupna mesta a to su: u žljebu ispod dojke, u vidu polukruga oko bradavice i u pazušnoj jami. Dužina incizije a time i ožiljka je između 3 do 5 cm u zavisnosti od veličine implanta.

    Implant položen ispod mišića
    Kod ove procedure implant se plasira ispod velikog grudnog mišića a neposredno iznad rebarnog luka. Da bi se implant plasirao u podmišićni položaj može se pristupiti incizijom kroz dva poznata pristupna mesta a to su: u žljebu ispod dojke i u pazušnoj jami. Dužina incizije a time i ožiljka je između 3 do 5 cm u zavisnosti od veličine implanta.

    Obe tehnike (nadmišićna i podmišićna) mogu se koristiti u svim indikacionim grupama, s tim da će plastični hirurg predložiti jednu od njih, sagledavajući problem (veličinu i položaj dojki, skladnost dojki sa figurom, kvalitet kože, položaj bradavica, količinu masnog i žlezdanog tkiva i životnu dob dame) i imajući u vidu izraženu želju pacijentkinje.

    Različiti tipovi povećanja dojki

    (ors)
    Osnovna podela se odnosi na to koje hirurške procedure koristimo da bismo povećali i reoblikovali dojke. Sa tog aspekta govorimo o rešavanju problema samo ugradnjom implanata (augmentacija) ili procedurom gde osim implanata radimo hiruršku proceduru, podizanja, zatezanje i reoblikovanja dojki (augmentacija i lifting). U ovom poglavlju detaljnije se opisuje prva procedura (augmentacija) i to sagledavajući je kroz sam problem ( male, ne balansirane prema figuri, umereno opuštene dojke, itd.), položaj gde se ugrađuje i mesto pristupa kuda se plasira implant.

    Podela u odnosu na problem:

    Prosta ugradnja implanta ( augmentacija ):
    Ova hirurška procedura koristi se u svim gore navedenim indikacijama, tj. u svim slučajevima malih, nerazvijenih, nebalansiranih prema figuri, minimalno do umereno opuštenih ili spuštenih, umereno asimetričnih i kod deformiteta grudnoga koša udruženih sa malim i nerazvijenim dojkama.

    Ugradnja implanta, podizanje i zatezanje dojki (augmentacija i lifting)
    Povećanje i reoblikovanje dojki ugradnjom implanta u kombinaciji sa podizanjem dojki i menjanjem položaja bradavica je hirurška procedura koja rešava probleme, opuštenih i umereno spuštenih dojki bez veće količine masnog i žlezdanog tkiva. Dojke koje su nekad bile fino izbalansirane sa figurom, normalne do umerene veličine, tokom života (menjanje telesne težine, gravitacija, koža gubi elastičnost), "propadaju" spuštaju se na dole menjajući (gubeći) formu, veličinu i čvrstinu. Povećanje i reoblikovanje ovakvih dojki vrši se ugradnjom implanta u kombinaciji sa podizanjem (liftingom) dojki. Detaljnije informacije o ovoj proceduri možete pogledati u posebnom poglavlju vezanom za povećanje i podizanje dojki.

    Ugradnja implanta kod asimetričnih dojki
    Postoji određeni broj slučajeva asimetričnih dojki, tj. gde je jedna dojka veća od druge (kombinacije idu od: jedna normalne veličine i oblika a druga nerazvijena ili minimalno razvijena, pa sve do toga da je jedna izrazito velika, ili opuštena i spuštena, a druga nerazvijena ili minimalno razvijena). O ovom problemu detaljnije se možete upoznati u poglavlju asimetrične dojke.

    Ugradnja implanta posle mastektomije
    Karcinom dojke nažalost je jedno od dva najčešća zloćudna oboljenja u Srbiji. Tokom zadnje dve decenije, stepen izlečenja (nažalost otkljanjanjem dojke hirurškim putem- mastektomijom) je na svu sreću u stalnom porastu. Rekonstrukcija uklonjene dojke može se uraditi u istoj operaciji gde je ona i uklonjena i to nazivamo primarnom rekonstrukcijom i naknadno, sekundarna rekonstrukcija, tj. nekoliko meseci ili duže posle mastektomije. O ovom problemu detaljnije se možete upoznati u poglavlju rekonstrukcija dojke posle mastektomije.

    Wednesday, May 28, 2008

    Postoperativne komplikacije

    (ors)

    Postoperativne komplikacije najpraktičnije je podeliti u rane, koje se javljaju neposredno posle operacije i tokom perioda zarastanja rane, i kasne, vezane za definitivni izgled novoformiranih dojki i postoperativni ožiljak. Od ranih komplikacija izdvajaju se: krvavljenje, serom, deflaciju, infekciju i loše zarastanje rane a od kasnih: rupturu, kontrakturu kapsule, hipertrofični i kelodni ožiljak
    Krvavljenje (hematoma) posle operacije je izuzetno retka komplikacija koja se rešava podvezivanjem ili koagulacijom krvnog suda.
    Serom (izlivanje bistre belo-žučkaste tečnosti kroz ranu) posle operacije je veoma retka pojava koja se javlja kao reakcija na ubacivanje implanta u pripremljeni potkožni ili podmišični džep (prostor gde se smešta implant). U najvećem broju slučajeva ovaj problem se rešava samo kroz redovno previjanje i kontrolu.
    Deflacija (splašnjavanje implanta radi ispuštanja sadržaja) se izrazito retko dešava a rešava se promenom implanta tokom same operacije, ukoliko su ispunjeni silikonom koji je u tečnom obliku, a kod novih, visokokohezivnih implanta gde silikon ne može da ističe, problem praktično i ne postoji.
    Infekcija (gnojna upala) rane takođe je izuzetno retka komplikacija, ispoljava se kao crvenilo, otok i nakupljanje gnojavo-prljavog sadrajažaja a rešava se takođe drenažom i adekvatnim antibioticima.
    Loše zarastanje rane može se iskazati u vidu gubitka vitalnosti kože uz ivicu rane koje se može kretati od površnog gubitka vitalnosti (plavila) do potpune nekroze (koža pocrni). Ovo je izrazito retka komplikacija koja se rešava hirurškim odstranjivanjem kože koja je izgubila vitalnosta a nastali defekt ponono suturira (ušiva). Manji i plići defekti uz redovnu kontrolu hirurga mogu i spontano da zarastu. Ranom aktivnošču posle operacije a za pušaće i apstinencijom od pušenja značajno se može smanjiti pojava ovih komplikacija.
    Ruptura (Rupture ? pucanje, probijanje) implanta je krajnje retka pojava. Ispoljava se kao splasnuće dojki a može se desiti usled delovanja jake spoljnje traume, recimo pri povređivanju u saobračajnim nesrećama, a izrazito retko, spontano, radi popuštanja samog omotača implanta. I ovaj problem se rešava promenom implanta. Kontraktura kapsule (Capsular Contracture- stvrdnjavanje, očvrsnuće dojke) je takođe retka komplikacija ali od svih navedenih ovde najčešća. U suštini, dolazi do stvrdnjavanja dojke gde ona postaje tvrda "poput betona" , zadržavajući ili čak menjajući svoj položaj. Ova komplikacija se može javiti najranije posle 6 meseci do 24 meseca posle operacije ali ponekad i znatno kasnije. Kao i predhodni problemi vezani za same implante i ovaj problem se rešava promenom istih i menjanjem položaja samih implanta, tj. ukoliko su oni bili postavljeni ispod kože i mlečne žlezde, novi implanti se postavljaju ispod mišića.
    Hipertrohfični i keloidni ožiljak se mogu pojaviti tokom prvih 6 postoperativnih meseci. Ova kasna komplikacija nije česta a nemoguće ju je predvideti jer prestavlja osobnu reakciju pacijenta. Ukoliko se ove komplikacije pojave i ako prestavljaju predmet nezadovoljstva, moguća je hirurška korekcija istih ali i posle nje ostaje mogućnost ponavljanja problema.

    Opšti rizici od operacije

    (ors)

    Mogući problemi vezni za Vaše zdrastveno stanje.

    To su pre svega problemi za fukciji kardio-vaskularnog, respiratornog i endokrinonog sistema.
    Zbog toga se Vaše opšte zdrastveno stanje, tokom priprema za operaciju proverava . Ukoliko se utvrde bilo kakvi zdrastveni problemi, dok se oni ne saniraju, hirurška intervencija se ne može planirati. Neophodno je napomenuti da je potrebna i saradnja u detaljnom iznošenju svih podataka o vašem zdravlju kao i eventualnim predhodnim zdrastvenim problemima.

    Mogući problemi vezani za anesteziju.
    Moguće alergijske reakcije na lekove.
    Zbog toga će se pre operacije uraditi i anesteziološki pregled na kome će se proveriti vaše zdrastveno stanje, eventualna predhodna iskustva sa lokalnom i opštom anestezijom.

    Mogući problemi vezani za samu hiruršku intervenciju:
    Postoje dva potencijalna problema: embolija (mast ili tromb) kao posledica hirurške intervencije i mogući problemi vezani za implant (kao reakcija organizma na strano telo).


    Povećanje dojki kao hirurška procedura ne spada u grupu opsežnih hirurških intervencija te je time i rizik od embolije kao komplikacije ekstremno mali. Dakle, ništa veći nego , recimo kod, operacije krajnika, slepog creva, bruha ili slično. Takođe, treba napomenuti da je rano aktiviranje i ustajanje posle operacije, od najvećeg značaja u prevenciji ove komplikacije.

    Što se tiče problema vezanih za reakciju organizma na implant kao strano telo, tu se ističu dve moguće grupe problema: lokalna reakcija tkiva na sam implant i imuno-sistemske bolesti organizma kao reakcija na implante sa silikonom. U prvom slučaju dolazi ili do stvrdnuća dojke (dojka je tvrda kao "beton"- kontraktura kapsule) ili do manjih stvrdnuća u okolini dojke (kada deo silikona u obliku gela "iscuri" van implanta) i imuno-sistemske bolesti organizma kao reakcija na implante. Ove komplikacije su izrazito retke a nešto više o njima pogledajte u odeljcima o postoperacionim komplikacijama i našim iskustvima.

    Šta treba znati pre odluke o operaciji

    Pre odluke o bilo kojoj hirurškoj intervenciji treba znati da svaka od njih nosi određeni rizik od komplikacija. Taj rizik vezan je pre svega za zdrastveno stanje, anesteziju, obimnost hirurške intervencije i moguću reakciju na implant kao strano telo. Osnovni postulat Plastične hirurgije je da se operišu ZDRAVE OSOBE. Zato će se tokom planiranja hirurške intervecnije obavezno proveriti vaše zdrastveno stanje. Osim toga neophodno je da budete dobro informisani o ovoj hirurškoj proceduri kao i svim aspektima koji je prate.

    Ko je kandidat za ovu operaciju

    (ors)
    Ova hirurška procedura isključivo je vezana za dame koje nisu zadovoljne veličinom, oblikom ili položajem svojih dojki. Dakle, prirodno male ili dojke koje nisu u srazmeri, estetskom balansu tela, su osnovno indikaciono polje. Međutim, u ne malom broju slučajeva, male lepo oblikovane dojke u mladosti, posle trudnoća ili čestih menjanja u težini, menjaju svoj lep oblik, propadaju na dole, često gubeći i elasticitet kože, te i estetski postaju izvor nezadovoljstva, odnosno želje da se one ili vrate u prvobitno stanje, ili da se ugradnjom implanta poboljša njihov izgled i veličina.

    Imajući sve ovo u vidu, osnovne indikacije za povećanje dojki su:

    • izrazito male i nerazvijene dojke
    • umereno male ili čak normalno formirane dojke koje nisu u srazmeri sa figurom
    • minimalno do umereno opuštene ili spuštene dojke
    • asimetrične dojke
    • male i nerazvijene dojkama udružene sa deformitetom grudnoga
    • kombinacija predhodno opisanih stanja
    • rekonstrukcija dojke posle mastektomije

    Depilacija intimne zone

    (Izvor Kurir)

    Imate li frizuru tamo dole ili preferirate čuvenu „brazilku“? Možda ste od onih koji vole izgled kakav im je majka priroda dala?

    Odavno je došlo vreme kada friziranje intimnih dlačica nije samo stil namenjen porno-glumicama. Čini se da sve više žena, a i muškaraca razmišlja o drugačijoj frizuri na intimnom delu svog tela.

    Veliki broj žena odlučuje se i na trajnu depilaciju kako bi bile glatke i to sve zahvaljujući ženama iz Brazila koje su proslavile čuvenu „brazilku“, jer nošenje tangi na plaži zahteva da se uklone sve ili gotovo sve stidne dlačice.

    Sada kada ste se malo informisali, vreme je da se razmotre argumenti „za“ i „protiv“, i da odlučite šta vam je činiti.

    Više je razloga zašto se neki odlučuju za uklanjanje dlačica - zbog nošenja pantalona izrazito niskog struka, tangi, kao i izazovnih bikinija koji jednostavno zahtevaju uklanjanje dlačica, ili pak zato jer se s „brazilkom“ osećaju prijatnije i seksepilnije.

    I dok neki tvrde da je lepše s dlačicama, jer je priroda tako odredila, drugi će se složiti s tim da je seks bez dlačica puno bolji i čini vas samopouzdanijim. Izgled poput „eteta“ je argument koji će grupa pristalica „brazilke“ pozdraviti, dok će ljubiteljima dlačica upravo ta ideja biti argument protiv brijanja dlačica.

    ZA

    Obrijano i glatko vam izgleda seksi.
    Volite osećanje koji vam pruža „brazilka“ - čistoća, osetljivija koža u tom području, osećaj ogoljenosti.
    Jednostavno rečeno - želite lakši pristup!
    To vam pruža bolji osećaj bilo da ste u odeći ili goli ispod ćebeta.
    Mislite da vam „brazilka“ pomaže u tome da se osećate seksepilnije, atraktivnije i samopouzdanije.

    PROTIV

    Održavanje neukroćene frizure u vama i vašem partneru budi divlju životinju.
    Stručnjaci smatraju da stidne dlačice štite od bakterija i virusa i da redukuju trenje tokom seksa. U vreme kad nije postojao donji veš dlačice su bile te koje su prljavštinu i razne mikrobe držali dalje od genitalija.
    Nemate vremena, a ni novca da se bavite uklanjanjem dlačica. Za mnoge depilacija predstavlja puno posla i brige i nemaju nameru da to pretvaraju u naviku.

    Preporuke za velike vrućine -ako niste znali

    (Izvor StudioB)

    U danima kad temperatura vazduha prelazi 30 stepeni Celzijusovih najvažnije je izbegavati izlaganje najjačem suncu, pogodno se obući, češće tuširati i rashlađivati prirodnim napitcima.
    Vrućine
    "Od 11 do 16 sati ne treba boraviti u spoljnoj sredini sem u slučaju da u pretoplim stanovima nemate rashladne uređaje. Tada se preporučuje boravak u parkovima sa puno drveća i pojačanim strujanjem vazduha", kaže lekarka Nada Macura iz Gradskog zavoda za medicinsku pomoć.

    Ona dodaje da u prostorijama sa klima uređajima razlika u temperaturi u odnosu na spoljnu treba da bude između osam i deset stepeni.

    Macura je naglasila da poseban oprez mora postojati pri oblačenju beba i nikako ih ne utopljavati, kao i u saobraćaju jer toplo vreme, prema njenim rečima, može izazvati smanjenu pažnju.

    "Neophodno je izbegavati teže fizičke poslove, kao i kuvanje i peglanje, i sve što doprinosi zagrevanju prostorija", ukazala je lekarka.

    Ona je podvukla da je najbolje rashlađivati se prirodnim sokovima i vodom koji nisu preterano hladni i da osobe koje se mnogo znoje konzumiraju mineralnu vodu.

    Macura je takođe rekla da je neophodno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom, nositi naočare za sunce i šešir, što posebno važi za osobe sa visokim krvnim pritiskom i one koji su preživeli šlog ili su u rizičnoj grupi za to.

    "Lagana i lakosvarljiva ishrana, mediteranska sa dosta salata od povrća, posnih sireva, maslinovog ulja i prohlađene čorbe sa povrćem. Preporučuju se riba na roštilju i lagana mesa. Odeća bi trebalo da bude svetla, porozna, lepršava od pamuka", navela je Macura.

    Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Predrag Kon je kazao Beti da za sada nema registrovanih pojava epidemija zaraza i crevnih infekcija koje su uobičajene tokom letnjih meseci. On je kazao da je još rano govoriti o tome, i da je broj obolelih od toga za sada uobičajen za ovo doba godine.

    Kon je podsetio da vreme kad se spoljna temperatura približava temperaturi tela pomaže mikroorganizmima da se brže razmnožavaju i da se tako lakše kvari hrana.
    "Rizično je pojesti sendvič koji je stajao par sati na sobnoj temperaturi, kao i podgrevenja hrane ispod ključanja jer to odgovara bakterijama. Namirnice obavezno držati u frižideru", naveo je lekar.

    Apel. Suzdržati se kupanja na Savskom jezeru dok ne počne sezona

    Uprava Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" ponovo je apelovala na Beograđane da se suzdrže od kupanja u Savskom jezeru, jer sezona nije počela i na kupalištu nema ekipa Hitne pomoći i spasilaca.

    "Iako su proteklih dana temperature vazduha bile oko 30 stepeni Celzijusovih, voda u jezeru je svega 16 stepeni i još nije bezbedna za kupanje, a sezona će početi kad temperatura vode bude 22 stepena", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

    Dodaje se da svi koji se budu kupali i pored upozorenja, to rade na spostveni rizik, kao i da se to posebno odnosi na posetioce koji će u velikom broju tokom vikenda posetiti Adu Ciganliju.

    Tuesday, May 27, 2008

    Dobar grudnjak para vredi

    379Nikada ne kupujte grudnjak „napamet”, već obavezno probajte koji vam model odgovara ...


    „Dobar grudnjak para vredi!”. Zbog toga, pri kupovini ne bi trebalo štedeti, jer, ako je pravi, vizuelno će smanjiti i neki kilogram. Uostalom, obucite svoj omiljeni komad garderobe sa i bez grudnjaka i sve će vam biti jasno. Ovo pogotovo važi za dame koje nemaju čvrste grudi. Zato, strpljivo kada pođete da se ponovite. Nikada ne kupujte grudnjak „napamet”, već ga obavezno probajte, naravno, osim u slučaju kada je u pitanju marka i model koji već koristite.
    Čak i ako su vam grudi male, pa vam se čini da jedva popune i „A” korpicu, ipak razmislite o tome da ga nosite. Onaj pojačan jastučićima ća vam zaobliti telo, pa će samim tim i izgled biti izazovniji.

    Ukoliko ste se odlučili za model bez umetnutih dodataka (tzv. naramenica), povedite računa o tome da vam se grudi i koža ispod pazuha ne „prelivaju” preko rubova.
    Politika

    Preterano sunčanje je loše

    406Stručnjaci kažu da bi jedan novi sastojak u preparatima za sunčanje mogao bi da predstavlja najvažniji dodatak preperatima za zaštitu kože od sunca u poslednjih 20 godina.
    Dermatolozi kažu da je preterano sunčanje loše. Medjutim, mnogi ljudi to ipak rade, uprkos činjenici da mogu da oštete svoju kožu. U današnje vreme mnogi ljubitelji sunca u Sjedinjenim Državama koriste neku vrstu preparata za sunčanje kako bi se zaštitili.
    «Ne, nemam ništa protiv, ali je to pomalo dosadno,» …
    Tokom poslednjih godina, preparati za sunčanje postali su bolji u zaštiti kože od ultraljubičastih zraka koji prouzrokuju opekotine, rak kože i ostala oštećenja. Novi losioni koji najviše obećavaju sadrže sastojak nazvan heliopleks. Ti losioni pružaju dvostruko veću zaštitu od ultraljubičastih zraka od preparata bez heliopleksa. Doktor Alan Oserof kaže da su preparati za sunčanje sa heliopleksom veliko poboljšanje.
    «Velika novina je ta što preparati sada ostaju duže na koži, i što je važnije, duže deluju».
    Takodje na tržištu su i nove pilule za sunčanje koje bi trebalo da zaštite kožu od oštećenja. Medjutim, mnogi lekari, uključujući Rejčel Heršenfeld, nisu uvereni da je naučno dokazano da one deluju.
    »Bilo bi veoma dobro ako bi mogli ujutro da se probudimo, uzmemo pilulu i budemo zaštićeni od pogubnih efekata ultraljubičastih zraka po našu kožu ceo dan, medjutim u realnosti, mi još nismo na tom nivou».
    Lekari naglašavaju da losioni za zaštitu od sunca moraju da imaju najmanje faktor 15 kako bi nekoga zaista zaštitili, što važi i za preparate sa heliopleksom.

    Podmladite kožu

    637Estetska medicina nastala je sedamdesetih godina dvadesetog veka kao alternativa estetskoj hirurgiji. Razlika je u tome što estetska medicina deluje isključivo na površini kože ne zahvatajući duboke mišiće. Estetska medicina se radi bez anestezije, ili samo pod lokalnom anestezijom i posle intervencije nije potrebno ležanje u bolnici. Cilj je smanjenje vidljivih posledica starenja na najprirodniji način, a ne promena kompletnog izgleda klijentkinje. Poslednjih godina estetska medicina je u stalnoj ekspanziji i svake godine stižu efikasniji preparati. Injekcija mladosti Dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković, vlasnica Estetik centra "Dr VAIS", prošla je u aprilu ove godine obuku za primenu novih tehnika podmlađivanja mezoterapijskim procedurama na pariskoj klinici "Petrarka". Dr Vesna A. Ignjatović-Stojiljković ima 20 godina iskustva u oblasti estetske medicine i veruje da će implantacija gela hijaluronske kiseline uskoro i kod nas biti najtraženija intervencija za podmlađivanje. Jedan od najčešćih problema kod žena je pojava prvih bora, mada je sve više žena koje žele punije usne, izraženije obraze ili bradu. Opet, ritam savremenog života je takav da smo sve svesniji toga da je i vreme novac. Zato budite racionalni i ne gubite vreme na kozmetičke lifting tretmane, jer uz pomoć gel-injekcije hijaluronske kiseline možete za 15 minuta da budete 15 godina mlađi. Sve o hijaluronu Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji se može naći u skoro svim tkivima i spada u veoma retke supstance koje se u identičnoj formi nalaze u svim živim organizmima.Zato prethodni alergo-test na koži, kao kod kolagena, ovde nije potreban. Efekat tretmana traje od šest do 12 meseci, ali zavisi od starosti, tipa kože, načina života, mišićne aktivnosti, dalje kozmetičke nege, ali i nivoa stručnosti i perfekcionizma onog ko sprovodi proceduru lekara terapeuta. Pravilan izbor preparata, različite molekulske težine i adekvatna dubina implantacije gela, od izuzetnog su značaja za korekciju različitih nivoa kože.


    blic

    Monday, May 26, 2008

    Spasite grudi

    (Izvor: PRESS)

    Žene obolele od raka grudi često nisu dovoljno obaveštene i ne znaju da li bi bilo bolje da im se hirurški otkloni cela dojka ili samo njen deo

    Suočene sa saznanjem da su obolele od raka grudi žene ne samo da su u strahu za sopstveni život već prolaze i kroz teške psihičke krize, izazvane činjenicom da će operacijom izgubiti celu dojku ili njen deo.

    Da li je bolje ukloniti celu dojku s okolnim mišićnim tkivom ili ukloniti tek tumorom zahvaćeno tkivo i tako sačuvati dojku? Koji zahvat nudi bolje šanse za oporavak i izlečenje?

    Tek polovina žena kojima je dijagnostikovan rani stadijum raka dojke jasno razume rizik i koristi od mastektomije (potpunog uklanjanja) i lumpektomije (poštedne operacije delimičnog uklanjanja dojke), čak i kad se nad njima obavi jedan od ova dva zahvata. Ovo je zaključak istraživanja na 1.132 žene iz Detroita i Los Anđelesa.

    Kod lumpektomije uklanja se samo tumor, odnosno kvržica na dojci i deo zdravog tkiva koji ga okružuje. Treba naglasiti da se pri tom obavezno obavlja i limfadenektomija, odnosno uklanjanje limfnih čvorova iz odgovarajuće pazušne jame.

    Samo je 51 odsto žena da je posle mastektomije ili lumpektomije u kombinaciji sa zračenjem isti prosek preživljavanja. Neobrazovanije i starije žene bile su manje informisane.

    Žene koje se suočavaju s raka dojke treba da postave pitanja pre nego što se odluče za neku od opcija. Trebalo bi da zaista razumeju razloge zbog kojih lekar preporučuje jadan od zahteva ili je protiv njega.

    Zahvat zavisi od veličine i proširenosti tumora, infiltracije kože, pokretljivosti tumora prema prsnim mišićima, kao i odnosu između veličine tumora i dojke. Lokalni rast karcinoma u dubinu tkiva dojke i zahvaćenost velikog prsnog mišića, kao i bradavice, u poređenju sa širenjem na limfne čvorove dešava se daleko sporije. Otud trend ograničenja radikalnosti operativnog zahvata i uvođenje tehnika poštednih operacija. Na ovaj način, smanjenjem radikalnosti zahvata i individualnom terapijom, postižu se izuzetno dobri kozmetički rezultati, koji smanjuju psihički šok povezan s dijagnozom raka dojke.

    Bondova devojka: Ejmi ili Bijonse?



    Ponedeljak, 26. maj 2008. 12:15

    Iako su, bar za sada, u pitanju samo glasine američki tabloidi prenose vest da će supruga hiphop mogula Jay Z-a Bijonse Nouls, otpevati naslovnu numeru za film "Quantum of solace".

    Nastavak sage o tajnom agentu 007 Džejmsu Bondu, pretvorila se u "natpevavanje": producenti su za novu Bondovu muzičku devojku, u početku želeli Ejmi Vajnhaus, koja je do nedavno na ovom projektu sarađivala sa Markom Ronsonom.

    Usledili su Ejmini "manji zdravstveni problemi" zbog kojih je popularna britanska pevačica, po rečima mladog producenta zaslužnog za njen hit "Valerie", odustala.

    Nakon njihovog prekida saradnje "dok se Ejmi ne sredi malo", kako je rekao Ronson, tabloidi su preneli vest da će pesmu, zajedno sa Vajnhausovom, završiti Pet Shop Boys-i.

    Ipak, najnovije glasine kažu da je ovaj 007 angažman ponuđen nekadašnjoj pevačici ženskog benda Destiny's child Bijonse Noulz, koja ovih dana pregovara sa Džonom Berijem, muzičarem koji godinama radi muziku za filmove o Džejmsu Bondu.

    "Imajući u vidu njenu popularnost, medijsku eksponiranost i činjenicu da nema 'zdravstvenih problema poput Ejmi, Bijonse je za sada najbolji kandidat za budući hit filma 'Quantum of Solace'", prenose mediji.

    (MONDO)

    Tamponi mogu biti opasni

    Leto nam se primaklo a nekako u to vreme se cesce koriste i tamponi. Da li ste nekada cule za toksicni sok? Ja jesam i to odavno, jednostavno sam procitala uputstvo u pakovanju tampona. Ako neznate o cemu pricam procitajte:

    Kad su tamponi opasni
    Da tamponi zaista mogu da ugroze zdravlje žena pokazuje alarmantni broj žena koje su u Velikoj Britaniji hospitalizovane zbog toksičnog šoka usled trovanja tamponima.

    Dr Piter Kilvert, iz Udruženja za zaštitu žena, objasnio je da do toksičnog šoka dolazi kada bakterija Staphylococcus auerus proizvede toksin koji se širi krvlju, nadvladava imunološki sistem i napada telesne organe. Pola svih slučajeva toksičnog šoka događa se kod žena koje upotrebljavaju tampone, budući da tampon ima deo koji reaguje s bakterijom i podstiče oslobađanje toksina.
    Prvi simptomi su glavobolja i grlobolja, bol u mišićima, visoka temperatura, povraćanje i proliv, malaksalost, osip poput opekotine od sunca.
    Pre nego što počnu da koriste tampone, žene treba edukovati o primeni tampona i tamponima uopšte, kako bi mogle da odluče hoće li ih upotrebljavati, tvrdi jedno britansko udruženje. U Velikoj Britaniji uskoro će se održati zanimljiva manifestacija - nedelja svesti o tamponima, pa je tom prilikom predstavnik udruženja koje promoviše svest o tamponima Peter Kilvert rekao da bi žene trebalo da imaju slobodu izbora u vezi s higijenskim navikama, ali i da bi trebalo da budu svesne mogućeg toksičnog šoka.
    - Žene nas zovu nakon što prebole toksični šok i tvrde da nikada pre nisu čule za tako nešto - otkrio je Kilvert. - Izuzetno je važno da žene znaju kakvi su simptomi i ako primete bilo koji od simptoma, trebalo bi da odmah izvade tampon i prate svoje stanje ili da se jave lekaru koji će pripaziti da se simptomi ne pogoršavaju.

    Priprema lica za letnje vrućine

    (Izvor Blic)

    Obavezno unosite dovoljno tečnosti
    Godišnja doba više nisu definisana kao ranije, tako da se izgubio prelazni period iz zime u leto. Evo na šta treba da obratite pažnju da biste pomogli koži da se prilagodi.

    - Logično je da se na kožu, kao na naš najveći organ, odraze posledice kao reakcija organizma na nastale promene - objašnjava Tatijana Jevđović, spa i velnes terapeut. - Ono što sami možete da uradite da biste ovakve pojave predupredili jeste da pre svega pijete dovoljno vode (ne bilo koje tečnosti, već prave vode), da biste opskrbili organizam potrebnim zalihama koje će i našoj koži davati dovoljno vlage i omogućiti proizvodnju različitih lipidnih supstanci.
    Ovaj hidrolipidni sloj ima, između ostalog, i zaštitnu ulogu jer štiti kožu od spoljašnjih uticaja poput zagađenja, zadimljenog prostora, slobodnih radikala koji osiromašuju kožu, kao i od iznenadnih promena temperature.
    Neophodno je, takođe, odgovarajuće čišćenje kože na način koji će ukloniti šminku i sve nečistoće, a da pritom sačuva njen prirodni odbrambeni sistem. Zbog toga je važno koristiti sredstva koja sadrže delikatne površinski aktivne agense.
    Važno je da odgovarajuće mleko nanesete direktno na lice, umasirate ga i tuferom uklonite sa lica. Ukoliko imate šminku na licu, dobro je da postupak ponovite i da posle toga lice isperete toplom vodom. Završni potez u tonifikaciji je nanošenje odgovarajućeg losiona koji će eliminisati sve nečistoće sa kože i normalizovati njenu Ph vrednost, obnavljajući je i dajući joj svežinu.
    Ovako očišćena koža je spremna da se na nju nanese odgovarajuća krema i prethodno neki od seruma za revitalizaciju koji se mogu nanositi svakodnevno ili dva puta nedeljno, u zavisnosti od stanja kože.
    Takođe, ovo je pravo vreme da se piling kože radi jedom u nedelju dana (ukoliko je u pitanju enzimski – Piling amerikano – i dva puta nedeljno) i da se dva puta nedeljno na lice stavlja odgovarajuća maska čiji zadatak treba da bude revitalizacija i hidratacija kože.

    Saturday, May 24, 2008

    Govor tela u zavođenju

    368Tajne malih signala zavođenja
    Direktan kontakt očima pokazuje samopouzdanje, zainteresovanost za osobu koju gledate i ono što ona govori ....
    Otkako se drevni čovek uspravio i počeo da hoda, on ne može da priđe pripadniku svoje vrste a da mu ne pokaže odlike svog pola. Svaka kontura šalje specifične signale očima radoznalih posmatrača. Ženske grudi, bokovi, butine, struk – sve ove muškom oku neodoljive linije kroz istoriju bile su skrivane ili isticane garderobom. Današnja predstava o pristojno odevenoj ženi ostavlja nam više prostora za eksperimentisanje i izražavanje sopstvene individualnosti. Odeća koju nosimo, način na koji sedimo ili hodamo govore nešto o nama. Nema te odeće koju smo obukli a da njome ne dajemo neke društvene znakove. Svaki kostim priča suptilnu priču o osobi koja ga nosi: kratka suknja ili zakopčana košulja, ravna cipela ili visoke potpetice, količina šminke i detalji predstavljaju naš stil, odnosno ljudima oko nas pružaju određene informacije o našim interesovanjima, otvorenosti, komunikativnosti... Ipak, ne bi trebalo prenagliti sa donošenjem mišljenja o nekome, jer garderoba samo nagoveštava neke osobine.
    Osim odevanja, obratite pažnju na neme (neverbalne) poruke tela. One nam često otkrivaju mnogo više nego što prenose reči. Pokreti tela govore o našim osobinama, sklonostima i namerama, i veoma su važne za formiranje prvog utiska ili slike o sebi koju želimo da prikažemo drugima. Ipak, svaki govor, pa tako i govor tela, treba posmatrati u kontekstu u kojem je izrečen.
    Evo i nekoliko signala koje ste sigurno doživeli i prepoznali, možda samo niste na taj način razmišljali o njima:
    OSMEH: Reč je o najjednostavnijem, najuočljivijem i najsnažnijem govoru tela. Osmeh je pokazatelj samopouzdanja, pozitivnog stava, dobre volje i ostavlja utisak da ste neko s kim je zabavno.
    OČI: Snažan i uzbudljiv, kontakt očima je vrlo dobro oružje zavođenja. Direktan kontakt očima pokazuje samopouzdanje, vašu zainteresovanost za osobu koju gledate i ono što ona govori.
    IGRA USNAMA: Zagonetno smeškanje i dodirivanje usana upućuje na želju za ljubljenjem.
    BLIZINA: Svaki čovek oko sebe ima nevidljivi mehur ličnog prostora. Ukoliko nam neko priđe bliže nego što smo to na nesvesnom nivou odredili, osetićemo neprijatnost. Zato je ovo prostorno ponašanje jasan i lako uočljiv signal za dopadanje.
    Čovek ne može svesno da utiče na telesne znakove ili da ih kao reči stavi u funkciju svojih ciljeva. Crvenilo, bledilo, češkanje, cupkanje, prekrštanje nogu, dodirivanje nosa, treptanje je nešto na šta ne možemo svesno uticati, to su oni mali signali koje šaljemo a na osnovu kojih neko drugi treba da proceni kakav korak prema nama treba da napravi. Uostalom, ko zna koliko puta ste već doživeli da vas zgodni saputnik na dugom putovanju iznenadi pozivom na kafu, a vi ga niste, tako reći, čestito ni pogledali. Radi se o tome da ste mu veoma dugo slali signale rukama, usnama, pokretom glave, zabacivanjem kose... Muškarci, naročito neki, tako dobro poznaju tajni govor ovih znakova i trenutno reaguju na njih.

    Katarina Pavićević
    Politika

    Glavni uzrok raka dojke je ANTI-PERSPIRANT

    (Izvor vodamagazin)

    Radi se o objasnjenju koje bi moglo da rasvetli jedan od uzroka raka dojke. Ovo je napisala specialista stanicne biologije: Gabriela Casanova Larossa, Univerzitet u Urugvaju:
    "Prisustvovala sam jednom seminaru o raku dojke. Postavila sam pitanje zasto je pazuh najfrekventnije mesto za razvitak raka dojke. Nisam dobila odgovor, ali sam posle dobila pismo u kom sam dobila i odgovor. Zato zelim taj odgovor da posaljem svima vama. Glavni uzrok raka dojke je
    ANTI-PERSPIRANT. Najveci broj proizvoda na trzistu su kombinacija anti-perspiranata i dezodoransa. Dezodoransi nisu stetni. Gledajte, molim vas, sastav proizvoda kod kuce!
    *Ako sadrze* *ALUNIMIUM CHLORHYDRAT , BACITE IH ODMAH !
    *Cak i ako taj sastav stoji pod imenom dezodoransa.
    Pokusajte da pronadjete druge marke koje ne sadrze te hemikalije. Razlog je jednostavan: samo poneki delovi naseg organizma su u stanju da izbace otrovne materije iz organizma, a to su: donji deo kolena (pregib), deo iza usiju, deo izmedju nogu i pazuh. Otrovne materije se izbacuju putem znoja. Anti-perspiranti sprecavaju znojenje. Otrovne materije ne odlaze iz organizma, vec se nakupljaju u limfnim zlezdama ispod ruku. Najcesci uzrok raka dojke se nalazi u toj gornjoj zoni dojke. Muskarci su manje na udaru ove bolesti. Cak i ako upotrebljavaju anti perspirante, ovi ostaju na dlacicama i ne prodiru odmah u kozu. Zene koje koriste anti- perspirante direktno posle depiliranja pazuha imaju jos veci rizik zato sto preko malih ranica prodiru stetne hemikalije jos brze u organizam. Informisite o ovome sve zene! Ako slanjem ove poruke uspete da sprecite samo nekoliko takvih slucajeva, to onda nije izgubljeno vreme.
    Hvala vam,

    POSALJITE OVO SVIMA KOJE ZNATE!!!!!
    Msc. Gabriela Casanova Larossa
    Profesor asistent na odseku Celularne Biologije Naucnog Fakulteta Urugvaja "Pilar Lorenzo Morales"

    Friday, May 23, 2008

    Izaberite kupaci prema obliku vaseg tela

    Pocinje sezona kupanja, da li ste vec kupile savrsen kupaci za ovu sezonu?

    Male grudi vizualno ćete povećati ako izaberete gornji dio kupaćeg kostima koji je lagano nabran, skupljen, ima dva sloja, volančiće, jake uzorke ili su jakih boja. Ako volite jasne linije najbolje je izabrati kupaći koji ide oko vrata i da ima manji izrez.

    Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti. Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti.

    Ako imate velike grudi najvažnije je da izaberete čvrst kupaći kostim, po mogućnosti s trakom ispod grudnjaka koja ga čvršće drži. Izaberite jednostavnije krojeve, tamne boje ili kupaći tamne podloge u kombinaciji s drugim bojama.

    Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti. Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti.

    Ako imate veći obim struka nego što želite pozornost s njega ćete skrenuti tako da izaberete jednodijelni kupaći u tamnoj boji i izraženim uzorcima po njemu jer će se na taj način izgubiti obrisi vašeg struka. Također možete se odlučiti za jednodijelni kupaći kupaći koji je sastavljen iz dva različita dijela, kao i one koji će vam naglasiti grudi.

    Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti. Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti.

    Ako imate kraći torzo i želite ga optički izdužiti izaberite vertikalne prugice ili kupaći s više nijansi jedne boje. Također dobar izbor je kupaći kod kojeg se kombiniraju dva dijela u bojama te se stvara dojam većeg torza.

    Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti. Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti.

    Dug torzo ćete smanjiti ako izaberete horizontalne prugice. Također dobo će poslužiti kupaći koji imaju remen u drugoj boji ili jednodijelan kupaći s grudnjakom u drugoj boji tako da naglasi grudi.

    Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti. Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti.

    Ako imate jake bokove i bedra za vas se predlažu kupaći koji će ih malo više prekriti, dakle donji dio koji je veći, u obliku kratkih hlačica ili suknjice, i po mogućnosti u tamnoj boji. Dobar izbor je i kupaći u kombinaciji boja gdje je donji dio taman i jednobojan, a gornji drugačiji.

    Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti. Kupaći kostimi - Izaberite kupaći kostim prema obliku tijela - Neka kupaći kostim istakne ono najbolje n vama - kakav kupaći kostim kupiti.

    Kako ostaviti komentar na tekst sa mog bloga?

    Ispod svakog teksta se nalazi rec comments kliknite na nju i otvara se prozor za ostavljanje komentara na taj tekst ispog kog ste kliknuli. Naprimer ispod ovog mog objasnjenja ce se takodje nalaziti rec comments klikom na nju mozete da ostavite komentar na ovaj tekst o komentarima.

    Kada vam se otvori novi prozorcic ukucajte vas tekst i kada ga iskucate izaberite vas identitet u kruzicu ispod teksta. Ukoliko nemate vas blogger acount kliknite na kruzic ispred reci anonymous i kliknite na narandzasto dugme Publish your comment.

    Nisam sigurna kako sam podesila pa se mozda desi da je potrebno da ukucate i neka slova da bi blogger prihvatio vas komentar.

    Ja cu dobiti obavestenje o vasem komentaru i dozvolicu da se pojavi na blogu.

    To je sva filozofija ;-)

    Resite se bubuljica sa ledja

    (Izvor Kurir)

    Iako leti obično sve žene vole da nose majice koje su otpozadi dosta otvorene, nekima je to ipak predstavlja bolnu tačku jer im često izbijaju bubuljice na leđima. Poslušajte savete nekih iskusnih dermatologa i videćete da ih se možete brzo rešiti.

    Bubuljice se pojavljuju zato što je gornja polovina leđa prepuna lojnih žlezda i zbog toga što znojenje, koje je, naravno, pojačano po toplom vremenu, dovodi do začepljenja pora. Stručnjaci savetuju da se izbegava uska odeća i ona napravljena od poliestera jer ona zadržava toplotu i vlagu koje iritiraju kožu.
    n Leđa će vam izgledati još gore ako se naslanjate na veštačke materijale, pa bi bilo pametno da na stolicu u kancelariji kao i na sedište u automobilu postavite neki jastuk ili presvlaku.

    U apoteci ili parfimeriji nabavite neki proizvod koji sadrži benzol-peroksid i pre odlaska na spavanje nanosite ga direktno na bubuljice. On će ih isušiti i uništiti bakterije.
    Dermatolozi savetuju da se izbegava tuširajte vrelom vodom, a za čišćenje pora preporučuju pranje leđa sapunom u kom ima salicilne kiseline.

    Sta muskarce najvise nervira kod zena...

    (Izvor Gradjanski list)

    Muškarci vole žene. Vole kako izgledaju, vole njihov miris, kako hodaju, pričaju i kako se smeju. Iako ih vole i ne mogu bez njih, u nekim situacijama žene su im zaista nepodnošljive. Živcira ih što su previše emocionalne, ljubomorne, što kritikuju druge žene, ali i što se predugo spremaju za izlazak ili do besvesti kupuju. Otkrivamo kada, zašto i kako im žene najviše dižu pritisak:

    Kritikuju druge žene – Mnoge, ako ne i sve žene, sklone su kritikovanju zgodnih suparnica. Na meti su im devojke koje susreću na ulici ili pak glumice i pevačice kojima zdušno traže mane. Komentarisaće kako Kejt Hadson ima male grudi, Andželina Džoli žilave ruke, Bijonse veliku stražnjicu. U stvari, njima je veoma teško da priznaju kako su sve one – zgodne. Zbog tih komentara u očima muškaraca ispadaju nesigurne i smešne, pa bi ipak bilo bolje da se suzdrže od ocenjivanja.

    Stalno nešto sumnjaju i ljubomorne su – Ovo se posebno odnosi na novopečene ljubavnike. Ako muškarac samo spomene kako je neka žena zgodna ili se okrene za drugom ženom, verovatno mu ne gine predavanje ili celodnevna ljutnja.

    Previše su zahtevne – Ženska potreba za maženjem i nežnošću zaista zna da pređe svaku granicu. U svojim partnerima traže moralnu, emocionalnu i mentalnu podršku. Iako se svim silama trude da pokažu kako su nezavisne i samostalne, s druge strane očajnički trebaju stalnu potvrdu da su voljene. To je ponekad stvarno naporno.

    Razgovaraju u šiframa – Muškarci razgovaraju jasno, bez teoretisanja i šifri. Žene ne. One vole da pričaju i mogu pričati satima. Stalno postavljaju pitanja na koja, zapravo, nema pravog odgovora. Visoko na listi pitanja koja nerviraju muškarce svakako je: "O čemu razmišljaš?". Ovo pitanje žene bi trebalo da postave jedino ako su spremne da razgovaraju o seksu, sportu i automobilima. O tome, naime, većina muškaraca uglavnom razmišlja.

    Preterano su emotivne – Potoci suza i plakanje na svaku i najmanju emotivnu scenu muškarcima je nepotrebna drama. Pogotovo ako tada moraju da budu rame za plakanje ili, ne daj bože, još moraju i da ih teše. Muškarci, jednostavno, ne znaju kako da im pomognu u takvim situacijama. Ukoliko trebaju sažaljenje i utehu, ženama bi bilo bolje da se obrate prijateljicama.

    Opsesivno obilaze radnje i kupuju – Žene mogu satima da šetaju po šoping centrima, besomučno se presvlače i isprobavaju raznorazne kombinacije odeće. Muškarci su zbog toga, ako ih njihove lepše polovine vuku za sobom, na rubu živaca. Naime, oni ionako veruju da žene imaju previše cipela, majica, pantalona i ostalih krpica. Čelična volja i želja za kupovinom koju njihove partnerke imaju za njih je naučna fantastika. U celodnevnu kupovinu žene bi svog dragog trebalo da povedu jedino ako žele da mu se za nešto osvete.

    Koriste seks kao sredstvo kontrole – U večnoj borbi polova jedno od važnijih pitanja jeste ono ko nosi pantalone u vezi. Kako bi pobedile i pokazale ko kontroliše situaciju, žene se često koriste seksom, bilo da ga uskraćuju ili pomoću njega pokušavaju nešto da dobiju. Ova igra muškarcima se definitivno ne sviđa jer nikako ne vole kada se žene poigravaju jednom od osnovnih ljudskih potreba, za njih najvažnijom.

    Stalno kukaju zbog kilograma i započinju nove dijete – Većina žena stalno kuka kako im je guza ogromna, kako im se struk pretvorio u gomilu sala, a onda se bace na tamanjenje kolača. Naravno, svakog ponedeljka isprobavaju nove režime ishrane i pokušavaju da žive "u zoni", na mesnoj dijeti ili na čorbicama. Muškarci pak vole da preduzmu konkretne korake, pa im teoretizovanje i neprestano pričanje o dijetama idu na nerve.

    Daju smernice i kritikuju tokom vožnje – Žene koje ne mogu da se suzdrže od komentarisanja partnerove vožnje spadaju u kategoriju onih koje im definitivno dižu pritisak. Zbog upozoravanja da propusti pešake, prestane s psovkama ili uspori, on samo počinje da "kuva" u sebi, a ako je vožnja još i duga – svađa ne gine. Njega u tom trenutku samo teši sanjarija kako bi bilo super da je izbaci iz automobila, ali na taj korak se, srećom, mnogi ipak neće odlučiti.

    Traže dodatna objašnjenja – Za muškarce su "da" i "ne" sasvim uobičajeni odgovori, te su suvišna sva dodatna objašnjenja.

    Pričaju dok muškarci gledaju televiziju – Žene su sklone brbljanju dok njihov dragi gleda televiziju. Ona se svim silama trudi da privuče njegovu pažnju, a on razmišlja zašto njegova draga jednostavno ne začepi i pričeka reklame, pa mu onda ispriča tu važnu anegdotu s posla.

    Wednesday, May 21, 2008

    Šta to krije Victorias Secret?



    "Jedina tajna koju krije Victoria's Secret je krađa patentiranog dizajna brushaltera sa podesivim bretelama", tvrdi Katarina Plev, Njujorčanka koja je podnela tužbu sudu na Menhetnu protiv modne kuće čuvene po seksi modelima donjeg veša.

    Katarina Plev je krađu otkrila videvši reklamu za sporni model brushaltera.

    "To je moj patent, ja sam ga dizajnirala. Imala sam ugovoren sastanak sa timom Victoria's Secreta na kojem je trebalo da razgovaramo o modelu koji sam osmislila", kaže ona.



    Katarina Plev objašnjava da je na ideju o brushalteru sa maksimalno prilagodljivim bretelama došla kada je za krštenje svoje dece želela da obuče jednu od omiljenih haljina, ali nije mogla da pronađe odgovarajući brushalter.

    "Ne podnosim bretele koje vire! I sigurna sam da sve žene ovog sveta dele moje mišljenje, pa ipak, leti nemate izbora, i dešava se da obučem top koji mi se dopada iako se bretele brushaltera vide", kaže Katarina, dodajući da je zbog toga osmislila brushalter sa bretelama koje mogu da se podese tako da odgovaraju svakoj odevnoj kombinaciji.

    Za izradu prototipa i patentiranje svog dizajna potrošila je 12.000 dolara, a zatim je zakazala sastanke sa predstavnicima najpoznatijih kompanija koje se bave proizvodnjom ženskog veša i ponudila im poslovnu saradnju. Tako je stigla i do Victoria's Secreta, i, da bi zakazala sastanak, jednom od šefova je mailom poslala kopiju svog nacrta.

    Sastanak nikada nije održan, a godinu dana kasnije Katarina Plev je u izlogu prodavnice Victoria's Secreta ugledala model brushaltera koji je osmislila, pod nazivom "VS-Bra".

    Uprava Victoria's Secreta odbacila je optužbe, iako Katarina Plev ima dokaz da je svoj dizajn registrovala u Zavodu za patente pod brojem 6.722.362, tako da ostaje da se vidi kako će u ovom slučaju presuditi sudije sa Menhetna.

    (MONDO)

    Sunčajte se na kašičicu

    Izvor 24sata
    |||| - 07.05.2007.

    Ultraljubičasti zraci mogu da dovedu do raka kože

    Prošlo je više od 25 godina otkako su lekari počeli da upozoravaju da štetni ultraljubičasti zraci mogu da dovedu do raka kože, a evidentno je i da ostavljaju vidljive bore. Preplanuli ten je ipak postao deo imidža lepote koji promovišu modni časopisi, slavne ličnosti, ali i kozmetička industrija.

    LEPOTA - Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Američkog udruženja dermatologa, ističe da je devojka koja je preplanula uz pomoć krema za samopotamnjivanje pod većim rizikom da će izgoreti na suncu. Stručnjacima je mnogo trebalo da osveste ljude da će ih prženje na suncu koštati zdravlja, pa su vlasnici solarijuma zahvaljivali lekarima i trljali ruke. Ipak, ni solarijumi, pokazalo se, nisu sasvim bezopasni. Od otkrića da i oni mogu da izazovu rak kože profitirala je industrija kozmetike, koja beleži enormnu prodaju. Sprejevi, kreme i puderi već su nekoliko godina na policama parfimerijama.
    Lekari su i dalje zabrinuti. Istraživanje lekara s Medicinske škole Bostonskog univerziteta pokazuje da su mnoge devojke ubeđene da kreme za samotamnjenje sazdrže zaštitu protiv štetnih sunčevih zraka.
    Kada je reč o solarijumima, ako imate svetlu put, manje od 18 godina, mnogo mladeža po telu, lako vam izbijaju pege i fleke, u detinjstvu ste često imali opekotine od sunca ili pijete neke lekove, nemojte da se sunčate u njima. Ako ste već počeli ili planirate da se sunčate na veštački način, poslušajte preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

    -Solarijum bi trebalo da ispunjava IEC međunarodni standard koji važi od 1995. godine.
    -Tokom sunčanja nosite zaštitne naočare.
    -Zaposleni u salonu bi trebalo da vam objasne kako da ga na pravilan i bezbedan način koristite.
    -Bilo kakva promena lampi ili filtera, ne sme da znači i prestanak važenja IEC standarda.
    -Nemojte koristiti kozmetičke preparate dok se sunčate.
    -Nemojte koristiti preparate koji ubrzavaju ili pospešuju preplanulost.
    -Solarijum koristite maksimalno dva puta nedeljno i to 30 nedelja u toku godine.

    Zavirite u svet bogatih

    Redovno ih viđamo na TV ekranima, čitamo o njihovim uspesima, venčanjima, razvodima i skandalima, ali sigurno se ponekad zapitamo kako izgledaju i kako su opremljene kuće u kojima žive i provode svoje slobodno vreme.

    Bogati i slavni sebi zaista mogu da ispune gotovo sve želje. Za uređenje doma najčešće angažuju vrhunske arhitekte i dizajnere koji, u skladu s njihovim željama, potrebama i ukusima opremaju nihov životni prostor skupim i unikatnim komadima nameštaja. Kuće se redovno mere u stotinama kvadrata, tako da uz prostranost, maštu stručnjaka i veliku svota novca, nastaju vrhunski prostorni efekti povezani s isto tako maštovito uređenim spoljnim prostorima i zelenim površinama. Odabrani stilovi uređenja su različiti, a zavise od vrste posla kojom se pojedinci bave, godina i individualnog ukusa.

    Engleska glumica Helen Miren uživa u stilu i nameštaju iz sredine 19. veka, pa je upravo tako uredila kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Iako luksuzan, enterijer se odlikuje jasnim i elegantnim linijama nameštaja s detaljima koji dodatno obogaćuju prostor. Imidž i status ove glumice možemo savršeno da povežemo s izabranim stilom uređenja doma.

    Spavaća soba glumice Demi Mur odlikuje se prozračnošću i jednostavnošću. Minimalističko uređenje s naglaskom na veliki krevet, metalni kamin i prostranu terasu s pogledom na okolno zelenilo upućuju na to da je spavaća soba prostor u kom se glumica sa svojim suprugom rado zadržava i opušta. Potpuna komunikacija spavaće sobe s dvorišnim prostorom stvara utisak da se soba nalazi u prirodi i time se pojačava osećaj prijatnosti i rasterećenosti.

    Kuhinja reditelja Stivena Spilberga izrađena je od mahagonija i kamena. Uz skupocenost i prostranost, iskazuje elemente praktičnosti i funkcionalnosti kroz šank orijentisan prema trpezariji. U njemu je smešten longitudinalni sto koji čini dodatni prostor za obedovanje, a može da posluži i kao radna ploča. Mnoštvo prirodnog svetla, koje ulazi kroz odlično uklopljen prozor između kuhinjskih elemenata, kao i plafonska rasveta, čine kuhinju ugodnom za boravak i rad.

    Dnevni boravak glumice Kler Dens je moderan prostor s retro šmekom koji daju odabrani komadi nameštaja iz 50-ih godina dvadesetog veka. Za uređenje ovog prostora zaslužan je dizajner Džoan Krevlin, kog je Kler angažovala kako bi njene želje pretočio u stvarnost. Fluidan prostor koji ispunjavaju različite grupe nameštaja za sedenje ističe se povećanom visinom plafona i svetlim zidovima koji su u kontrastnom odnosu s tamnim podom. Vrlo ukusno i decentno – tako bismo okarakterisali životni prostor ove glumice.

    Plavokosa oskarovka Gvinet Paltrou osoba je čiji životni prostor karakterišu kontrasti. Velika tamna i klasična kuhinja u potpunom je kontrastu s nakićenim belim lusterom koji monumentalno visi iznad kuhinjskog stola. Deo kuće je u retro stilu, što je vidljivo u hodnicima, čiji je kompletan zid presvučen tapetama krupnog uzorka.

    Fotelja u istom stilu, s krupnim uzorkom drugačijeg oblika i boje, vraća nas u prošli vek, ali su čitava kompozicija i ambijent presečeni postavljanjem naglašene tamne slike, koja potpuno dominira prostorom. Dnevni boravak je s naglašenim geometrijskim linijama, nežnim bojama i simetrijom. Očito je da se glumica u ovom prostoru oseća opušteno i srećno.

    Svima koji nisu bogati i slavni poručujemo: vaš dom je glamurozan i prijatan upravo onoliko koliko se vi u njemu dobro osećate!

    Sunday, May 18, 2008

    Ako ne zelite operaciju

    Uvijek lijepe grudi

    Mali trikovi

    Iako se ukusi razlikuju, malo koja žena neće poželjeti veći broj grudnjaka.. No, za čvrste i veće grudi nijesu potrebne kozmetičke operacije, već mali trikovi. Pravilo broj jedan zabranjuje male dekoltee, jer grudi čine vizualno manjim.
    Većim će ih učiniti sprej za samotamnjenje, koji treba nanijeti na ivice dekoltea i malo ispod njega.
    Umjesto korišćenja spreja, na grudi možete da nanesete i bronzer, četkom za rumenilo. Tako će vaše poprsje izgledati bujnije, pišu “24sata”.
    Vježba za čvrstoću
    Pritisnite dlanove u visini grudi. Zadržite pet sekundi i ponovite deset puta. Ta vježba će ojačati mišiće koji okružuju i podupiru grudi, podići ih i tako povećati.
    Losioni pomažu
    Losioni za elastičnost kože ne povećavaju grudi, ali zatežu i učvršćuju kožu oko njih. Zato one stoje ravno i čvrsto.
    Hrana koja čini čuda
    Soja i zob istovremeno će i pojačati čvrstoću grudi. Elastičnost kože popraviće riba i voće, a oblik zadržati orašasti plodovi.
    Kragne uvećavaju
    Male grudi će uvećati uske, streč majice sa polo kragnom i dubljim dekolteom. Taj efekt stvaraju i džepići na grudima, nabori i vodoravne crte.
    Gel-grudnjak
    Poboljšani grudnjaci i oni ispunjeni gelom ne samo da povećavaju poprsje, prateći prirodnu liniju, već i popunjavaju prazninu između njih i tako prave obliji izgled.
    Biostimulacija
    Zvijezde poput Madone i Gvinet Paltrou tvrde da ovi nježni električni impulsi stimulišu grupu mišića oko grudi i tako ih prirodno podižu.

    Saturday, May 3, 2008

    Pridruzite mi se ako ...

    ... zelite vase iskustvo da podelite sa drugima. Sve vi koje ste prosle kroz ovu ili slicnu operaciju ili nameravate da je uradite javite se posalljite mi mail. Volela bi da napravim deo na blogu sa iskustvima drugih zena ili devojaka koje to zele. Naravno price bi bile anonimne ako vam tako odgovara sa nekim nikom koji same odaberete.

    Bilo bi mi zadovoljstvo da na ovaj nacin podignem svoj blog na visi nivo.


    Edit 13.05. :
    A da bar postavite neko interesantno pitanje???

    Za mame i buduce mame