Wednesday, April 9, 2008

Redovne kontrola grudi spašava život

Preuzeto iz "Blica"

Mesec borbe protiv raka dojke

Autor: CDC/MA | 29.10.2007 - 06:10


Nijedna žena ne voli čak ni da pomisli na mogućnost da simbol njene ženstvenosti bude ugrožen. Uprkos tome, neophodno je kontrolisati izgled dojki i to ne samo u toku ovog meseca.

Jednom godišnje trebalo bi posetiti lekara, a samokontrolu treba obavljati jednom mesečno, najbolje neposredno pre menstruacije. Ukoliko se na vreme otkrije zloćudni čvor, danas bolest obično može potpuno da se izleči. I preventiva je moguća. Šta možete da uradite da biste umanjili rizik?

Podignuta ruka iza ramena će vam pomoći da najlakše primetite promene na grudima.


Vozite bicikl
Redovna sportska aktivnost je jedna od najboljih i najefikasnijih preventivnih mera. Naročito dobro rezultati postižu se vožnjom bicikla. Žene koje su više od tri sata nedeljno vozile bicikl smanjile su rizik od raka dojke za 34 odsto, pokazuju rezultati jedne studije.

Blagovremena zaštita
Pravovremena prevencija je posebno važna kod potencijalnih faktora rizika, kao što su nerađanje, višak kilograma, pušenje ili rak dojke kod bližih rođaka.

Uživajte u dobroj i zdravoj hrani
Ono što nas čini vitkim i zdravim istovremeno sprečava rak. Naročito kada je u pitanju rak dojke važi sledeće pravilo: normalna težina i izbegavanje alkohola i nikotina smanjuju rizik od raka. Neke namirnice su posebno delotvorne. Brokoli je, na primer, izuzetno efikasan zahvaljujući sulforafanu, a namirnice bogate vlaknastim materijama zahvaljujući tome što vezuju estrogen.

Opipajte grudi jednom mesečno
1. Stanite ispred ogledala i osmotrite dojke. Da li primećujete neku promenu?
2. Polako ispružite ruke iznad glave. Da li su bradavice postale asimetrične?
3. Lezite na leđa jer se na taj način najbolje opipava donji deo dojki.
4. Vrhovima prstiju pažljivo opipajte krug oko vrha bradavice.
5. Veoma oprezno stisnite bradavice. Ukoliko se javi iscedak, lekar treba da utvrdi uzrok.
6. Opipajte pazuh i, ako primetite sumnjive ili nove čvoriće, posetite lekara.
7. Dlanom pažljivo opipajte dojku da biste utvrdili da li ima sumnjivih čvorića.

Salo sa stomaka umesto silikona

Preuzeto iz "Blica"
Autor: CDC/IB | 11.07.2007 - 08:56

Naučnici tvrde da su savladali tehniku kojom bi salo sa stomaka ili zadnjice mogli da iskoriste za povećanje grudi, u operaciji koja bi trajala oko jedan sat.
To bi se postiglo stvaranjem mešavine masnoća sa koncentrisanim matičnim ćelijam, a koja, ubrizgana u grudi, podstiče tkivo na rast.
Pomenuta terapija, o kojoj piše časopis „Kemistri end indastri“, mogla bi biti od pomoći pacijentkinjama koje boluju od raka dojke, zbog čega su morale da se podvrgnu amputaciji dojke.
Ukoliko ova tehnika bude odobrena, sigurno će postati popularna i kod žena koje žele da uvećaju grudi. Korišćenje masnih naslaga sa vlastitog tela nije nova ideja, ali ovakvi zahvati do sada su često bili neuspešni zato što je organizam jednostavno reapsorbovao masne naslage. Naučnici očekuju da će matične ćelije slati signale koji će omogućiti krvnim sudovima da hrane novo tkivo. Radživ Grover iz Britanskog udruženja plastičnih hirurga kaže da u ovom istraživanju vidi „pozitivni razvoj medicinske nauke“, ali izražava sumnju kad je reč o rezultatima u estetskoj hirurgiji.
„Treba da otkrijemo kako matične deluju kad se nađu u grudima “.

Za mame i buduce mame